„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

dómházKiemelt cikkeink

Dómház, kupolaház gyártása és építése

Egy dolgot fontos leszögezni, hogy a kupolaházat nem mi most és eredetileg valószínű nem is az emberek találták ki, annak gyökerei már az írott történelem előtti időkre vezethetők vissza. A madárfészkek és más állatok menhelyei mindig félgömbszerű alakzattal készültek.

PuzzleHome – WANDA dómház külső fazsindely burkolattal

A kupolás, dóm alakú otthonok tökéletesen illeszkednek a természethez, utánozzák annak legjobb tulajdonságait. Nem kérdés, hogy a boltív alakzat az egyik legerősebb statikai alakzat, hiszen a hidak és pincék is így készülnek. Mivel a kupolás szerkezetekben nincsenek élek, az ember idegrendszerére is pozitív hatással bírnak.

A kupolához hasonló statikai szerkezet a boltív is, melyet senkinek sem kell bemutatni.
A boltív egy köríves szerkezet, mely képes nagy távolságot átívelni jelentős súlyt alátámasztatva.
A boltívet használták már az ókori civilizációkban Mezopotámiában, az Indus-völgy mentén, Etruriában, innen vették át a rómaiak, az első évezred folyamán elterjedt Egyiptomban és Asszíriában is.

A fenti képen a magyar Országház, mellette a Sheikh Zayed mecset, a Sziklamecset és az Esztergomi bazilika. Mindegyik épület monumentális méretekkel rendelkezik és kupolás tetőszerkezettel készültek.


A kupola pedig még a boltívnél is sokkal erősebb szerkezet. A katedrálisok monumentális épületei kupola szerkezetek. Hazánkban a legismertebb ilyen az Országház és a Bazilika, de a világon több száz híres kupolás élet készült.

A kupola az építészetben kör vagy ellipszis alaprajzú, jellemzően félgömbszerű, csúcspontján záródó boltozat. Látványos építészeti elem, ugyanakkor statikai szempontból is kedvező tulajdonsága, hogy a felületi nyomóerő és a hatalmas önsúlyból adódó gyűrűsfeszültség révén szerkezetileg rendkívül stabil.

A DOMIR elnevezésű kupolaházaink, másnéven dómházaink egy ősi, természetes formát hoznak a jelen modernkori építészetünkbe, mely rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

A kupolás ház tervezése nagy gondossággal és a részletekre való odafigyeléssel történik. Nemcsak a környezetvédelmi szempontokat veszi figyelembe, hanem mindenekelőtt a természethez való visszatérés és a modern technológia egyfajta kombinációja.

Az épület külső szerkezete előregyártott rendkívül erős ragasztott favázas modulokból áll, melyek üzemben készülnek méretpontos kivitelben. Az egyes modulok kupola formájúra történő összeszerelése közvetlenül az építkezés helyszínén történik.

Kupolaházunk rétegrendi felépítése:

Az alkalmazott előregyártási technológia garantálja a pontosságot és a rövid építési időt. További előny, hogy a mi technológiánkban készült kupolaház gyakorlatilag az év bármely szakában felépíthető, egyedül a fogadószint (alapozás) az időjárásfüggő munkafázis.

Az épület teljes keresztmetszetében holisztikus szemlélet alapján került megalkotásra.

A DOMIR moduláris kupola vagy másnéven dómházunk minden egyes eleme a fenntartható építészetet, magát a környezetet tudatosságot és az embert tartja a legfontosabbnak.

A DOMIR kupolaházaink teljesen mentesek a káros anyagoktól, a beteg épület szindrómától, hiszen minden beépített építőanyag a természetből származik!

Kívülről befelé haladva a következő rétegrend készül:
1. Fazsindely vagy természetes kőpala
2. Légrés, mely a természetes szellőzést hivatott szolgálni
3. 50 mm-es faváz szerkezet a légrés számára
4. Steico speciális páravariábilis fólia
5. 350-400 mm-es ragasztott speciális faszerkezet
6. A faszerkezet között STEICO Flex farost szigetelést vagy kender-mészbeton hőszigetelést tudunk elhelyezni
7. Dupla stukatúr nád a belső oldalon
8. 25 mm természetes mész- vagy vályogvakolat

 • Egészséges beltéri mikroklíma, páradiffúzió tekintetében nyitott falszerkezet, mely teljesen hőhídmentes.
 • Mind a STEICO Flex szigetelés és a magyar KENDERIKUM gyártású kender mészbeton szigetelés, valamint a belső vakolatrendszer is antibakteriális tulajdonságú, mely a levegőben lévő káros anyagokat megköti még 100 év után is.
 • A belső levegő rendkívül kedvező a lakók számára, mivel természetes páraszabályozó anyagokat használunk, nem zárjuk le párazáró fóliával a fal rétegrendet.
 • Mivel itt nincsenek falsarkok, nem is alakulhatnak ki hőhidak.
 • Penészesedés kizárt az építési technológiánkban.
 • Nagyon alacsony energia igényű házak, mert a falak hőszigetelése kiemelten magas, illetve a természetes alapanyagoknak és a nagy tömegű szigeteléseknek nagyon magas hőtároló kapacitású az épület, így nagyon kicsi az átmelegedés veszélye nyáron.
 • Az épület karbon negatív. Fenntartható ház, mivel minden alapanyag természetes, mind a fa, mind a kender a növekedése során CO2-t kötött le, de a beépített mész miatt az épület élete során folyamatosan CO2-t fog lekötni. A kender CO2 lekötése még a fánál is sokkal magasabb, mivel növekedése során 4,5 hónap alatt másfélszer annyi CO2-t köt le, mint egy kifejlett fenyő erdő egy év alatt.
 • A szerkezet a kenderbeton miatt legalább 1,5 órás tűzvédelemmel rendelkezik.
 • Rendkívül magas hangszigetelő képességgel rendelkezik az egész kupolás szerkezet a rétegrendi kialakítás miatt.
 • Teljesen szabadon akár belső falak nélkül is használható a kupolás dóm szerkezet, mely az időjárási viszontagságokkal és a földrengéssel szemben is rendkívül hatékony.
 • Rendkívül hosszú élettartam, akár többszáz éven keresztül változatlan szigetelési és statikai értékek. A kenderbeton szimbiózisban kölcsönhatásba lép a faszerkezettel. A faszerkezet támasztékot ad a mészbetonnak, a kenderbeton pedig védi a fát: hagyja lélegezni, ami biztosítja a faelemek hosszú élettartamát A kenderforgács és a lúgos mész kombinációja megakadályozza a penész és a gombák kialakulását, valamint a rovarok és rágcsálók esetleges megtelepedését. A kenderbeton karbonizálódik, fokozatosan kalcium-karbonáttá (mészkő) alakulva.
 • Az épület 100%-ban körforgásos anyagokból áll, tehát újrahasznosítható vagy komposztálható minden eleme, így az élete végén sem károsítja a földünket, egészségünket.
 • Az épület alakja 30%-ban befolyásolja a hangulatunkat, mivel nincsenek sarkok, így az emberek és a háziállatok számára is megnyugtató a dóm kupola látványa. Teljes mértékben lehetséges a Feng Shui elvek alapján a ház egészét megvalósítani.
 • A nagy belmagasság és az íves forma hatalmas lehetőséget biztosít a belsőépítészeti kialakítások megvalósítására.

Az általunk gyártott DOMIR dóm- vagy kupolaházak jelenleg kétféle méretben rendelhetőek meg. Mindkét alaprajzot és látványtervet megtekinthetik:

A compact kis épületünk a “MULLEIN” nevet kapta. Mindössze 35 m2 a bruttó alapterülete, ennek ellenére a belső nettó hasznos alapterülete 34 m2


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A ház érdekessége, hogy a rendkívül kis bruttó alapterület ellenére két darab fekvő galériát el tudtunk helyezni a házban, így kifejezetten alkalmas az épület vendégháznak egy erdőben, de akár a kertünkben is hasznos lehet ha vendégeket fogadunk. Szállás értékesítők számára kifejezetten jó választás lehet egy tóparton, folyóparton vagy erdőben.

A ház hőszigetelt dóm szerkezetét 4-5 munkanap alatt tudjuk összeszerelni a nyílászárókkal együtt a meglévő aljzatbetonon, melyhez daruzás sem szükséges, tehát nehezen megközelíthető helyeken is jó alternatíva lehet. A tető fedése és a belső vakolás cca. 15-20 nap alatt elkészíthető az igények függvényében.

A faszerkezetes dóm építés fotója, mely a felső kupolát és a nyílást mutatja be
A dómházunk építésének a külső fotója, mely 3 nappal a kezdés után készült a legkisebb modellünkről

A nagyobb dóm épületünk a WANDA nevet kapta.

A WANDA dómházunk egy nagyméretű családi ház, mely hatalmas nappalival, 3 szobával, két fürdővel és plusz egy külön WC-vel akár 3-4 gyermekes családoknak is kiváló otthont biztosít.

Az emeleten és a földszinten és a kupola tetején található üvegfelületek nappal világossá varázsolják a gyönyörű természetes alapanyagokból készült egészséges otthont, éjjel pedig még látványosabb lesz, mert akár a csillagokat is csodálhatjuk a sok üvegfelületen át.

A WANDA dómházunk hőszigetelt kupolás szerkezete a nyílászáró beépítéssel együtt 6-8 munkanap alatt készül el. A külső dómszerkezet burkolása, fedése, a belső vakolás további 3 hét alatt megvalósítható.

Wanda dómházunk sötét fazsindellyel (készülhet természetes kőpalával is és mészvakolatos felületképzéssel):

Wanda dómházunk világos fazsindellyel:

Wanda dómházunk metszeti képe:

WANDA dómházunk belső fotója a földszinti részen
WANDA dómház nappali fotója
WANDA dómházunk konyhája
Wanda dómházunk felső szinti fürdőszobája
Wanda dómházunk felső szinti hálószoba fotója
Wanda dómházunk felső szinti hálószoba fotója

Egy korábban megépített, nem moduláris dómház fotói, melynek a szerkezete egyedileg lett gyártva:

Amennyiben érdekli Önt a Kp Sales House Kft által gyártott és forgalmazott épített dómház rendszer, kérjük keressen bennünket az elérhetőségeinken.

Magánszemélyek számára felajánljuk az építészmérnöki munkánkat és a belső építészeti kapacitásunkat, így minden épületet egyedivé lehet varázsolni. Ne feledje, hogy a belső tér elrendezése mindkét bemutatott ház esetében korlátlan megoldást nyújt, hiszen nincs egy darab belső teherhordó fal sem.

Amennyiben Ön az építőiparban kivitelezőként, ingatlanforgalmazóként, építész-mérnökként dolgozik és érdekli a dómházak forgalmazása, tervezése, építése, keressen a domhaz@kp.hu mail címen.

Ha árajánlatot szeretne kérni, keresse ügyfélszolgálatunkat vagy írjon az info@kp.hu mail címre.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb