„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

KiemeltKiemelt cikkeink

14 nap alatt kulcsrakész ház épült a világversenyen! “Emberközpontú belsőépítészeti díj első helyezett” lett a Magyar csapat, melyben mi is részt vettünk

Az idei évben Németországban, Wuppertalban került megrendezésre a SOLAR DECATHLON EUROPE verseny.

Egy különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóház, a MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthon nyerte el a 2022-es wuppertali Solar Decathlon Emberközpontú belsőépítészeti díját, melyben 3 MAKÉSZ tag, cégük a Kp Sales House Kft, a Bergerházak Zrt és a Németh Fa Kft is közreműködött a szerkezet gyártásában.

A Solar Decathlont (Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny) 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy a fiatalok kreativitására és innovatív képességeire építve az egyetemi kutatók együttműködjenek az ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiatakarékos házakat tervezzenek, amelyek a fenntarthatóság mintái lehetnek.

A versenyen újonnan létrejövő “zöld”, fenntartható otthonok inspirációt adnak a jövőben felépülő otthonok számára. 

A pécsi csapat 2022-es Solar Decathlon verseny épületének a Lungs of the City (a város tüdői) nevet adták. 
Az épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet.

A MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthont tizennégy nap alatt kell újra felépíteniük a német versenyhelyszínen az egyetemistáknak az építésben együtt dolgozó vállalkozások segítségével. 

A pécsi csapat szintén Kondor Tamás vezetésével 2019-ben már részt vett a versenyen, ahol közösen a Miskolci Egyetem és az algériai Blida Egyetem diákjaival hoztak létre egy modern fenntartható újragondolt kádárkockát, mely 4 díjat hozott a csapatnak.

Korábban pár héttel Pécsett már össze lett szerelve az épület és egy bokrétaavatással meg lett ünnepelve, majd elbontás után útjára bocsátották, hogy a németországi versenyen induljon.

Videó a korábbi bokrétaünnepségről, melynek keretében a verseny előtt 3 héttel dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mondott.


Az államtitkár annyit sajnál csak a projekttel kapcsolatban, hogy “nem vagyok már egyetemista, így nem vehetek részt benne – mondta az ünnepségen a beszédében elismerően”.

A Pécsi Egyetemmel több magyar vállalkozás dolgozott együtt a projekt tervezésénél és megvalósításában. 
Büszkék vagyunk arra, hogy a MAKÉSZ (“Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége”) aktívan részt vett a projekt megvalósításában. 

Videó a Makész elnökének és Dr. Kondor Tamás beszédéből, valamint a bokréta elhelyezése: 

Lungs of the City épület fotója a Bokréta ünnepségen.

A TV is forgatott pár napja a helyszínen, melyet csak bejelentkezve lehet sajnos megtekinteni: https://tv2play.hu/innovator/innovator_2022_05_28_

3 Makész védjegyes vállalkozás is szponzorálta a verseny épület megvalósítását, melynek keretében a munkadíjakat támogatásként biztosították.
Bergerházak Zrt. készítette a verseny épület faszerkezetes födémszerkezetét, hőszigetelt falait és a tetőszerkezetét, a Kp Sales House Kft gyártotta az épület (PuzzleHome) modul acél vázszerkezetét, a gépészeti teret és a kültéri lépcső vázszerkezetét, a Németh Fa Kft gyártotta és szerelte a külső prémium fa nyílászárókat, a naptér födémszerkezetét és a teraszt.

Pár kép a makettről, valamint a kész épületről:


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Tekintse meg a 60%-os készültséget a Bokréta ünnepségen (a kis képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető)