Home / Kiemelt / A jó hőszigetelés nem elegendő az alacsony fűtésszámlához (U érték és a párazárás szerepe)

A jó hőszigetelés nem elegendő az alacsony fűtésszámlához (U érték és a párazárás szerepe)

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

Az építőipari cégek marketing anyagaikban folyamatosan dobálóznak az “U” értékekkel.

Az olvasóink számára rövid tájékoztatást szeretnénk adni, mielőtt tévútra viszi egy-egy marketing szöveg, hogy mit is jelentenek az “U”, illetve a korábban használt “k” értékek.

Azt azért előre le szeretnénk szögezni, hogy az a fránya “U” érték elég kevés a boldogsághoz és az alacsony fűtésköltséghez.
Tehát az “U” értéken kívül más dolog is nagyon fontos a kiváló hőszigetelés eléréséhez, azaz az alacsony fűtésköltségünk megvalósulásáig.

Ha felvesszük a legjobb síbakancsunkat, síoverálunkat, valamint a kesztyűt és a sapkát, ezután elindulunk a hegyoldalból a sílécekkel, lábainkon a -10 Celsius fokos hőmérsékletben egyáltalán nem fogunk fázni, mert a testünk melege és a jó hőszigetelésű ruházat megvéd a hideg ellen. Abban a pillanatban, ha a cipőnkbe, vagy a ruhánkba belülről víz kerül, (pl. megizzadunk) azaz a hőszigetelés elázik, azonnal elkezdünk fázni. Ennek az az oka, hogy a párás, nedves hőszigetelés elveszíti a hőszigetelési képességét és hővezetővé válik. Egy kiemelten hőszigetelt családi ház abban az esetben marad jó hőszigetelő, ha a párazárás is tökéletes. Tehát a lakásban keletkező pára nem juthat be az épületszerkezetbe, értjük ez alatt a hőszigetelést is! A családi ház építések esetén a legtöbb cég és technológia nem foglalkozik a párazárással, csak a hőszigetelési paraméterekkel.
Napi szinten egy 4-5 fős család akár több tíz liter párát gyárt lélegzéssel, izzadással, főzéssel, fürdéssel… Ez a pára az épületszerkezetbe kerül ha nincs, vagy sérült a párazárása a ház fal- és födémszerkezetének. A pára eláztatja a hőszigetelést és megszünteti a hőszigetelési paramétereit. A pára a hőszigetelési értéket lerontja, az épületszerkezetben pedig szerkezeti károkat okozhat. 

A párazárás (légtömörség) hiánya okozza a zárt nyílászárók mellett is a régi házak egészénél és az új házak 80%-ában a huzatot.

Egy átlagos téglaház 1 óra alatt a teljes térfogatának akár 10x-es, azaz 1000%-os mértékű légcserét biztosít a falakon, rossz illesztéseken, födémen keresztül az ablakok nyitása nélkül. Tehát télen egy óra alatt 10x cseréli ki a ház a megtermelt hőt hideg külső levegőre. Ez azt jelenti, hogy akár 10 lakást tudnánk fűteni az elhasznált és a falakon keresztül kiszellőztetett energiávalEgy modern passzív ház irányelvek alapján épült családi ház óránkénti légcsere szorzója 0,6!!!, azaz óránként a levegő 60%-a távozhat a szerkezet hibáin keresztül! 

Egy modern családi ház szellőztetését nem szabad a nyílászárókra bízni. Minden olyan házépítés esetén ahol a párazárásra és a hőszigetelésre különös gondot fordítanak, kötelező hővisszanyerős szellőztető berendezést (rekuperátort) beépíteni. Ebben az esetben a szellőztető gép a bejövő hideg levegőt előmelegíti az elhasznált meleg levegő hőmérsékletével és ezzel energiát nyerünk vissza a szellőztetéskor. Ezenkívül friss és tiszta levegő érkezik az élettérbe.

Ahhoz hogy érthető legyen a magyarázatunk bemutatjuk a legfontosabb fizikai tudnivalókat:
A hővezetési tényező jele (λ) lambda, mértékegysége W/mK. Megmutatja, hogy mennyi hőmennyiség áramlik át az anyagon, egységnyi vastagságon és egységnyi hőmérsékletkülönbség hatására.

Normál fehér polisztirol hőszigetelés lambda értéke: λ=0,038 W/mK (fajsúlya: 15-30 kg/m3)
Homlokzati grafitos polisztirol hőszigetelés: λ=0,032 W/mK (fajsúlya: 15-30 kg/m3)
Kőzetgyapot hőszigetelés: λ=0,036 W/mK (fajsúlya: 20-35 kg/m3)
A víz lambda értéke: λ=0,58 W/mK (fajsúlya: 1000 kg/m3)

Az adatokból tisztán látszik, hogy a víz hővezetése kb tizenötszöröse a napjainkban használt hőszigetelésekhez képest, azaz ennyivel rosszabb hőszigetelő.
Minden anyag rendelkezik vízfelvételi képességekkel. A szálas anyagok könnyebben, a polisztirol szigetelés nehezebben és kevesebb vizet tud felvenni. A vízfelvételi képességgel egyenesen arányosan romlanak a vizes szigetelés hőszigetelési paraméterei.
Tehát egy vizes kőzetgyapot hőszigetelése a száraz szigeteléshez képest akár 3-4x rosszabb is lehet! Arról nem beszélve, hogy ha a hőszigetelésünk vizes és még a szél is fúj, a huzat miatt tovább romlik az épület hőszigetelése.

Ha téglaházat vagy más falazóblokkos házat építtetünk, akkor a kivitelezéskor nagyon fontos, hogy a falazóblokkok egymás mellett pontosan zárjanak és legyenek tömítve az előírás szerinti ragasztó-tömítő anyaggal, ezenkívül a megfelelő vakolatrendszert használjuk a külső-belső oldalon, valamint a nyílászárókat tökéletesen tömítsük a falszerkezettel csatlakozó pontokon. Ha a fal, födém, padló csatlakozásra odafigyeltünk, akkor a gépészeinket is kérjük meg, hogy a lehető legextrémebb módon tömítsék a gépészeti áttöréseiket, mert különben teli lesz a ház a konnektorok, kapcsolók, átvezetések mentén kis hőszivattyúkkal, mivel a meleg pára mindig a kisebb nyomás felé akar majd menni és mindig megtalálja az utat magának a legkisebb réseken is. A feladat nem egyszerű, de sokat javíthatunk az értékeken komoly odafigyelés mellett.

A standard könnyűszerkezetes családi házak esetében a gipszkarton burkolat alatt párazáró fóliát helyeznek el. Ezt a gépészek rendre kivágják és a rengeteg szerelvénnyel (kapcsolók, dugaljak, lámpák) tönkreteszik a falazat és a mennyezet hőszigetelését, mert a pára így bejut a szerkezetbe és garantáltan nedves lesz és romlik a hőszigetelése.

Prémium könnyűszerkezetes családi házat csak a teherhordó szerkezetre (fal-födém) rögzített párazáró fólia gondos összeragasztásával, majd külön gépészeti szerelő rés (előtétfal) segítségével szabad elkészíttetni.
A gipszkarton lapokat kizárólag az előtétfalra szabad felszerelni, így a párazárás nem sérül, hiszen a vezetékek, szerelvények a párazárás és a gipszkarton között helyezkednek el. A könnyűszerkezetes családi házat építtető cégek igen kis százaléka fordít figyelmet az előtét fallal megvalósított szerkezet építésére, ezzel a párazárás megóvására.minimál-stílusú-családiház-építés22

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.

minimál-stílusú-családiház-építés24

Most már tudjuk, hogy a jó hőszigetelés mellett a legfontosabb a párazárás, valamint a szélzárás!
Na jó de mennyi lesz a fűtésszámlánk? 

Egy kis matekkal kiszámolhatjuk, hogy mennyi energiát fog a hideg időben a családi házunk elfogyasztani.
A hőátbocsátási tényező mértékegysége W/m2K, megmutatja, hogy egységnyi hőmérsékletkülönbség hatására, egységnyi felületű szerkezeten, mekkora hőmennyiség halad át.

Vegyünk például egy hagyományos, 30 cm-es porotherm téglából épült házat. Szigetelés nélküli hővesztesége 0,59 W/m2K. (2000 előtt épült családi házak tartoznak ebbe a kategóriába).

Az egyszerűség kedvéért egy 10 x 10 méter alapterületű ház külső falfelülete, a födémmel együtt (az ablakokat nem számítva) 200 m2. Ezt a felületet hűti a külső hideg levegő a fűtési időszakban. Egy hidegebb téli napon a külső és belső hőmérséklet közti különbség elérheti átlagban a 20 °C-ot.
A példában szereplő B30-as téglából épült családi házunk minden egyes négyzetméterén 0,59 watt energiát veszítünk folyamatosan. Az egyszerűség kedvéért számoljunk kilowattban: 0,59 watt = 0,00059kWh, melyet óránként elveszítünk minden egyes négyzetméter felületen.
Ezt meg kell szorozni 20 °C-kal, majd a 200 négyzetméterrel. Ez óránként: 2,36 KWh energiafogyasztást eredményez, mely 24 óra alatt, 24 x 2,36 KWh. Tehát egy B30-as téglából készített családi ház energiafogyasztása, ha az ablakok rontó tényezőjét nem számoljuk bele, valamint 20 Celsius fokos külső-belső átlag hőmérséklet különbséget feltételezünk: 56,64 KWh naponta!!!

Ugyanez a családi ház, ha modern módon EnergyFriendHome építési rendszerrel, Prémium falszerkezettel és födémmel készül egy nap a B30-as szerkezet 1/5-ét, azaz 10,56 KWh energiát fogyaszt!!!
(0,00011kWh x 20Celsius x 24órax 200 m2= 10,56 KWh!!!)

Persze mindkét ház esetében az érték ennél legalább 15-30%-kal rosszabb lesz, ha a nyílászárók paramétereit is belekalkuláljuk, de az arányokat nem változtatja meg.

Ha mindkét családi házat elektromos infra fűtéssel fűtjük kapcsolt áram igénybevételével, akkor a B30-as szerkezetű családi ház fűtésköltsége: 56,64 KWh x 38 Ft = 1360 Forint/nap x 30 nap = 40,800 Ft / hó

Ezzel szemben a kiemelten hőszigetelt és jó párazárással ellátott Prémium készház fűtésköltsége:
10,56KWh x 38 Ft = 402 Ft / nap x 30 nap = 12,060 Ft/hó.

Gázfűtés esetén nagyságrendekben 20%-os megtakarítást lehet elérni egy elektromos sugárzófűtéssel szemben. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az elektromos áramot napelemekkel, szélenergiával helyben is elő lehet állítani környezettudatos módon, míg a gáztól függősége van az országunknak és pár évtizeden belül már csak múltidőben beszélhetünk róla.

Abban az esetben, ha levegős hőszivattyúval fűtjük az otthonunkat a fenti energia költségek kb 60%-kal kedvezőbbek a sugárzófűtéssel szemben.

(Érdemes azzal is számolni, hogy a sugárzófűtés bekerülési költsége mintegy egynegyede a hőszivattyús fűtésnek és szinte nulla a ráfordítás még 2-3 évtized után is. Ezzel szemben a modern hőszivattyúk élettartama biztosan 15 év alatt van és éves szinten több tízezer forintos karbantartással kell számolni. Hasonlóan kalkulálhatunk karbantartást és fűtőkészülék cserét a gázfűtés esetében is 10-15 éven belül, melynek szintén tetemes költsége van.)

Nem szabad elfelejteni, hogy egy modern készházban kiemelt figyelmet kap a párazárás, míg egy régi téglaházban ez szóba sem került, de a modern téglaházak esetében sincs tökéletes megoldás a párazárásra, mely a fenti példát bemutatva tovább növeli a fűtésszámla különbségét.

kp.hu ugyfelszolgalata

Ajánló

családi-ház-építés-ár-2017

Családi ház építés négyzetméter ár 2017-ben

Családi ház építtetők legfőbb kérdése minden évben, hogy mennyibe kerül egy négyzetméter családi ház. Most ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.