„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Shigeru Ban papírcsövekből, fából és tejes ládákból épített házat

A Shigeru Ban japán építész papírcsövekből, fából és tejes ládákból hozott létre egy szerkezetet a Philip Johnson amerikai építész, Connecticut állambeli Glass House 75. évfordulója alkalmából. A New York-i egyetem Cooper Union diákjainak együttműködésével készült 4,1 méter × 4,1 méter méretű építmény Johnson történelmi házának helyén épült.

Az 1949-ben épült házat a Connecticut állambeli New Canaan városában Johnson tervezte saját otthonának, és a 21. század egyik legjelentősebb épületeként tartják számon. A Paper Log House-t azért hozták létre, hogy szembeállítsák az eredeti házzal, amelynek, ahogy a neve is sugallja, teljesen üvegfalai faszén színű acélkeretbe vannak beépítve.

A szerkezet 156 papírcsőből készült falakkal épült fel, amelyek egy rétegelt lemezből készült keretben helyezkednek el, 39 tejes ládából álló alapon. Az épület minden alkatrészét a manhattani Cooper Unionban gyártották, mielőtt a helyszínre szállították volna, és 15 óra alatt összeszerelték 17 diák, oktatók és a Shigeru Ban Architects munkatársai.

A házat üzemeltető tröszt megbízta a céget, hogy folytassa az innováció örökségét a Glass House birtokon, ahol Johnson galériákat, rendezvénytereket és bolondokat tervezett a 20. század második felében. 

A Shigeru Ban Architects a kartonpapírral kapcsolatos munkájáról ismert, és több mint 30 éve tervezett egy sor szerkezetet a természeti katasztrófákra válaszul. A Paper Log House modellt eredetileg az 1995-ös Nagy Hanshin földrengés nyomán alkotta meg Kobe-ban, Japánban. A változatokat a közelmúltban a tavalyi marokkói földrengést követően építették meg, és Antakyában helyezték el iskolaépületként a 2023-as Törökország–Szíria földrengés után. A modellt Európában ideiglenes menedékként is használták az orosz invázió elől menekülő ukránok elhelyezésére. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A 2005-ben elhunyt Johnson a 21. század egyik legismertebb építésze volt. A Glass House mellett számos modernista és posztmodern épületet tervezett, köztük a New York-i AT&T épületét, amelyet a közelmúltban a Snøhetta újított fel.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb