„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A “Now or Never” kiállítás a gyakori anyagok szén-dioxid-kibocsátását szemlélteti

Emma Olbers svéd bútortervező létrehozta a Now or Never – 1kg CO2e kiállítást a Stockholmi Bútorvásáron, hogy bemutassa az építészetben és a bútortervezésben általánosan használt anyagok klímakibocsátását.

Azzal, hogy fizikailag is megjeleníti, hogy egy adott anyagból mennyit kell előállítani ahhoz, hogy egy kilogramm szén-dioxid-kibocsátás keletkezzen, Olbers célja, hogy jobban szemléltesse a fenntartható anyagok választásának előnyeit.

A kiállítás a Stockholm Furniture Fair, a világ legnagyobb skandináv dizájnplatformjának részeként tekinthető meg. Mintegy negyven anyagot helyez egymás mellé, hogy megvizsgálja, melyik nyújtja a legnagyobb értéket a szén-dioxid-kibocsátásukat figyelembe véve.

Míg például egy kilogramm CO2e-kibocsátásért csak egy kis négyzet alakú, 4,4 kilogramm súlyú betont kapunk, addig egy nagyobb felületet lefedő mészkőlapért 7,7 kilogrammot, vagy egy nagyméretű, 9,1 kilogramm súlyú fenyőrönkért.

Az anyagok szén-dioxid-kibocsátását a Doconomy 2030-as kalkulátorával számolta ki, amely a termékek szén-dioxid-kibocsátását a gyártástól és a szállítástól az értékesítésig keletkező kibocsátások alapján mutatja meg. Olbers, akinek munkái közé tartozik a stockholmi Nationalmuseum könyvtárának fenntartható anyagok felhasználásával történő átalakítása, már régóta érdeklődik a téma iránt.

“Bútortervező vagyok, körülbelül 20 éve, és mindig is érdekelt a fenntarthatóság” – mondta. “Én készítettem a Régi Könyvtárat a Nemzeti Múzeumban, és akkoriban én is igyekeztem olyan anyagokat választani, amelyek a lehető legjobban fenntarthatóak”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az anyagok fizikai bemutatása ezen a kiállításon valóban ráébresztette őt a köztük lévő különbségekre. A Now or Never – 1kg CO2e kiállításon az újrahasznosított és a szűz alumínium közötti kibocsátási különbséget is bemutatták, valamint számos innovatív és újabb, a környezet számára kedvezőbb anyagot is bemutatnak. Ezek közé tartozik a Penylon, egy újrahasznosított halászhálókból készült anyag, amelyet 3D nyomtatásra fejlesztettek ki, valamint a micélium.

Olbers reméli, hogy a kiállítás arra inspirálja majd a Stockholm Furniture Fairre látogató sok építészt és tervezőt, hogy bölcsebben válasszák meg projektjeik anyagát. A kiállítás segített neki abban is, hogy eldöntse, milyen anyagokat helyezzen előtérbe saját projektjeiben.

A kiállítás a Sallyvel, az EY Doberman dizájn- és innovációs ügynökség jövőbeli manifesztációs laboratóriumával közösen, és az EY, a Polestar, a Nrep, Ludvig Svensson és a Tre Sekel támogatásával jött létre.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb