„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekKiemeltKiemelt cikkeinkZöld hírek

Az Évosz-Makész által támogatott SOLAR DECATHLON 2022 nemzetközi verseny magyar innovatív épületének hétvégén volt az ünnepélyes bokréta avatása

Az idei évben Németországban, Wuppertalban kerül megrendezésre a SOLAR DECATHLON EUROPE verseny.

A Solar Decathlont (Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny) 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy a fiatalok kreativitására és innovatív képességeire építve az egyetemi kutatók együttműködjenek az ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiatakarékos házakat tervezzenek, amelyek a fenntarthatóság mintái lehetnek.

A versenyen újonnan létrejövő “zöld”, fenntartható otthonok inspirációt adnak a jövőben felépülő otthonok számára.

A pécsi csapat 2022-es Solar Decathlon verseny épületének a Lungs of the City (a város tüdői) nevet adták.
Az épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet.

A MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthont tizennégy nap alatt kell újra felépíteniük a német versenyhelyszínen az egyetemistáknak az építésben együtt dolgozó vállalkozások segítségével.

A pécsi csapat szintén Kondor Tamás vezetésével 2019-ben már részt vett a versenyen, ahol közösen a Miskolci Egyetem és az algériai Blida Egyetem diákjaival hoztak létre egy modern fenntartható újragondolt kádárkockát, mely 4 díjat hozott a csapatnak.

Bokrétaünnepségen avatta fel a Solar Decathlon Europe 2022 Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny egyetlen magyar csapatának energiahatékony házat dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára május 13-án Pécsett.
Az államtitkár annyit sajnál csak a projekttel kapcsolatban, hogy “nem vagyok már egyetemista, így nem vehetek részt benne – mondta az ünnepségen a beszédében elismerően”.

A Pécsi Egyetemmel több magyar vállalkozás dolgozott együtt a projekt tervezésénél és megvalósításában.
Büszkék vagyunk arra, hogy a MAKÉSZ(“Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége”) aktívan részt vett a projekt megvalósításában.

Videó a Makész elnökének és Dr. Kondor Tamás beszédéből, valamint a bokréta elhelyezése:

Lungs of the City épület fotója a Bokréta ünnepségen.

3 Makész védjegyes vállalkozás szponzorálta a verseny épület megvalósítását, melynek keretében a munkadíjakat támogatásként biztosították.
Bergerházak Zrt. készítette a verseny épület faszerkezetes födémszerkezetét, hőszigetelt falait és a tetőszerkezetét, a Kp Sales House Kft gyártotta az épület (PuzzleHome) modul acél vázszerkezetét, a gépészeti teret és a kültéri lépcső vázszerkezetét, a Németh Fa Kft gyártotta és szerelte a külső prémium fa nyílászárókat, a naptér födémszerkezetét és a teraszt.

Pár kép a makettről, mely élőben meg fog valósulni:

Tekintse meg a 60%-os készültséget a bokréta ünepséget (a kis képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető)Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Részt vettek a Makész tagjai közül a projektben az Interhaus Barta Kft és a Biokay Kft vállalkozások.

Az ÉVOSZ nagyvállalatai közül ketten, a Kész Csoport és a Mapei Kft pénz adománnyal járult hozzá a sikeres gyártáshoz. Rajtuk kívül még 62 vállalat szponzorálja a projektet a hallgatók sikere érdekében!
A szállítást a Waberer’s szponzorrációjával valósítják meg, mert összesen 14 kamion kell a kulcsrakész épület szállításához.

A házat a verseny helyszínén 14 nap alatt kell majd megépíteniük valós méretben, az előregyártás és előépítés során létrehozott elemekből.
A PTE MIK udvarán mintegy 60%-os készültségig szerelték össze az innovatív megoldásokkal (pl. naptér, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz-hasznosítás, a belsőépítészeti megoldások közül pl. a térnyerő ágy stb.), passzív energiafelhasználással, a karbonsemlegességet minden tekintetben megközelítő házat, amelyet 14 kamionnal szállítanak Németországba.

A versenyépületet az előzsűri beválasztotta abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarhatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.

A Lungs of the City épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektetett.

A ház belső magja zöld környezetté formálható, és ezzel nemcsak gazdaságosan fenntartható, hanem egyben ökoszemléletű egészséges élettérként is szolgál. Fontos tudni, hogy az egyetemisták ezt a házat Pécsett egy üres foghíjtelekre tervezték, figyelembe véve a terület sajátosságait az épületen az északi és déli homlokzat kapott nagyobb hangsúlyt.

Pár kép a kivitelezés közbeni állapotról:


Az északi homlokzat a káros anyagokat megkötő zöldfelületet kapott, a déli homlokzaton pedig egy naptér helyezkedik el, ami egyaránt hasznosítja a nap- és a passzív energiát, ezáltal minimalizálja a ház energiaellátását, a gépészeti berendezések működését. A németországi helyszínen távhővezetékre csatlakozik a modern épület.
Az épület nulla CO2 kibocsátású, az építésénél és a jövőben történő elbontásakor sem terheli a környezetét, az üzemeltetésnél pedig víztisztítás, gyökérzónás öntözés, oxigéntermelő homlokzat, napelem, napkollektor, szürkevíz felhasználás tovább csökkenti a karbon lábnyomát a háznak.
A modern otthon környezetbarát és újrahasznosítható anyagokból épült, a falak és a födém szerkezeti alapanyaga fa, a szigetelés is természetes fa alapanyagú, a bútorok, a belső kárpitok is újrahasznosított alapanyagokból készülnek.

Az épület tervezőinek és kivitelezőit, szponzorait büszkeséggel tölti el, hogy a versenyépületet az elő zsűri beválasztotta a 18 épület közül abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig a Wuppertali Fenntarhatósági Mintaparkban látogatható lesz és csak utána kerül vissza Pécsre a ház.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb