„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

KiemeltKiemelt cikkeink

Hogyan lehet leggyorsabban egy készházad? Bemutatjuk a teendőket A-Z-ig

Cégünk több, kiemelten energiatakarékos, minél jobban a fenntarthatósági paramétereket figyelembe véve, több építési technológiával foglalkozik.
Mielőtt elindul a tervezési folyamat, először érdemes eldönteni, hogy milyen technológiai megoldással szeretnéd a leendő otthonodat elkészíttetni.

Nem kérdés, hogy melyik a jobb, mert mindegyik kiváló termék, de mégis döntést kell hozni, ami lehet érzelmi, például, hogy te mindenképpen bio rétegrendet szeretnél, illetve figyelembe kell venni a telek tulajdonságokat is, de sok esetben a technikai fejlettség dönt az ügyfeleink esetében.

Így nem lehetséges moduláris házat például megvalósítani ott, ahol kamion és nagy daru nem tud bemenni a telekre vagy sok felsővezeték van, mert az jelentősen növelheti a költségeket.
Erről kollégáink ingyenesen részletes és valós példákkal bemutatott megoldást biztosítanak.

Lehetőségek a technológiák között:

  • Könnyűszerkezet favázas építés
  • Steico favázas BIO házépítés
  • Könnyűszerkezetes acélvázas építés
  • PuzzleHome moduláris ház építés
  • Kerámiabeton családi ház építés

2023. január 1. napjától életbelépő új energetikai szabályozás alapján a házaink mindegyike az alábbi 3 legmagasabb kategóriába kerül osztályozásra.
A+2023, A++2023, vagy A+++ 2023

Tehát, ha megvan a technológia, akkor jön az építési telek választása. Addig sajnos a tervezési munka is a legtöbb esetben kidobott energia és pénz.

1. feladat: Telekválasztás és az ezzel kapcsolatos ügyintézés menete:

Ez önmagában nem kis feladat, mert itt fog a házunk felépülni, azaz itt lesz a családunk leendő otthona.

Ezért nagyon fontos, hogy milyen házat lehet oda építeni, lehet-e pl. lapos tetős, vagy szabadon álló kivitelezést végezni, mekkora százaléka építhető be a teleknek, milyenek a szomszédok, milyen a tájolás, zajos, vagy csendes a környezet, mennyire van közel az iskola, esetleg a bevásárlási vagy szórakozási lehetőség.
Itt az építészmérnök igazán a tájolás tekintetében és a helyi építési szabályok ismertetésében tud segíteni, a többi érzelmi kérdés és az Ön családjának kell a döntést meghoznia.

Ha a telek kiválasztásra kerül, akkor egyből érdemes elvégeztetni a talajmechanikai és geodéziai vizsgálatokat:
Normál esetben 80 cm alapozási mélység is elegendő, de ha a talaj sittes törmelékes, vagy nem teherhordó, akkor akár 2 méternél is mélyebb alapozás is szükséges lehet, mely a kivitelezési költségeket akár milliós nagyságrendekben is emelheti. Fontos tény, hogy a talajmechanikai vizsgálat eredménye egy 40 millió forintos telken végzett 8 millió forintos alapozási költségnél jelenthet 2-3 millió forintos többletköltséget, mely elhanyagolható, de egy 2 millió forintos bekerülési költséggel rendelkező vidéki teleknél a 3 millió forintos alépítményi költségnövekedés a telek árával megegyező lehet, mely arányaiban nagyon nagy költség. Elmondható, hogy a talajmechanikai vizsgálatot nem szabad nélkülözni. Egy korrekt statikus és kivitelező enélkül nem indul neki a munkának. A talajmechanika költsége cégenként és országrészenként változó, de 2-3 fúrás és tejes kiértékelés esetén 200-350 ezer forintos költséggel számolhatunk.  

A geodéziai vizsgálatot a földmérő végzi, mely a telek szinteltéréseit vizsgálja és tünteti fel egy szintvonalas térképen a balti magassághoz képest. Ez a tervezéshez elengedhetetlenül fontos és kötelező elem is, hiszen a tervezőnek el kell helyezni a terepmodellen az új otthont a szomszédos épület feltüntetésével.

Egy teljesen sík és a ház helyén két méteres szintkülönbséggel rendelkező telek esetében akár 60-80% alapozási-fogadószint kivitelezési különbség is lehet, de ha ehhez egy rossz talajmechanikai besorolás társul, akár ennél kétszer nagyobb költségemelkedéssel kalkulálhatunk a fogadószint tekintetében.  

A geodéziai vizsgálat költsége, ha meghatározzák a telek határait is, 70-150 ezer forint között változik.  

Jó tanács: Soha ne vegyen telket anélkül, hogy egyeztette volna azt egy építésszel, mert akár olyan telekbe is bele lehet szaladni ahová építési engedélyt sem fognak kiadni vagy akár építési tilalom alá esik a terület.

2. Vázlattervezés, előzetes indikatív árajánlat adás

Ha a telek kiválasztásra kerül, szerződni kell egy építészmérnökkel és el kell készíttetni a vázlatterveket. Ez lehet a cégünk által ajánlott partner mérnökünk, de természetesen bárki hozhatja a saját építészének terveit is. Ha még nem tervezett az építész készházat, minden segítséget átadunk a siker érdekében.

Az építészmérnök a helyi szabályozás, az Építtetők igényei és a terület fekvése alapján készíti el a vázlatterveket.

Rengeteg időt takaríthatunk meg azzal, ha hallgatunk az építészre és nem visszük el olyan irányba a tervezést, mely az adott helyen nem megengedett. Ilyen lehet például lapos tető-magastető kérdése, beépítési százalék, építmény magasság.
A vázlatterveket kollégáink általában egy hét alatt beárazzák a kedves Építtető által meghatározott készültségi fokban és a kért anyagok figyelembevételével. Ezután el lehet dönteni, hogy jó irányba halad-e a tervezés vagy változtatni kell az épület méretén, bonyolultságán, stb…

A vázlatterveket, ha elfogadja az építtető, a legtöbb esetben a helyi főépítésszel is egyeztetni szükséges, aki véleményezheti azt és javasolhat megoldásokat.

Ha a vázlattervek elfogadásra kerülnek az építtető és a hatóság által is, akkor elkezdődhet az ajánlat véglegesítése, a részletek megtárgyalása, mint kezdési idő, befejezési idő, árgarancia, fizetési határidők.

A geodéziai vizsgálat költsége, ha meghatározzák a telek határait is, 70-150 ezer forint között változik.  

3. Végleges árajánlat kidolgozása, szerződéskötés

Abban az esetben, ha az építtető elfogadta az árajánlatot és a feltéteket, a felek átolvassák a műszaki tartalmat, a munka és a pénzügyi ütemezést, a fizetési feltételeket, elvégzik benne a szükséges korrigálást és aláírják azt.

A Megrendelő kiválasztja a szükséges anyagokat, mint PL. tetőfedő anyaga, színe, ablakok és ajtók nyitásirányai, méretei és színei, burkolatok, szaniterek, stb…
Ez alapján készül egy végleges árajánlat és annak elfogadását követően aláírásra kerül a vállalkozói szerződés és a mellékletei.
Cégünk a szerződés aláírásának pillanatában bekapcsolja az ügyfelet a saját ARS elnevezésű vállalatirányítási rendszerébe. Ettől kezdve itt kommunikálnak a felek írásban egymással. Ez megkönnyíti a munkavégzést és áttekinthetőbbé teszi az egész kivitelezést. Minden egyes témára ticketeket lehet létrehozni és meglehet jelölni a személyeket benne, akik egy-egy kolléga szabadsága vagy betegsége esetén is a többiek felé jól láthatóak lesznek.
Az előzetes egyeztetés alapján kiállításra kerül az első rész számla, melynek összegének beérkezésétől kezdve elkezdjük az anyagok megrendelését és szükség esetén tárolását.

Szükség esetén a CSOK és kedvezményes vagy piaci hitel ügyintézésére, biztosításkötésre tudunk szakértőt biztosítani díjmentesen. Idegen vagy saját ügyintézés esetén nem vállalunk hitelügyintézésben való részvételt.

4. Végleges tervek elkészítése, elfogadása

Ha a kivitelező és az építtető aláírják a kivitelezési szerződést és annak mellékleteit, azonnal indítjuk a villamos,- víz,- energetikai, – statikai, – gyártmánytervezési mérnöki munkákat. Ez maximum összességében 2-4 hetet vesz majd igénybe a leterheltség függvényében.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

4. Tervek online feltöltése

Az egyszerűsített építési eljárásnál már nincs a hagyományos értelemben vett építési engedély, helyette bejelentési dokumentáció készül. Ezt online kell benyújtani a hatósághoz, mely tartalmazza az aláírólapokat, a látványterveket, homlokzatokat, metszeteket, utca rajzot, szintvonalas térképet, talajmechanikát, gépészeti és villamos leírást, alapozási tervet.

Bizonyos esetekben, mint nyaraló engedélyeztetése vagy 300 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű épületnél normál építési engedélyeztetés történik.

5. Gyártás

Attól függően, hogy milyen készültségi fokban történik a megrendelés, a gyárban elkészítjük a szükséges épület elemeket félig automatizált megoldásokkal a pontos munkavégzés érdekében.

A gyárban készülnek a falak, azok hőszigetelése, palánkolása, a tetőszerkezet, de moduláris ház esetében akár a teljes kulcsrakész kivitelezés.

6. Szállítás, helyszíni kivitelezés

Elkészítjük a fel- és ledaruzási sorrendet, megpakoljuk a teherjárművet és kiszállítjuk a helyszínre a ház alkotóelemeit.
A szerződés és mellékleteiben meghatározott időszakban megkezdjük a kivitelezést és az ütemezés alapján több részletben adjuk át az építtetőknek az elkészült munkákat.

Minden egyes átadást követ egy pénzügyi teljesítés. Ezután belekezdünk a következő munkafázis elvégzésébe, majd annak elkészítése után átadjuk és így haladunk a minél nagyon készültség felé.

7. Zárás: átadás-átvétel, munkaterület visszaadás, végelszámolás

Miután minden munkával végeztünk, az átadás-átvétel során ügyfelünknek átadjuk a megrendelt épületet a szerződésben foglaltak alapján. Elkészítjük az átadás-átvételi eljárást és azok dokumentumai.

Az elszámolás pénzügyi teljesítésével egyidőben átadjuk a jótállási jegyet, a használati utasítást és lezárjuk az építési naplót, majd visszaadjuk a tulajdonosnak a munkaterületet.

Az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének, bővítésének megtörténtét az építésfelügyeleti hatóság igazolja, hatósági bizonyítvány kiadásával.

8. Birtokbavétel

Az Építtető birtokba veszi az elkészült munkát. Kulcsrakész kivitelezési szerződés esetén megkezdheti a beköltözést, más műszaki tartalom esetén folytatja a munkákat más kivitelezőkkel.

Fontos tudnivaló: Abban az esetben, ha az Építtető nem generálkivitelezőt bíz meg a kivitelezéssel, akkor kötelező számára a műszaki ellenőr megbízása.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb