„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A Velux megosztja a Living Places lakáskoncepció mögötti “innovatív” folyamatot

A Velux ablakgyártó kiemelte a Living Places kísérleti lakáskoncepciója mögött álló partnerek által levont tanulságokat. A rendkívül alacsony CO2-lábnyomú Living Places Copenhagen egy prototípus falu, amely a dán EFFEKT építészstúdióval, az Artelia mérnöki tanácsadó céggel és az Enemærke & Petersen kivitelezővel együttműködésben épült.

A koncepciót tavaly hét koppenhágai prototípus otthon megépítésével hívták életre. Célja, hogy egy megfizethető, alternatív utat hozzon létre az alacsony szén-dioxid-kibocsátású lakások építésére, amely az egészséges, alkalmazkodó és közösségorientált tervezést helyezi előtérbe.

A projekt mögött álló csapat úgy véli, hogy ez az “innovatív” megközelítés új precedenst teremthet az otthonok építésének és tervezésének módjára, és megosztja ezt a tudást abban a reményben, hogy az egész iparágban bevezethető lesz.

A Living Places projektben részt vevő partnerek nemrégiben reflektáltak a projekt tanulságaira és a házépítés új, együttműködésen alapuló megközelítésének előnyeire, amelyet “átalakító partnerségként” jellemeztek.

“A transzformatív partnerség a munkának ezt az új módját jelenti, ahol az egész folyamat során mindannyian beleszólást kapunk, és együttműködünk a cél jobbítása érdekében” – mondta Kasper Benjamin Reimer, az EFFEKT innovációs vezetője.

A koncepció egyformán magába foglalja valamennyi partner, köztük az építész, a mérnök és a kivitelező hozzájárulását, és minden fél elismeri saját meglátásainak és tudásának értékét.

Ez a projekt minden egyes pontján együttműködéshez vezetett, és minden fél részt vett az olyan kérdésekkel kapcsolatos megbeszéléseken, mint a megfizethetőség és az “építhetőség”.

A Living Places koncepció mögött meghúzódó megközelítés öt építési alapelvre fordítható le: egészséges, közös, egyszerű, adaptív és skálázható.

A Velux szerint ezek az értékek bármely épületre, közösségre vagy városra alkalmazhatók, hogy megfizethető és kereskedelmileg életképes otthonokat hozzanak létre, amelyek mind az emberek, mind a bolygó javát szolgálják. Az egészséges elv a természettel való összekapcsoltság érzését hangsúlyozza, míg a megosztott elv a közösség fontosságát emeli ki.

Az egyszerű elv az erőforrások körültekintő felhasználására emlékeztet, és ez a tanulság a projektcsapat minden tagját megmozgatta, és a prototípuson végzett munkájukban is nagy szerepet játszott.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Eközben az adaptív elv arra összpontosít, hogy a lakástervezés befogadóvá és a felhasználók jelenlegi és jövőbeli igényeit figyelembe vevővé váljon, lehetővé téve, hogy a lakóterek a családi egységek változó igényeihez igazodva átalakuljanak.

Sinus Lynge, az EFFEKT Architects alapító partnere számára a skálázhatóság a Living Places formulájának egyik legfontosabb eleme. Elmondása szerint a koncepció többféle megfizethető megoldássá alakítható a különböző lakástípusok számára, és nemcsak az egylakásos házakat, hanem a lakásokat és a sorházakat is magában foglalja.

A Living Places koncepció arra épül, amit a Velux ember és bolygó módszertannak nevez. Ez a holisztikus megközelítés figyelembe veszi az épület teljes élettartamának környezeti lábnyomát, amely kiterjed az anyagok előállítására, az építési fázisra, az otthon használatára és az építmény jövőjére, miután az teljesítette a használatot. Következésképpen az otthont úgy tervezték, hogy az életciklusa végén szétszerelhető legyen, így az anyagok újrahasznosíthatók.

A prototípus a jövőbeli lakók tapasztalatát is előtérbe helyezi. A tervezést meredeken lejtő, lapos tetejű tető jellemzi, amelyet úgy terveztek, hogy kétszeres magasságú tereket hozzon létre, amelyek optimalizálják a természetes szellőzést és a fényt.

A lakáskoncepció a nappali fény és a friss levegő optimalizálásának köszönhetően első osztályú beltéri klímával rendelkezik – ez a legjobb minősítés az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv beltéri környezetre vonatkozó kritériumai szerint.

A prototípus mögött álló csapat célja, hogy megossza tudását a szélesebb iparággal, és hogy ezt a kísérleti megközelítést nagyobb léptékben is alkalmazzák.

“Nem csak egy házat építünk” – mondta Lone Feifer, a Velux fenntartható épületekért felelős igazgatója. “Megpróbálunk egy tényleges mozgalmat létrehozni. Minél több szakembert érünk el, annál többen alkalmazzák ezt a gondolkodásmódot az irodáikban.”

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb