KiemeltKiemelt cikkeink

14 nap alatt kulcsrakész ház épült a világversenyen! “Emberközpontú belsőépítészeti díj első helyezett” lett a Magyar csapat, melyben mi is részt vettünk

Az idei évben Németországban, Wuppertalban került megrendezésre a SOLAR DECATHLON EUROPE verseny.

Egy különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóház, a MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthon nyerte el a 2022-es wuppertali Solar Decathlon Emberközpontú belsőépítészeti díját, melyben 3 MAKÉSZ tag, cégük a Kp Sales House Kft, a Bergerházak Zrt és a Németh Fa Kft is közreműködött a szerkezet gyártásában.

A Solar Decathlont (Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny) 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy a fiatalok kreativitására és innovatív képességeire építve az egyetemi kutatók együttműködjenek az ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiatakarékos házakat tervezzenek, amelyek a fenntarthatóság mintái lehetnek.

A versenyen újonnan létrejövő “zöld”, fenntartható otthonok inspirációt adnak a jövőben felépülő otthonok számára. 

A pécsi csapat 2022-es Solar Decathlon verseny épületének a Lungs of the City (a város tüdői) nevet adták. 
Az épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet.

A MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthont tizennégy nap alatt kell újra felépíteniük a német versenyhelyszínen az egyetemistáknak az építésben együtt dolgozó vállalkozások segítségével. 

A pécsi csapat szintén Kondor Tamás vezetésével 2019-ben már részt vett a versenyen, ahol közösen a Miskolci Egyetem és az algériai Blida Egyetem diákjaival hoztak létre egy modern fenntartható újragondolt kádárkockát, mely 4 díjat hozott a csapatnak.

Korábban pár héttel Pécsett már össze lett szerelve az épület és egy bokrétaavatással meg lett ünnepelve, majd elbontás után útjára bocsátották, hogy a németországi versenyen induljon.

Videó a korábbi bokrétaünnepségről, melynek keretében a verseny előtt 3 héttel dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mondott.


Az államtitkár annyit sajnál csak a projekttel kapcsolatban, hogy “nem vagyok már egyetemista, így nem vehetek részt benne – mondta az ünnepségen a beszédében elismerően”.

A Pécsi Egyetemmel több magyar vállalkozás dolgozott együtt a projekt tervezésénél és megvalósításában. 
Büszkék vagyunk arra, hogy a MAKÉSZ (“Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége”) aktívan részt vett a projekt megvalósításában. 

Videó a Makész elnökének és Dr. Kondor Tamás beszédéből, valamint a bokréta elhelyezése: 

Lungs of the City épület fotója a Bokréta ünnepségen.

A TV is forgatott pár napja a helyszínen, melyet csak bejelentkezve lehet sajnos megtekinteni: https://tv2play.hu/innovator/innovator_2022_05_28_

3 Makész védjegyes vállalkozás is szponzorálta a verseny épület megvalósítását, melynek keretében a munkadíjakat támogatásként biztosították.
Bergerházak Zrt. készítette a verseny épület faszerkezetes födémszerkezetét, hőszigetelt falait és a tetőszerkezetét, a Kp Sales House Kft gyártotta az épület (PuzzleHome) modul acél vázszerkezetét, a gépészeti teret és a kültéri lépcső vázszerkezetét, a Németh Fa Kft gyártotta és szerelte a külső prémium fa nyílászárókat, a naptér födémszerkezetét és a teraszt.

Pár kép a makettről, valamint a kész épületről:

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Tekintse meg a 60%-os készültséget a Bokréta ünnepségen (a kis képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető)


Részt vettek a Makész tagjai közül a projektben az Interhaus Barta Kft és a Biokay Kft vállalkozások.

Az ÉVOSZ nagyvállalatai közül ketten, a Kész Csoport és a Mapei Kft pénz adománnyal járult hozzá a sikeres gyártáshoz. Rajtuk kívül még 62 vállalat szponzorálja a projektet a hallgatók sikere érdekében!
A szállítást a Waberer’s szponzorrációjával valósítják meg, mert összesen 14 kamion kell a kulcsrakész épület szállításához.

A házat a verseny helyszínén 14 nap alatt kellett megépíteniük valós méretben, az előregyártás és előépítés során létrehozott elemekből.
A PTE MIK udvarán mintegy 60%-os készültségig szerelték össze az innovatív megoldásokkal (pl. naptér, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz-hasznosítás, a belsőépítészeti megoldások közül pl. a térnyerő ágy stb.), passzív energiafelhasználással, a karbonsemlegességet minden tekintetben megközelítő házat, amelyet 14 kamionnal szállítanak Németországba.

A versenyépületet az előzsűri beválasztotta abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarthatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.

A helyszíni összeszerelésnél a magyar csapat nagy hátránnyal indult, mert a szervező ország kőművesei elrontották a fogadószint méretét és két nap késedelemmel lehetett munkába állni és így két nappal tovább lehetett a munkát is végezni.

A Lungs of the City épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektetett.

A ház belső magja zöld környezetté formálható, és ezzel nemcsak gazdaságosan fenntartható, hanem egyben ökoszemléletű egészséges élettérként is szolgál. Fontos tudni, hogy az egyetemisták ezt a házat Pécsett egy üres foghíjtelekre tervezték, figyelembe véve a terület sajátosságait az épületen az északi és déli homlokzat kapott nagyobb hangsúlyt.

Pár kép a kivitelezés közbeni állapotról:


Az északi homlokzat a káros anyagokat megkötő zöldfelületet kapott, a déli homlokzaton pedig egy naptér helyezkedik el, ami egyaránt hasznosítja a nap- és a passzív energiát, ezáltal minimalizálja a ház energiaellátását, a gépészeti berendezések működését. A németországi helyszínen távhővezetékre csatlakozik a modern épület.
Az épület nulla CO2 kibocsátású, az építésénél és a jövőben történő elbontásakor sem terheli a környezetét, az üzemeltetésnél pedig víztisztítás, gyökérzónás öntözés, oxigéntermelő homlokzat, napelem, napkollektor, szürkevíz felhasználás tovább csökkenti a karbon lábnyomát a háznak.
A modern otthon környezetbarát és újrahasznosítható anyagokból épült, a falak és a födém szerkezeti alapanyaga fa, a szigetelés is természetes fa alapanyagú, a bútorok, a belső kárpitok is újrahasznosított alapanyagokból készülnek.

Az épület tervezőinek és kivitelezőit, szponzorait külön büszkeséggel tölti el, hogy a versenyépületet az elő zsűri beválasztotta a 18 épület közül abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig a Wuppertali Fenntarthatósági Mintaparkban látogatható lesz és csak utána kerül vissza Pécsre a ház.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .