HírekZöld hírek

1 év múlva jelentősen elértéktelenedik a Magyar lakás állomány 90%-a

2012. január elejétől minden háznak rendelkeznie kell energiatanusítvánnyal.

Energiatanusítvány nélkül egy lakás, vagy egy ház eladhatatlan lesz.
Ha pedig lesz energiatanusítványa a háznak, lakásnak, akkor pedig azért lesz eladhatatlan.

Miről is beszélünk???

Az energiatanúsítvány egy igazolás arról, hogy a házunk mennyire energiatakarékos, vagy éppen energiapazarló.

A magyar lakásállomány 10%-a sem üti meg az energiatakarékos épület mércéjét.

Az A+ energiaosztályt, mely jelenleg a legmagasabb minősítés, csak pár tízezer épület éri el. A leg energiatakarékosabb épületek minősítése az A+.

Tőlünk nyugatra évtizedek óta építik a könnyűszerkezetes készházakat, melyek már 10 éve is teljesítették a legszigorúbb magyar energetikai minősítéseket.

A modern, extra hőszigeteléssel ellátott könnyűszerkezetes készházak már az A+ minősítés paramétereit akár 30-40%-kal is túlteljesítik.

A piacon ezentúl várhatóan a könnyűszerkezetes jó minőségű házak jelentősen értékesebbek lesznek hagyományos társainknál. Egy 100 nm-es modern készház akár 90%-kal kevesebb energiával is üzemeltethető, mint egy szigetelés nélküli B30-as téglaház!

A bal oldali ház és a jobb oldali ugyanaz. Csak közben történt egy energetikai felújítás. Szigetelés a falakon, új ablakok és új gépészet. 10x volt az épület régen a felújítás előtt energiapazarló!

 

A régi panel épületek, melyek még nem lettek szigetelve és nyílászárójuk nem lett cserélve modern szigetelt többkamrás rendszerűre, gyakorlatilag semmilyen szabványnak nem felelnek már meg. De a 90-es években épített téglaházak sem teljesítik a megfelelt kategóriát sem a legtöbb esetben.

Az energiapazarlás, a fűtési- és áram költségek, az energiaárak folyamatos, drasztikus növekedése, a környezetszennyezés fokozódása miatt az állam rendeletben előírta minden új lakás építőjének, hogy ingatlana energiatanúsítvánnyal rendelkezzen.

2012-től csak ezzel a bizonyítvánnyal lehet majd eladni vagy bérbe adni az ingatlanokat. A házak, lakások zöldkártyáinak kiállítása tehát alapjaiban fogják megváltozni az ingatlanvásárlás és forgalmazás eddig kialakult rendszerét.

A szakértők szerint akinek a jövőben nem lesz ilyen okmánya, annak a lakásának piaci értéke csökkenni fog. De az okmány hiánya a hitelbírálatkor is érzékelhető lesz: a rosszabb besorolású energiatanúsítványra kevesebb hitelt adnak majd a bankok.

Most nagyon sokan mérgesek, mert megint egy kiadás. De ha jobban nézzük ennek teljesen rendbe teszi a piacot.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A mi véleményünket alább részletezzük:
Tételezzük fel, hogy Ön vesz egy 200 ezer forintos nagyságrendű hűtőgépet, mosógépet, vagy éppen egy elektromos tűzhelyet. Ez az ár egy ház egy négyzetméterének az árát sem teszi ki.
Milyen szempontokat fog figyelembe venni Ön, mint vevő?
Először tetszeni kell a terméknek számunkra funkcionálisan, vizuálisan, színben, majd méretben és formában.
Utánna meg kell felelni az árnak.
Utolsó, de döntö fontosságú az lesz, hogy mennyi energiát fogyaszt a megvásárlandó eszköz.
A háztartási eszközöknek már több mint 10 éve van energiabesorolása, ugye ezt ismeri? AA, A, B, C, D, E
Mindenki az AA, A vagy legrosszabb esetben a B energetikai minősítésűt veszi meg, mert az kevesebb energiát fog fogyasztani. A C és a D energiaosztályba tartozó gépet nem vesz meg senki, vagy csak akkor ha néha használja.

 

A lakások zöldkártyája ugyanebben fog segíteni. Az A+ a legtakarékosabb, utánna jön az A, majd a B, mely már nem takarékos. Az „I” a legpazarlóbb.

A tanúsítás egyébként speciális vizsgálatot igényel: egy-egy épület energiafelhasználását több órás felmérés után számolják ki. A szakemberek ilyenkor többek között a hőhidakat, csatlakozási éleket, nyílászárók minőségét és tulajdonságait is kivizsgálják, kiszámolják az épület, lakás fűtési hőigényét. Megvizsgálják az épületgépészeti rendszereket, kiderítik, mennyi energiát igényel a fűtés és a melegvíz előállítása. Figyelembe veszik az esetleges légkondicionálók, szellőztető berendezések energiafelvételét. Vizsgálják a világítás módját és energiaigényét is. Ha ezek a vizsgálatok jól sikerülnek, s a szakemberek egy olyan bizonyítványt adnak, amely szerint az ingatlan kellően energiahatékony, akkor jó eséllyel talál majd új gazdát a lakás. A jó kategóriába besorolt lakást egyébként bérbe adni is könnyebb lesz, hiszen a bérlőnek sem mindegy, hogy mennyire takarékos- vagy épp pazarló az ingatlan.

Itt idézzük a jogszabályt:

A kormány 176/2008. számú rendelete értelmében 2009. január 1-jétől az ingatlanok használatbavételi engedélyéhez, tartós – egy évet meghaladó – bérbeadásához, 1000 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén Energetikai Tanúsítvány kiállítása szükséges. Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás, adásvételéhez energetikai tanúsítása rendeletben megszabott árakkal 2011. december 31-ig önkéntes. Tehát a közokiratnak a beszerzése 2012. január 1-e után kötelező, de fontos tudni, hogy ettől a dátumtól az elkészítés díját már a szabad piaci ár határozza meg. A kormány 176/2008. számú rendeletének 10. §-a a következők szerint határozza most meg az árakat:

A tanúsító tevékenysége elvégzéséért díjra jogosult, amelyet a tanúsítás elkészítésére fordított idő alapján úgy kell megállapítani, hogy a tanúsítás díja megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint. Ezen igényt – díjjegyzékkel – a szerződéskötéskor és a tanúsítás elkészítésekor, átadásakor érvényesíteni kell. A tanúsításra legfeljebb 2 munkaóra számolható el. A tanúsító költségként csak az utazással, illetőleg a szemlével, a fényképezéssel, felméréssel, valamint a fénymásolással járó szükséges és igazolt készkiadásait számíthatja fel. A tanúsító a számlával nem igazolható, de szükségszerűen felmerülő költségeinek (posta, telefon, irodaszer, stb.) fedezésére költségátalányt is megállapíthat, amely legfeljebb a díj 10 százaléka lehet. Az utazással eltöltött idő óradíja nem haladhatja meg a tanúsítás óradíjának 50 százalékát.

Kivételes esetben a meghatározottnál magasabb összegű óradíj is megállapítható, ha a tanúsítási tevékenység hosszabb tudományos vizsgálódást vagy a megrendelésben rögzített, speciális műszeres vizsgálatot igényel. A kivételes óradíj felső határa az alapdíj két és félszerese lehet. A tanúsító a tanúsítási tevékenység során köteles költségkímélő megoldásokat alkalmazni. Ennek mikéntjét azonban a törvény nem részletezi.

Minél több lakás van egy társasházban, annál olcsóbb lesz a kiszámlázott munka. Jelenleg a 80 lakásos társasházi lakások esetében az energiatanúsítvány 10 ezer forint körül van. A családi házaknál 20 ezer forint körül van a díj. Az ár áfás.
A vállalkozó kiszállási díjat is kérhet. Új lakásoknál a vállalkozó ezt ingyenesen átadja mindig a megrendelőnek, de ott ez már 2 éve működő dolog.

Ha hőfényképet is kell készíteni, annak díja 10 kép esetén 15 ezer forint körül alakul.

Az tanusítvány 10 évre szól és újra el kell majd készíttetni.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb