„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

házépítési tudnivalókKiemelt

Hogy működik a készház építés cégünknél?

Cégünk moduláris és készházak kivitelezésével foglalkozik. Bármilyen családi házat is szeretne építtetni, számunkra a fenntarthatóság, a minimális vagy nulla rezsiköltség, a jó minőség és a jó ár-érték arány a legfontosabb.

7 évvel ezelőtt gyártott és épített EnergyFriendHome acélszerkezetes családi házunk

Aki a legolcsóbb családi ház kivitelezőt keresi annak más vállalkozást kell keresnie, mert a fentiek figyelembevételével mi nem vagyunk a legolcsóbb kifejezésre a legrelevánsabbak. Ár-érték arány tekintetében viszont nagyon jó ajánlataink vannak.

Cégünk tagja az ÉVOSZ-nak, a MAKÉSZ-nek, tanúsított MAKÉSZ védjegyes vállalkozás és a Dun & Bradstreet (BISNODE) GOLD AAA legmagasabb pénzügyi minősítésével rendelkezik.

A képen Koji László az Évosz Elnöke adja át a MAKÉSZ védjegy tanúsítványt cégünk számára

Mielőtt belemerülünk a készház építési témába, fontos megjegyezni, hogy egy új családi háznak, új otthonnak mindig 3 ára van:

 1. Mennyibe kerül az új családi ház felépítése?
 2. Mennyibe kerül az új családi ház rezsiköltsége a fűtés-hűtés, használati melegvíz és világítás tekintetében?
 3. Mennyibe kerül a családi ház jó minőségben történő megőrzése, azaz a karbantartásra kell-e és mennyit fordítani?

Ha az új ház ára a legelső pontban nagyon olcsó, akkor a pillanatnyi örömöt gyorsan feledtetni fogja a több évtizedig tartó magas költség, mely ha csak egy emberöltőre vetítjük is bőven meghaladhatja a ház felépítésének költségét.

Ha egy 100 m2-es háznak a havi rezsiköltsége átlagosan minden hónapra levetítve 15 ezer forint, akkor 50 év alatt 9 millió forintot költünk mai áron energiára, ha pedig 75 ezer forint, akkor 45 millió forintot, mely megközelíti a ház újkori bekerülési költségét. Ezzel együtt a 3. pontban megfogalmazott karbantartás költség vagy mentesség is hasonló számot hozhat havi szinten, mint a rezsi energia költség, így már 50 évnél a 18 millió forint áll szemben a 90 millió forint költséggel. A különbözet másfél új 100 négyzetméteres családi ház mai bekerülési költsége.

Mivel ez a poszt azért készült, hogy a házépítés gondolatától elvezessük a Kedves érdeklődőt a tervezésen át az anyagválasztáson és kivitelezésen keresztül a beköltözésig, így a házépítési árakról itt nem beszélünk.

Aki az aktuális családiház építési árainkra kíváncsi, az kattintson ide és a legfrissebb árainkról kap részletes leírást.

ÚJ HÁZÉPÍTÉS GONDOLATA – ELSŐ DÖNTÉS

Amikor egy személy, egy pár, egy család új házat szeretne építeni, az nem egy pillanat alatt pattan ki az ember fejőből, hanem egy tudatos tervezés eredménye. Ezért nagyon fontos az is, hogy az egész folyamat tudatos és átgondolt legyen.

El kell dönteni már a legelején, hogy magunk vezényeljük le a telekválasztás, tervezés, engedélyeztetés, anyagbeszerzés, kivitelezési procedúrát vagy rábízzuk azt egy szakemberre, szakcégre.

A saját szervezésben végigvitt házépítési folyamat ritkán lesz problémamentes és a költségeket sem lehet előre meghatározni és rengeteg feszültséggel jár a családon belül, mire elkészül a várva várt új otthon.
Az esetek legtöbb részében akár az eltervezett költségek meg is duplázódnak és a minőség sem lesz olyan, mintha egy vagy két cég viszi végig az egész építési folyamatot és a garancia sem lesz egyértelmű, mert itt nem egy vagy két cég felel az egészért, hanem 5-10 vállalkozó próbál majd kibújni a felelősség alól.

Napjainkban nagyon nehéz megbízható szakcégeket találni, akik mindig akkor érnek rá amikor éppen majd szükséges lesz az Ön építkezésén, mert nagyon sok tényező miatt csúszhatnak és csúszik is fognak a határidők. Az anyagbeszerzés, szállítás, behajtási engedélyek mind az Ön feladata lesz és szükséges még egy műszaki ellenőrt is alkalmaznia, mert ha több kivitelező van az Ön szervezésében a kivitelezés folyamán, akkor ez kötelező.

Aki a saját tervezésben, kivitelezésben, kalákában bízik, annak sok sikert és kitartást kívánunk, de ezt a cikket nem nekik készítettük. Azért érdemes elolvasni mindenkinek.

Abban az esetben, ha szeretne megszabadulni minden idegességtől és csak a szükséges döntéseket szeretné meghozni, mint például az ablak, a tető és a burkolatok formája, színe, akkor válasszon generál kivitelezőt és dőljön hátra.

A generál kivitelező kiválasztásánál ellenőrizze a vállalkozást, hogy fizet-e adót, nincs-e köztartozása, van-e ellene végrehajtás, vannak-e bejelentett alkalmazottai, van-e telephelye, tagja-e szakmai szervezeteknek, van-e mindenre kiterjedő biztosítása, valódi referenciáit meg lehet-e élőben tekinteni és igaz-e amit magáról mond, hogy az előző években mennyi házat kivitelezett vagy az internetről letöltött képekkel büszkélkedik, melyek nem is az ő munkái.

Legyen gyanús a történet, hogy ez egy új cég, mert pont most váltak ketté a barátjával… Tehát legyen nagyon körültekintő.
Úgy gondolkodjon, hogy ez az Ön egész családja életének a gyümölcse lesz, mert anyagilag benne lesz két fő akár több évtizedes megtakarítása.
De gondolkodhat úgy is, hogy amikor elmegy egy műtétre, akkor azt az orvost választja akinek ez az első műtétje vagy van mögötte évtizedes tapasztalat és sok jó vélemény.

Abban az esetben, ha a cégünket választja, akkor így jut el a GENERÁL KIVITELEZŐ VÁLASZTÁSÁTÓL a beköltözésig.

Cégünkről, a Kp Sales House Kft-ről pár mondatot ide kattintva olvashat…

Cégünk székhely, bemutatóterme, gyártó bázisa Tökölön található Pest megyében.

Az első találkozás alkalmával meghallgatjuk Önt, hogy mit szeretne megvalósítani, bemutatjuk a technológiáinkat, a gyártást, a rétegrendjeinket és elmondjuk, hogy az Ön ötletét mikor és milyen formában tudjuk vállalni. Tájékoztatást adunk még a pontos tervek ismerete nélkül a várható költségekről.

Az első kapcsolatfelvételkor, ha szimpatikusak vagyunk Önnek és szeretne velünk együtt dolgozni, bekapcsoljuk és létrehozzuk a saját ügyfélkapuját a vállalatirányítási rendszerünkben és a jövőben itt kommunikálunk írásban, hogy minden rendszerezve legyen és mindig minden kérdésre attól kapjon választ, aki erre a legjobban kompetens, így ki van zárva, hogy bármiről elfelejtkezünk.

Természetesen mindvégig megmarad a szóbeli kommunikáció is, de a főbb döntésekről, kérdésekről írásban is kell dokumentáció a félreértések elkerülése érdekében és a nyomon követhetőség miatt. Az online rendszerünk az év minden napján 24 órában működik, így Önnek bármikor eszébe jut egy ötlet, egy kérés, egy kérdés, megírhatja számunkra és a kompetens kollégáink is gyorsabban tudnak válaszolni, így a leírt dolgok biztosak és átgondoltak. A telefonos kommunikációnál, ha arról nem készül dokumentálás, sok minden félre tud menni és egy házépítésnél nem férnek bele a tévedések.

Az első kapcsolatfelvételkor az alábbi dolgokra vagyunk kíváncsiak:

Eldöntötte-e már, hogy hol szeretne építtetni vagy esetleg már meg is vásárolta az álmai telkét.

Amennyiben már megvásárolta az építési telket, akkor ez a kérdés megoldódott, ha még döntés előtt van, akkor ajánlunk Önnek olyan építészmérnököt, aki a legközelebb van az építési helyszínhez és a kívánt építési stílust a legjobban tudja képviselni. Jelenleg 12 építészmérnökkel dolgozunk együtt, mellettük 6 statikus, két energetikus, két villamos tervező és 5 gyártmánytervező áll rendelkezésünkre.

Ha már van telke és építész terve is, akkor a következő tervezéses fejezetet át lehet ugrani, mert azonnal beárazzuk a terveit az egyeztetett műszaki tartalommal.

Az építészmérnökkel megkötésre kerül egy tervezői szerződés, melyben le van írva, hogy kinek mi a vállalása, kötelezettsége.

Az építészmérnök munkájának több része van, melyekért külön díjazást kell fizetni:

Az első 5 munkafázis költségét minden esetben az építtetőnek kell megfizetnie az építészmérnök felé. Attól függ, hogy mekkora az épület és melyik országrészben található az adott telek, az első 5 pont költsége 7000-11 000 forint közötti áron lesz négyzetméterenként, melyet már előre a mérnökeink meghatároznak. Értelemszerűen, ha bármelyik ponton az Építtető úgy dönt, hogy nem kívánja a munkát tovább folytatni van lehetőség a rész elszámolásra, hiszen a fizetés is 3 részletben történik.

 1. Telek választásban segítség (általában ingyenes, maximum kiszállási díjat kell fizetni)
 2. Helyi építési szabályzat megismerése, vázlattervek elkészítése maximum 3 módosítással
 3. A vázlattervek elfogadása esetén a helyi építési hatósággal, főépítésszel történő egyeztetés
 4. A szükséges főépítészi javaslatok beépítése a tervekbe, végleges módosítások egyeztetése
 5. Végleges beadásra kerülő metszetek, alaprajz, homlokzatok elkészítése
 6. A kész engedélyes vagy egyszerű bejelentési dokumentáció elfogadása után, ha az Építtető a cégünkkel a kivitelezésre is szerződik, elkészítésre kerülnek a villamos- és gépészeti szakági dokumentumok és ez energetikai számítás
 7. Gyártmánytervek és szerelési rajzok elkészítése, ezzel együtt a gépészeti- és villamos tervek elkészítése
 8. Fogadószint elkészülte után a gyártmánytervek ellenőrzése és szükséges korrigálása

  A 6., 7., 8. pontok költségét építőipari kivitelezői szerződés aláírása és annak teljesítése esetén nem kell megfizetnie az Építtetőnek, mert ez része a cégünk kivitelezési vállalásának.

Az építészmérnök segít a telekválasztásban:
Ha több telket kiválasztott a család, de nem tudnak dönteni, az építészmérnökünk közreműködik és tanácsot ad, hogy melyik a legideálisabb megoldás az építtető számára.

Figyelembe kell venni a távolságot adott esetben az iskolától, óvodától vagy éppen orvostól, bevásárló központtól, munkahelytől, amennyiben fontos oda kell figyelni a tömegközlekedési megállókra, stb…. ebben segít már az első pillanatban az építészmérnök.

Balaton parton épített családi házunk, mely egy igen lejtős telekre készült. Az alapozást és a pincét a lejtők és a kőzetek miatt nehezítetten végeztük el, melynek volt 2 millió forintos plusz költsége, de a telek már régen a család tulajdonában állt, így kézenfekvő volt a beruházás megvalósítása. Illetve olyan helyen, ahol egymillió forint felett van az ingatlan négyzetméter ára, egy 2 milliós plusz költség nem jelent problémát.

Persze a telekválasztás előtt ha eldöntöttük, hogy lapostetős vagy magastetős házat szeretnénk majd kiviteleztetni, akkor ez is befolyásolja majd a választási lehetőségeket, mert több helyen például nem lehet csak egyszintes vagy csak magastetős házat építeni, de az is lehet, hogy az adott helyi építési hatóság a tető anyagát is előírja, előfordul, hogy a színválasztásra is kötelezve vagyunk.

Nagyon fontos, hogy az adott telek geodéziai adottsága, lejtése nagyon erősen befolyásolja a fogadószint kivitelezési költségeit és a talajmechanikai paraméterek is jelentős hatással vannak ezen költségekre.

Tehát, ha döntés születik a telkek között, akkor akár már a megvásárlás előtt javasolt a talajmechanikai vizsgálat és a geodézia elkészítése, mely cca. 350 – 400 ezer forint együtt, de később akár 10 millió forintos költségtöbblettel is számolhatunk egy rossz adottságú telek mellett történő hibás választással.

Egy nagyon fontos dolgot már az elején le szoktunk pontosítani az ügyfelekkel, az pedig az, hogy sem geodézia, sem pedig talajmechanikai vizsgálat nélkül nem kezdhet el a tervező dolgozni, mert enélkül nem lehetséges felelős és korrekt terveket elkészíteni, így nem lehet az alapozási módot és a költségeket sem meghatározni, ennek hiányában a statikus sem fog alapozási és statikai tervet készíteni. Tehát, aki meg szeretné takarítani a talajmechanika és a geodézia költségét annak a terveket más tervezővel kell megvalósítani és a fogadószintet is elkészíteni.
A talajmechanika nélkül nem lesz az épület fogadószintjének tervezésének és kivitelezésének elkészítése megfelelő az érvényben lévő EUROCODE 8 szabályainak, így például egy földrengés esetén nem garantálja senki az állékonyságot. Ezért mi csak talajmechanika vagy talajvizsgálati jegyzőkönyvvel rendelkező telekre tervezünk és kivitelezünk. Közös érdek az, hogy a ház egy nagyobb földrengés után, egy belvíz után és 100 év múlva is illékony legyen.

NAGYON FONTOS A KÖZÖS ÖSSZHANG ÉS A BIZALOM

A tervezővel való együttműködésben és a cégünk tanácsadóival kapcsolatos munkában a bizalom és az összhang a legfontosabb, mert van az a pont, amikor olyan indiszkrét kérdések is elhangzanak, hogy mennyi a házra tervezett költségvetés összege. Ez azért fontos, mert akkor lehet eldönteni, hogy milyen méretű és elrendezésű otthont ajánlunk. Értelmetlen hetekig tervezgetni 200 m2-es otthont a családnak, ha előre tudjuk, hogy 120 m2 a lélektani határ az adott összeg függvényében, hiszen kerítést és közművet is kell hozzárendelni a költségvetéshez…

Az építészmérnök a legjobb tudása, a szakma szabályai, a helyi építési hatóság előírásai és a Kedves Megrendelő igényei alapján készíti el a vázlatterveket, majd a végleges dokumentációt. Figyelembe kell venni, hogy az ország nagy részében a főépítészi egyeztetés akár több hónap is lehet, ezzel szemben van ahol ez 1-2 hét alatt megtörténik. Általában, ha a Megrendelő elkezdi sürgetni a főépítészt, mert ismeri annak a vezetőjét, kollégáját, a legtöbb esetben további késedelmet okoz, tehát érdemes kivárni a válaszokat. Az építési engedélytervekre vagy egyszerű bejelentés dokumentumaira időt kell szánni és valóban figyelembe kell venni, hogy egyes hatóságok határidejét nem lehet betartatni és erre előre fel kell készülni.

TERVEZÉS KÖZBENI KIVITELEZÉSI ÁRAJÁNLAT

Már a tervező asztalon lévő vázlatterveket is beárazzuk az ügyfeleinknek természetesen díjmentesen és annak jelentős változása esetén is egy héten belül árkorrekciót hajtunk végre amennyiben ez indokolt. Az árajánlatunk melléklete egy műszaki tartalom, melyben benne van, hogy milyen cseréppel, nyílászárókkal, szigeteléssel, rétegrendekkel, vakolatokkal, burkolatokkal, villamos és fűtési-hűtési, vízgépészettel kalkuláltunk.

Természetesen figyelembe vesszük az Építtető minden igényét és az alapján árazunk. Készül egy ár a vázszerkezetre, majd a váz+külső palánk+tetőfedésre és bádogozásra, külön szerepeltetjük a külső kulcsrakész készültséget, a félkész és kívül kulcsrakész, belül félkész, valamint a teljesen kulcsrakész kivitelezési szintet.
Az árajánlat alapján leülünk a Megrendelőkkel és pontosítjuk a műszaki tartalmat az anyagválasztást, javaslatot teszünk a költségek csökkentésére-optimalizálására, ez alapján új friss ajánlatot adunk át.

Sok esetben itt még változtatások kerülnek bele a tervbe, hiszen lehet, hogy növelésre kerülnek egyes helyiségek méretei vagy éppen egyszerűsödik a tetőszerkezet. Ennél a pontnál már átbeszéljük a szerződés pontjait is és az esetleges finanszírozási kérdéseket is, mert CSOK vagy hitel mellett más és más megoldásokat kell figyelembe venni, melyekre mi fel vagyunk készülve.
Szükség esetén ingyenesen biztosítjuk a hitelügyintéző csapatunkat, akik korrekten ismerik a termékeinket és a hitelezési lehetőségeket és segítenek eligazodni a kamatokban, futamidőkben, kamatperiódusokban, és az egyéb szabályok rengetegében. Fontos, hogy csak abban az esetben tudunk a későbbiekben hitelezési kérdésben segíteni, ha a mi általunk delegált csapat intézi a hitelt. Ha valaki a barátjával, ismerős ismerősével akarja ezt megtenni, semmi gond, de akkor mi már ezentúl hitelezési kérdésben segíteni nem tudunk.

GYÁRTMÁNYTERVEZÉS, GÉPÉSZETI- és VILLAMOS TERVEZÉS

Magastetős ház 20 darab tető gyártmánytervének egyike

Mivel a készházas technológia hatalmas előnye abban rejlik, hogy üzemben készül, méretpontosan, ellenőrzött körülmények között, így nagyon pontosan meg kell határozni előre a villamos fogyasztók helyeit, a kapcsolókat, a dugaljakat, a vizes helyiségek csaptelepeit, mosdóit, WC fajanszai és azok tartályait, a használati melegvíz tároló helyét és ezek felfogatását… Ugyanígy kell eljárni az összes nyílászáró magasságával, szélességével, nyitásirányával, küszöbének magasságával, burkolatok vastagságával, belmagasság, padló rétegrend meghatározásával.

Utólag egy-egy falat, kapcsolót vagy nyílászárót, gépészeti megoldást módosítani akár több ezer €-s költség is lehet.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tervezőasztalon történő munkákra sokkal több időt és energiát kell szánni, mint egy hagyományos módon történő kivitelezés esetén, mert a helyszínen például egy daru napi díja akár 500-700 ezer forint is lehet és egy nap alatt még a 200 m2-es ház is felállítható a falak és akár a tető tekintetében.

Egy átgondolt villamos- és vízgépészeti tervvel készült ház víz osztó-gyűjtője, bojlerei, okosház vezérlése, villamoselosztó szekrénye és napelemes rendszerének inverter elhelyezésének fotója

HA ELKÉSZÜLTEK A TERVEK, JÖHET A KIVITELEZŐI SZERZŐDÉS

Ha az építész terveket véglegesítette az Építtető az építész mérnökkel és azt a főépítész és elfogadta, nincs akadálya, hogy az építési kivitelezési szerződést aláírjuk. A szerződés melléklete a részletes műszaki tartalom és a főbb tételekre bontott egyösszegű árajánlat és a pénzügyi és időbeli ütemezés.
Az egyösszegű árajánlat azt jelenti, hogy nincs kirészletezve, hogy egy négyzetméter burkoláshoz mennyi burkolat, szegély, ragasztó, aljzatkiegyenlítő és egyéb segédanyag szükséges és ennek mennyi a szállítási költsége, hanem leírjuk, hogy 10 ezer forint egy négyzetméter burkolás és meghatározzuk a fugák színét, típusát, burkolatváltásokat, szegélyeket és anyag és díjjal együtt azt mondjuk, hogy a ház burkolása 1,5 millió forint. Utólag nincs lehetőség arra, hogy cégünk azt mondja, hogy több kellett valamiből, mert egy összegben vállaltuk el a munkát. A tételes elszámolás azt jelentené, hogy még a fuvarköltség is változhatna és minden más menet közben, de pont ez tenné kiszámíthatatlanná a kivitelezést.

Családi ház szerződésben minden kérdést tisztázni kell

A kivitelezési szerződésben meghatározásra kerül, hogy ki végzi el a fogadószint elkészítését, illetve mi a Vállalkozó és a Megrendelő kötelezettsége, egyértelműen rögzítésre kerül, hogy meddig tart a Vállalkozó vállalása. Tehát, ha a Megrendelő szeretné például a burkolást, a festést, a gépészetet más vállalkozóval megvalósítani, akkor erre van lehetőség. Természetesen a szerződésben rögzítésre kerül, hogy ki járhat el a Megrendelői oldalról bizonyos döntésekben és egy anyagválasztást meddig kell eldönteni és hol lehet azt kiválasztani.

A műszaki tartalomban előre rögzítésre kerülnek a beépítésre váró anyagok pontos típusai, például, hogy milyen acélszerkezetből, hány centiméter szélességű falak és födém készül és azok milyen szigeteléssel vannak ellátva. Minden egyes munkafázis főbb paraméterei rögzítésre kerülnek, mint például milyen gyártmányú a nyílászáró és annak külső és belső színét is meg kell határozni, mert ezt azonnal megrendelte a Vállakozó és ha elkészül tárolja azt a beépítésig. De vannak olyan tételek, mint a burkolás, ahol nincs meghatározva egy-egy típus vagy gyártó, hanem pl. az, hogy 10 ezer forintos négyzetméter áron kalkulált burkolatot tartalmaz a költségvetés. Hiszen itt még akár 2-3 hónap is van arra, hogy a Megrendelő döntést hozzon. Ebben az esetben ha olcsóbbat vagy éppen drágább termék kerül kiválasztásra, a felek egymás között elszámolják a különbözetet.

Ha olyan tételek vannak a szerződéses műszaki tartalomban, melyekről később kell dönteni, annak kiválasztásáról a határidőket előre rögzítik a felek és később a vállalatirányítási rendszeren keresztül is figyelmeztetést kap majd a Megrendelő, hogy dönteni kell bizonyos kérdésekben.

A kivitelezési szerződés pénzügyi ütemezése pontosan meghatározza, hogy mikor kell egy munkának elkészülnie, azt mikor kell kifizetni és így tovább. Ha például a Megrendelő határidőre nem tud fizetni, már előre rögzítésre kerül, hogy a határidőkkel hogyan kell kalkulálni ettől a ponttól. Nagyon fontos eleme a pontos kivitelezési határidőknek a fizetési határidők Megrendelői betartása, mely bankhitel, CSOK esetén sok esetben előre nem kalkulálható elemeket hoz magával és egy precízen összerakott ütemtervet is felboríthat. Ezekre előre felhívjuk a figyelmet és rögzítjük a szerződésben.

A szerződésben a szavatossági kérdések is rögzítésre kerülnek, melyekben részben a jogszabályban leírt idők az érvényesek vagy ennél magasabb önkéntes vállalásaink például a statikai vázszerkezetek esetében.

A szerződéskötéskor előleget kell fizetni, melyből, a teljes vállalkozói díj 10%-a a foglaló, tehát ha bármelyik fél felbontja vagy eláll a szerződéstől, akkor vagy a Vállalkozó fizeti meg a foglaló dupláját, vagy a Megrendelő veszíti el a foglalót.

Napjainkban nagyon kiszámíthatatlan először a COVID, majd az orosz-ukrán háború miatt az egyes építőanyagok beszerezhetősége és árának változása, és ez mellett az Euró és az USA dollárhoz képest ingadozó forintunk sem segít a stabil árak tekintetében. Ennek ellenére cégünk árgaranciát vállal a kivitelezés teljes idejére a befizetett előleg összegének megfelelő mértékben. Tehát, ha például valaki a teljes kivitelezési szerződés felét előre kifizeti és abból cégünk anyagokat tud vásárolni, akkor 100%-ban minden munkafázisra árgaranciát vállalunk.

Általános kérdés, hogy mikor tudjuk a kivitelezést elkezdeni és mikor tudjuk a munkát átadni a Megrendelő számára. A kérdésre nem lehet általános választ adni, mert függ a helyszíntől, a mérettől, az időjárástól és attól, hogy milyen munkák részei az építőipari kivitelezési szerződésnek.

Általánosságban elmondható, hogyha valaki ma bejön az irodába és szeretne egy acél- vagy fa vázszerkezetet megrendelni és rendelkezik építész tervekkel, tehát csak gyártmánytervezni és kivitelezni kell, de a palánkolás nem része a szerződésnek, akkor 15 -20 nap alatt gyártásba tudjuk tenni a munkát és 30 napon belül el tudjuk kezdeni a kivitelezést, melyet maximum 7 munkanap alatt el is végzünk mind az üzemi és mind a helyszíni feladatok tekintetében.

Ha ez a megrendelés úgy történik, hogy kész az alapozás és a fogadószint és félkész házat kell létrehozni, akkor is általában terheltségünktől függően 2-4 hónapon belül a helyszíni munka megkezdhető és maximum 1 hónap alatt el tudunk jutni a félkész állapotig a tetőfedésen keresztül a nyílászáró beszerelésen át a hőszigetelt és palánkolt falakig.

Minden esetben személyes egyeztetés kérdése a kivitelezési határidő.

KIVITELEZÉSI IDŐSZAK

A családi ház építés leghamarabb akkor kezdődhet, ha az építési engedély jogerőre emelkedik, egyszerű bejelentéssel megvalósuló házépítés esetén pedig le kell telnie a 15 napnak a tervek benyújtását követően, illetve a szerződésben pontosan időben meghatározott munkaterület átvétele a másik tényezője a munka megkezdésének.

A Megrendelő átadja munkavégzésre alkalmas állapotban a munkaterületet, ez azt jelenti, hogyha fákat kell kivágni vagy épületet kell előtte bontani, akkor erre az időpontra ezeknek már meg kell történnie, a telken áram és víz vételezésére kialakított megoldást kell biztosítani. Ekkor a Vállalkozó átveszi a Megrendelőtől az építési területet és mindaddig az Ő birtokában marad, ameddig a megrendelt munkák elvégzésre kerülnek és a felek elszámolnak egymással.

Abban az esetben, ha a Megrendelő helyi kivitelezővel készítteti el a fogadószintet a szerződésben rögzített módon, akkor a munkaterületet a fogadószinttel együtt lehetséges átvenni. Az átadásról és átvételről jegyzőkönyv készül, mely napjainkban online kerül rögzítésre a vállalatirányítási rendszerben, melyről felek e-mailban is nyugtát kapnak.

Abban az esetben, ha a Megrendelő végzi el külsős kivitelezővel az alapozási, fogadószint munkáit, akkor az átadáskor még a gyártmánytervet ellenőrizzük és szükség esetén korrekciót hajtunk végre a gyártás előtt. Ez akár egy hónapot is késleltetheti a kivitelezést, mert így addig nem is gyártunk, ameddig el nem készül és el nem kerül fogadásra az esetleges hiba miatti változtatás.

Amennyiben bankhitel, CSOK, állami támogatás a finanszírozás részben vagy egészben, annak ellenére, hogy nem kötelező a napló vezetése, a hitelintézetek ezt megkövetelik, tehát ezt cégünk folyamatosan naprakészen elvégzi, a Megrendelő részéről legalább akkor be kell jegyezni, ha egyes munkafázisok átvételre kerülnek.

Az építés folyamán folyamatos adminisztratív feladatokat a Vállalkozó végzi, mint például területfoglalási vagy éppen behajtási engedélyek beszerzése, szállítások szervezése. Az összegyűlt szemét elszállítása is Vállalkozói feladat, valamint a mobil toalett biztosítása, így a munkaterület folyamatos tisztántartása is.

Nagyon fontos, hogy a Megrendelő a munkaterületet csak akkor látogathatja, ha a Kivitelező is a helyszínen részt vesz és azt előre egyeztetik, különösen odafigyelve az élet- és balesetvédelemre.

Az építési terület őrzését legtöbb esetben a Vállalkozó online kamera és biztonsági rendszerrel valósítja meg. Értelemszerűen a Vállalkozó teljeskörű felelősségbiztosítással rendelkezik.

Ha elkészül egy-egy munkafázis, akkor azt átadjuk a Megrendelő számára, akinek fizetési kötelezettsége keletkezik, amennyiben az összeget határidőre megfizeti a számla ellenében, a munka az ütemezés szerint folytatódik. Bankhitel, állami támogatás felboríthatja az ütemezést, mert akár 3-4 hetes vagy még hosszabb csúszást is okozhat egy banki szemle és finanszírozás. Erre az esetre több megoldás létezik, hogy a munka zökkenőmentes legyen és ne kelljen leállni, ezt előre egyeztetni szükséges.

Abban az esetben, ha a Megrendelő átvette a munkát és nem fizeti meg a szükséges összeget a Vállalkozó számára, a munkát a Vállalkozó leállítja, várhatóan ilyenkor több csúszás keletkezik, mint a fizetési passzivitás ideje, mert a Vállakozó előre be van táblázva több hónapra és ha másutt belekezd egy adott munkába, akkor nem várható el, hogy hagyja ott azt a munkát, ahol határidőre fizettek. Ezt előre rögzítik a felek a szerződésben.

Tehát a készházas technológia rengeteg előnye mellett ez egy nagy hátrány, hogy mivel gyorsan épül, gyorsan is kell fizetni. Egy vázszerkezetkész ház 2-7 nap alatt, egy félkész ház 30 napon belül, míg egy külső kulcsrakész ház akár 40 nap alatt el tud készülni.

Mivel a munkavégzés egy része már a készház üzemben megvalósul, a méretpontosság rendkívül precíz, a gyártmánytervek és a gépészeti- és vízvezeték, villamostervek egyeztetése után, mely a tervezési fázisban megtörtént, a helyszínen már nincs lehetőség arra, hogy módosítsák a szerkezetet vagy kiállások helyeit, magasságát, darabszámát, stb… Amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, akkor ennek költségét a Megrendelőnek kell viselnie, mely lényegesen magasabb költségvetés lehet, mint ha ez egy hagyományos építés mellett véséssel meg lehetne oldani. Figyelembe kell venni, hogy itt párazárások vannak, több kötés nem oldható, például faszerkezetes ház esetében tűzéssel kerül fel a laptermék a falszerkezetre és a szerkezetben lévő szigetelést CNC vezérelt gép végezte el az üzemben. Ha a falat szét kell bontani, sérül a szigetelés, a párazárás, a rögzítés és ha statikai szerkezetben történik a módosítás, akkor számos feladatot befolyásolhat. Tehát átgondoltan kell a gépészeti és villamos, fűtési és falszerkezeti terveket megtervezni, mert az adott pillanatban a tervezőasztalon nem kerül semmibe, itt akár 1000-2000 €-s költséget is jelenthet.

VÉGSŐ ÁTADÁS

Abban az esetben, ha az új családi ház szerződésben rögzített munkafázisai elkészültek, a felek bejárják azt, ellenőrzik az esetleges hiányosságokat és a hibákat. Ezeket a Vállakozó a meghatározott határidőn belül kijavítja és ennek átadására a felek új határidőt tűznek ki. Előfordulhat olyan kis hiba, mely nem akadályozza a műszaki átadást, ilyenkor át kell adni és venni a feleknek a munkát és határidőt biztosítani az elvégzésre. Ilyen kis hiba például az, ha az egy beltéri ajtó tokja sérült vagy a használatot nem befolyásoló hiba vagy hiány áll fenn.

A sikeres átadás esetén a Vállalkozó kiállítja a végszámlát a szerződés szerint, melyet a Megrendelő határidőre köteles megfizetni.

A Vállalkozó az elszámolás realizálását követően 3 napon belül kiállítja az összes munkára a szavatossági dokumentációt, a cca. 50 oldalas használati és karbantartási utasítást, átadja a megfelelősségi dokumentumokat a beépített anyagokra és a technológiára.

Abban az esetben, ha nem kulcsrakész munkára szerződtek a felek, a végső átadás és a pénzügyi elszámolás realizálását követően 2 napon belül a munkaterületet a Vállalkozó visszaadja a Megrendelő számára. A Megrendelő vagy annak külsős vállalkozója a munkákat folytatja, a későbbi használatbavétellel kapcsolatos dolgokat maguk intézik ezután.

HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLY – HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY ÜGYINTÉZÉSE, MAJD BEKÖLTÖZÉS AZ ÚJ CSALÁDI HÁZBA

Családi ház első birtokbavétele

Abban az esetben, ha a Vállalkozó a generál kivitelező, akkor eljár az első fokú építési hatóság előtt egyszerű bejelentéssel megvalósult épület esetében a hatósági bizonyítvány megszerzésének érdekében, ha építési engedéllyel valósult meg a kivitelezés, akkor elindítja és részt vesz a használatbavételi eljárásban ha erre a Megrendelő meghatalmazza és felkéri.

A hatósági bizonyítvány vagy használatbavételi engedély megszerzése után nyílik meg hivatalosan a lehetőség arra, hogy az Építtető a házba beköltözzön, de ez a legtöbb esetben már a végső átadás és terület visszaadása, elszámolás után bekövetkezik, mert sok esetben akár 1-3 hónap is lehet a hatósági ügyintézési idő.

CSALÁDI HÁZ HASZNÁLATA

A családi házunkba a tervezéskor és a kivitelezéskor belefektetett energia és pénz, odafigyelve a fenntarthatóságra, a pénztárcánk védelmére, a CO2 semlegességre, a minőségi anyagok használatára hosszútávon minimális karbantartás igényű lesz és átgondolt gépészettel akár teljesen külső nulla forint rezsiköltséggel üzemelhet. Ha később a család úgy dönt, hogy új házba költözik, mert kinőtték a régit vagy a helyszín változik, akkor egy fenntartható CO2 semleges házat értékesíteni könnyű lesz és a belefektetett pénzt kamatostul-megtérüléssel tudjuk kivenni és újra felhasználni.

Bemutatjuk, hogyan lesz ház az első ötlettől a tervezésen és kivitelezésen át
Az energiatakarékos ház később könnyebben eladható és a korábban befektetett pénz jelentősen kamatozni fog.
Amennyiben a Kp Sales House Kft végzi el a családi ház építését, az elvégzett munkákra szavatosságot vállalunk, ezzel együtt a vállalási ár nem változhat a kivitelezési szerződésben rögzített feltételek betartása esetén. 

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:  
– 06-1/5-06-06-06 
– 06-20/444-44-24 
– 06-70/32-32-870 
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:  
– Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)  
– Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)  
Központi e-mail: info@kp.huKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb