HírekZöld hírek

Januártól mindenki bukik, akinek nem energiatakarékos a lakása vagy a háza

2012. január 9-től kezdődően kötelezően meg kell jelölni egy-egy hirdetésben a lakás, ház energetikai besorolását (energetikai minősítését)

Nem csak annak kötelező ez aki árulja, hanem annak is aki bérbeadásra kínálja a lakását, házát.

A lakások energetikai minősítésének meghatározását a hirdetésekben kormányrendelet írja elő.

Az eredeti rendelet azt írja elő, hogy 2009-től aki eladja vagy egy évnél hosszabb időre bérbe adja a lakását, annak kötelező elkészíttetnie az energetikai tanúsítványt. Ehhez képest új szabály, hogy a hirdetésben fel kell tüntetni az energetikai besorolást (az A+, A, B, vagy más betűjelet).

A tanúsítványt a jövőben az építésügyért felelős minisztérium honlapján elérhető szoftverrel kell elkészíteni, amely automatikusan kódszámot ad minden épületre. Az adásvételi szerződést csak akkor fogadja el az ingatlan-nyilvántartás, ha szerepel benne ez a kódszám. A módosítások másik csoportja a költségoptimalizálással kapcsolatos. Alapvető probléma, hogy csak annyira érdemes energetikailag javítani egy épületet, hogy a ráfordítás megtérüljön annak az élettartama alatt. Kivételesen engedélyezhető meglévő épületnél az előírt energetikai jellemzőtől való eltérés, ha a megfelelés aránytalanul sokba kerülne, és nem térülne meg soha.

A kalkulációkban új épületnél 30 évvel, meglévőnél pedig 20 évvel kell számolni. Az energetikai tanúsítvány továbbra is 10 évig lesz érvényes, de ha a követelmények időközben változnak, akkor újra el kell készíttetni a tanúsítványt. Ez azért érdekes, mivel a magyar szabályozás eddig nem foglalkozott azzal az uniós előírással, hogy 2021-től már csak alacsony – közel nulla – energiafogyasztású épületek kaphatnak építési engedélyt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A szigorúbb előírások majdani megjelenése előtt készült tanúsítványokat tehát újra el kell készíttetni. Végül új előírás a tervezetben, hogy nemcsak az azonos lakásoknál, hanem az azonos terv alapján, azonos gépészettel készített családi házaknál sem kell valamennyinél újra számolni a tanúsítványt, az első alapján kiállítható a többire is. 

Természetesen a Magyar Kormány nem foglakozik az Uniós előírással, mely alapján 2021-től csak alacsony, közel nulla energiafogyasztású lakások építhetőek majd. Inkább majd később hoz erre egy új szabályt, melynek értelmében majd újra el kell készíttetni a minősítést és nekünk kell kifizetni.

Hozzá kell tenni, hogy ami nálunk “A” kategóriás ház az energiatanúsítvány tekintetében, az a szomszédos Ausztriában “B” kategóriát jelent. Magyarországon a tégla lobby miatt ilyenek a szabályozások. 
Ausztriában egy téglaház akkor tartozik az “A+” osztályba, ha a 30 cm-es téglafalon még 20 cm szigetelés is felkerül, az ablakok 3 rétegű üvegezéssel ellátottak, a padlóban minimum 15, a mennyezetben minimum 30 cm szigetelés található!

Ausztriában és Németországban, a Skandináv országokban, Svájcban, Franciaországban a házak mintegy fele könnyűszerkezetes technológiával készül, mivel ezekkel a házakkal lehet a legkönnyebben a magas hőszigetelési elvárásoknak eleget tenni és évszaktól függően méretpontosan és szinte hulladékmentesen építkezni.

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb