„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Új kiállítás boncolgatja az energia jövőjének témáját

A Vitra Design Museum bemutatja a ‘Transform! Designing the Future of Energy’ című kiállítását, amely március 23-tól 2024. szeptember 1-ig tart. Mivel az energia a modern társadalom sarokköve, a téma politikai, társadalmi és környezeti dimenziókat ölel fel. 

A kiállítás célja, hogy rávilágítson a tervezés szerepére az energiaszektor hatékonyabbá, megbízhatóbbá és fenntarthatóbbá alakítására irányuló törekvésekben, amely jobban támaszkodik a megújuló forrásokra, az intelligens mobilitási rendszerekre és az önellátó városok irányába való elmozdulásra.

A kiállítás a tervezés szemüvegén keresztül mutatja be az energiaszektor átalakulásainak spektrumát: a megújuló energiát hasznosító mindennapi termékektől a napelemes házak és szélerőművek innovatív terveiig. A kiállítás kérdéseket vet fel az energiahatékony termékek kialakításának kritériumaival kapcsolatban, és feltárja a formatervezésnek a megújuló energiaforrások elterjedését elősegítő lehetőségeit. Ebben az összefüggésben a formatervezés a tudományos kutatás és a végfelhasználók közötti közvetítő szerepet tölti be.

A tematikus szekciókba tagolt kiállítás az energetikai átállás különböző aspektusait járja körül.

  • Az “Emberi erő” önvizsgálatot kezdeményez, arra invitálva a látogatókat, hogy mérjék fel személyes energiatermelési lehetőségeiket. 
  • Az “Energiaeszközök” című kiállításon prototípusok és kísérletek mutatják be a hálózaton kívüli életmód megoldásait, a napelemmel integrált ruházati cikkektől a véletlenszerű energiaáramlásokat megragadó spekulatív projektekig. 
  • A narratíva tovább bontakozik a “Transformers”-ben, amely az energiahatékonyságot elősegítő innovatív építészeti és mobilitási megoldásokat mutatja be. A kategóriát olyan épületek példázzák, mint a Snøhetta Powerhouse Brattørkaia Trondheimben, amely a világ legészakibb energiapozitív épületeként ismert.
  • A kiállítás utolsó szekciója a “Jövő energiakörnyezetének” van szentelve, amely az energiatárolás új tipológiáit vizsgálja, mint például CarloRatti javaslatát a hőenergia köztes tárolására Helsinki városában, vagy a Rem Koolhaas AMO agytrösztje által tervezett hipotetikus “Eneropa”

A kiállítás történelmi előzményekre is mutat példákat, Buckminster Fuller “Világjátékát” és a világ teljes energiatartalékának központi kezelésének elképzelését.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Összességében a kiállítás célja annak bemutatása, hogy az építészek, urbanisták és tervezők hogyan járulhatnak hozzá pozitívan az energiafogyasztás kihívásainak kezeléséhez, és hogyan segíthetnek egy fenntarthatóbb jövő felé haladni. Az energiaforrások átállítása az elmúlt évek során az építészek egyik fő szempontja volt, és azt vizsgálták, hogyan válhatnak az épületek energiatárolókká, a népi rendszerekhez fordulva az éghajlathoz igazodó passzív hűtést dolgoztak ki, és politikai változásokat szorgalmaztak a változás támogatása érdekében.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb