„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Lehetséges a műanyagmentes jövő?

A 2024-es Föld Napjával és a műanyagok felszámolását szorgalmazó környezetvédelmi kampányok növekvő számával, végre eljött az idő a 20. század csodaanyagának? Rima Sabina Aouf azt bontogatta, hogy eltörölhetjük-e a műanyagot.

A 2024-es Föld Napjának témája a „Planet vs Plastics”, amely az anyag „vége” mellett kampányol, kezdve a műanyaggyártás 60%-os csökkentésével 2040-ig, végül pedig a „műanyagmentes jövő felé”.

“Jobb elégetni a műanyagot, mint újrahasznosítani” – A javaslat a műanyag körüli retorika szélesebb körű eszkalációját jelzi.

Az emberek és a bolygó egészségét fenyegető veszélyek egyre több bizonyítékának fényében, valamint a lobbitevékenység fokozódásával, miközben az Egyesült Nemzetek tagállamai egy globális műanyagszerződés tervezetén dolgoznak ez év végéig, egyre több eltörlést hirdető hang jelenik meg. 

Sian Sutherland, az A Plastic Planet érdekvédelmi csoport és a PlasticFree alternatív anyagok adatbázisának társalapítója azok közé tartozik, akik szerint véget kell vetni a műanyagoknak – az újrahasznosításnak és mindennek.

“Jobb a műanyagot biztonságosan elégetni, mint újrahasznosítással állandósítani mérgező létét” – mondta Sutherland.

“Amennyire csak lehetséges, ki kell vennünk a műanyagot a rendszerünkből. Ha pedig elégetjük, annak ellenére, hogy egyszerűen csak olyan fosszilis tüzelőanyagot égetünk el, amely pillanatnyilag palack vagy műanyag zacskó volt, kivesszük a rendszerből.” – tette hozzá.

Rámutat arra, hogy a jelenlegi ütemben a globális műanyagtermelés az előrejelzések szerint 2060-ra háromszorosára fog nőni, és a valóság az, hogy keveset hasznosítanak belőle – az Egyesült Államokban körülbelül 5 százalékot, az Egyesült Királyságban pedig kevesebb mint 10 százalékot.

Támogatja a Center for Climate Integrity nemrégiben készült jelentését is, amely azt állította, hogy a műanyagipar dezinformációkat terjeszt az újrahasznosítás, mint értékesítési taktika hatékonyságáról, ugyanúgy, ahogyan az olajtársaságok ismertebb módon eltitkolták a fosszilis tüzelőanyagok éghajlati hatásait.

“Az újrahasznosítás a fogyasztás fügefalevele” – tette hozzá Sutherland. “Jobban érezzük magunkat tőle, de valójában soha nem oldja meg a problémát. Egyszerűen meghosszabbítja.”

A műanyagok eltörlését hirdetők, mint Sutherland, azzal érvelnek, hogy csak a kötelező fokozatos megszüntetési kötelezettségvállalások irányítják a befektetéseket életképes alternatív anyagok fejlesztésébe.

„A „lehetséges-e” kérdésre a válasz a következő: az elmúlt 50 évben többnyire leállítottuk az anyagi innovációt, mert megvolt ez a csoda, amit műanyagnak hívnak” – mondta Sutherland. “Szinte mindennél ez lett az alapértelmezett – termékek, csomagolások, építőanyagok, textíliák.”

A műanyagot “mérgező, elpusztíthatatlan anyagként” címkézve hozzáteszi, hogy a tilalom olyan vákuumot teremtene, amelyet az innováció gyorsan betölt jobb, biztonságosabb, természettel kompatibilis anyagokkal.

„Az esélyek minden innováció ellen szólnak, miközben még mindig lenyeljük azt a mítoszt, hogy a műanyag újrahasznosítása (a) folyik, és (b) a válasz” – mondta Sutherland.

Kezdenek megjelenni a releváns technológiák. A növényi hulladékból, zöldségekből, gomba micéliumból, baktériumok által kovácsolt cellulózból és algákból készült bioalapú és biológiailag lebomló oldatok igyekeznek utánozni azokat a könnyű és rugalmas tulajdonságokat, amelyek a műanyagot a modern élet szerves részévé teszik.

Egyes tervezők beérik azzal, ami már elérhető. Richard Hutten, aki a 2019-es konferenciáján a műanyagot “bolygónk rákjaként”, az újrahasznosítást pedig “baromságnak” minősítette, évek óta szinte teljesen műanyag nélkül tervezte. „Majdnem”, mert a műanyagok – általában kőolajból vagy földgázból nyert polimer alapú anyagok – olyannyira elterjedtek, hogy olyan termékekben vannak, amelyekre nem is gondolunk.

“Az egyetlen műanyag, amit használtam, az acélfesték” – mondta Hutten. “A műanyagot szinte lehetetlen teljesen elkerülni.”

Az elmúlt években bárszéket készített a brit Modus gyártónak parafából, és Wim Rietveld századközepi klasszikusait újratervezte, műanyaghab helyett biológiailag lebomló latex és kókuszszőr keverékével.

“A műanyag nem rossz, csak teljesen túlhasznált”

Más környezetvédők számára azonban a műanyagok kiiktatásának gondolata figyelmen kívül hagyja a valódi problémát: azt, hogy a világ nagy része ma nem értékeli az anyagok hasznosítását, bármilyen típusút sem. Lehetséges, hogy időben mindenféle műanyagot ki tudunk cserélni, de amíg túlfogyasztással és eldobhatósággal élünk, továbbra is kimerítjük a bolygó erőforrásait – érvelnek.

“A műanyag nem rossz,” mondta Thomas Matthews partnere és Sophie Thomas fenntarthatósági szakértő. “Teljesen túl van használva, és nincs megfelelő infrastruktúránk ahhoz, hogy visszahelyezzük a rendszerbe.”

Rámutat arra, hogy az 1950-es évek kezdetétől a műanyagot eldobott luxusként árulják a fogyasztóknak, ami előrelépést jelentett a második világháború áldozatai után, amikor az egyes országokban, köztük az Egyesült Királyságban is szigorú mentési kampányokat folytattak a háztartási hulladék újrafelhasználás céljából történő összegyűjtésére. fegyverek gyártására és az import lassításának ellensúlyozására.

„Minden anyagot vissza kellett adni – csontokat, papírt, madzagot –, mindent bele kellett adni a háborús erőfeszítésbe” – mondta Thomas. “Most itt a műanyag, és ez olyan, hogy ne aggódj miatta. Használd egyszer, dobd el. Ez az a fajta pozitív, tiszta, gyors, olcsó, színes jövő, amit a háború után szerettünk volna behozni.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ahelyett, hogy megváltoztatnák ezeket a használati mintákat, Thomas azt látja, hogy a márkák és gyártók a fenntarthatóság jegyében rohannak lecserélni a műanyagokat, néha olyan alternatívákkal, amelyek rosszabb környezetterheléssel járnak.

Az egyik példa az elvihető műanyag edények papírral való helyettesítése, általában olyan műanyag béléssel, amelyet nem lehet szétválasztani, így mindkét anyag újrahasznosíthatatlanná válik. Ezzel szemben a PET és különösen a HDPE – két gyakran használt csomagolóműanyag – a legkönnyebben újrahasznosítható, ha nincs más anyagokkal összeolvasztva.

“Az összetettség a legrosszabb az újrahasznosításnál” – mondta Thomas. “A monoanyag az az út, amelyet mennünk kell, különösen a bio-monoanyagok.”

Nem minden műanyag egyforma, és Thomas egyesek betiltását szorgalmazza, például az építőiparban széles körben használt PVC-t és a poliuretánhabot. Azt mondja, mindkettőt nehéz újrahasznosítani, és tele vannak “csúnya” illékony szerves vegyületekkel.

A Layer tervezőstúdió nemrégiben fejlesztette ki a Mazzu Open matracot, amely a poliuretán habot kevésbé mérgező és jobban újrahasznosítható poliészterbevonatú rugókra cseréli.

“A poliészter hihetetlenül tartós és hosszú élettartamú – és ez a minősége teszi hasznossá a tervezésben, mivel a hosszú élettartamot célzó tervezés az egyik leghatékonyabb eszközünk a fenntarthatóság szempontjából” – mondta a Layer alapítója, Benjamin Hubert.

“Minden újrahasznosított műanyag hulladékként végződik”

A műanyagok eltörlésével kapcsolatos vita nagy része az újrahasznosításra vezethető vissza. Míg az üveg vagy alumínium végtelenségig újrahasznosítható anélkül, hogy lebomolna, a műanyagok molekulaszerkezete minden extrudálási folyamat során gyengül, amíg már nem használható tovább. Az egyszer használatos műanyagok esetében ez nagyon rövid élettartamot jelent.

Az abolicionisták számára az újrahasznosított műanyagok minőségének romlása félrevezetővé teszi az eljárás „újrahasznosítás” címkéjét egyáltalán – innen ered Hutten „baromság” állítása. A legoptimistább nézet szerint a műanyagok újrahasznosítását leciklizálásnak nevezhetjük. Végül minden újrahasznosított műanyag hulladékként végződik.

“Ez soha nem lesz pénzügyileg és anyagilag életképes megoldás” – tette hozzá Sutherland. “Nincs értelmes gazdasági modell – őszintén szólva a Coca-Cola már évekkel ezelőtt kiépítette volna azt a rendszert, hogy évente 120 milliárd palackját újrahasznosítsa.”

Azok, akik úgy gondolják, még mindig van helye a műanyagnak, a hosszabb élettartamú termékek mellett szólnak egy olyan rendszeren belül, ahol garantálható a begyűjtés és az újrahasznosítás. Az újrahasznosított műanyagból készült dizájnmárkák, mint például a Circuform és a Smile Plastics, kör alakúnak nevezik bútoraikat és lapanyagaikat, mivel a Circuform szerint többször is újrahasznosíthatók – legalább négyszer. A PearsonLloyd társalapítója, Luke Pearson, aki a körkörösségre összpontosít, egyetért azzal, hogy a műanyag „leginkább kör alakú” lehet, ha „intelligensen” tervezik.

Azáltal, hogy elkerüljük az adalékanyagokat, például az üvegszálat, korlátozzuk a színt, és a szilárdság érdekében kis mennyiségű szűz műanyagot adunk hozzá, a meglévő anyagok nagyon hosszú ideig a rendszerben tarthatók – mondja.

Ami a vegyi újrahasznosítást illeti – ez a drága, veszélyes és energiaigényes új technológia, amely a műanyagot az alapvető építőelemekre bontja, hogy az eredeti szilárdságával újra lehessen készíteni – Thomas úgy véli, hogy ez egy napon az utolsó lépésként szolgálhat a kör lezárásához. műanyag, miután a mechanikai újrahasznosítási lehetőségeket kimerítettük.

„Ki kell fejlesztenünk a műanyag infrastruktúráját, ahol ténylegesen megkapjuk a zárt hurkot, különben muszáj lesz az anyag teljes betiltása” – mondta Thomas. “És akkor mi van? Hatalmas mennyiségű fát kellene ültetnünk, ha papírral vagy bármilyen növényi eredetű bioanyaggal helyettesítjük.” -tette hozzá.

“Tényleg nincs idő”

A műanyagok eltörlése és a körforgás hívei számos pontban egyetértenek: jogi korlátozásokra van szükség az egyszer használatos és mérgező műanyagokra vonatkozóan, finanszírozásra van szükség a bioanyagokhoz, és meg kell változtatni a szokásokat.

A készülő ENSZ műanyagszerződés lehetőséget ad ezeknek a javaslatoknak a megvalósítására. Ám bár egyesek éreznek lendületet a pozitív változás felé, Hutten, aki régóta műanyag absztinencia, bevallja, hogy elveszítette optimizmusát. Nemrég készítette el évek óta első műanyag darabját: az Atlas nevű egyedi szekrényt, amely a görög mitológiában a világot a vállán hordozó Titánról kapta a nevét.

Eközben Sutherland nagy sebességgel próbál olyan rendelkezéseket bevinni az ENSZ-szerződésbe, mint például a műanyagok gyártási mennyiségének csökkentése, az egyszer használatos termékek betiltása és a kötelező vegyi tesztelés.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb