„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Pályázati felhívás a Holcim-díjakra: fenntartható tervezési verseny, amely bemutatja, hogyan lehet jobban építeni

Az épített környezet mindannyiunk életét meghatározza. Emellett nagymértékben felelős bolygónk ökoszisztémáinak ember által okozott változásaiért is.

Ahhoz tehát, hogy a földi élet fennmaradhasson, sürgősen át kell alakítanunk az építés módját – ütemben és léptékben egyaránt. A Holcim Alapítvány, mint e változás lehetővé tétele iránt mélyen elkötelezett nonprofit szervezet, átalakította a Holcim Awards versenyét, a fenntartható építés leginnovatívabb gyakorlatát példázó valós esettanulmányok bemutatására és díjazására összpontosítva.

Mivel az “élhető jövő” biztosításának lehetőségei egyre szűkülnek, a széles körű rendszerváltás felgyorsításának kihívásához az élvonalbeli gondolkodásmódot kell azonosítani, és a legjobb gyakorlati megoldásokat mindenki kezébe kell adni. A teljes globális építőipari értéklánc szereplőinek hatalmuk és felelősségük van a fenntartható átalakuláshoz és egy olyan jövőbeli épített környezet biztosításához, amelyben az emberek és a bolygó egyaránt boldogulni tudnak. Az ágazatnak széles körű előrelépést kell tennie olyan kérdésekben, mint a globális lakásválság, az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint az ökoszisztémák helyreállítása és regenerálása.

Közel két évtizedes története során a Holcim Awards versenyre több mint 30 000 pályázat érkezett, és nemzetközi hírnevet szerzett az előremutató megközelítések azonosításában, hiszen 70 országban több mint 250 díjazott projektet ismertek el. A Holcim Alapítvány ismét felhívja az építészeket, tervezőket és mérnököket, hogy nyújtsanak be olyan fenntartható tervezési és építési projekteket, amelyek élen járnak az építőipar átalakításában. A Holcim Awards 2023 versenyre 2023. március 30-ig lehet pályázni. Az öt regionális versenyre beérkező pályaműveknek ügyfél által támogatottnak és valós kivitelezésre irányuló megbízásnak kell lenniük. A projekt 2022. január 1-je előtt nem kezdhette meg az építkezést, és legalább a részletes tervezési fázisba kell eljutnia.

A zsűri elnöke Tatiana Bilbao, a Tatiana Bilbao ESTUDIO alapítója (a latin-amerikai régió számára), Craig Dykers, a Snøhetta alapító partnere (Észak-Amerika), Lesley Lokko, az African Futures Institute alapítója (Közel-Kelet-Afrika), Manit Rastogi, a Morphogenesis alapító partnere (Ázsia és Csendes-óceán) és Belinda Tato, az Ecosistema Urbano alapító tagja (Európa).

“Felhívunk minden jövőformálót, hogy legyen részese a Holcim Awardsnak, és 2023. március 30-ig jelentkezzen a versenyre” – lelkesedik Laura Viscovich, a Holcim Alapítvány ügyvezető igazgatója. “Minden eddiginél elkötelezettebbek vagyunk annak biztosítása mellett, hogy az élvonalbeli gondolkodás és a legjobb gyakorlati megoldások mindenki kezébe kerüljenek – és ez azzal kezdődik, hogy a Holcim Awards-on keresztül megtaláljuk a fenntartható tervezés és építés legjobb projektjeit.”

A Holcim Awards pályázat nyertesei között szerepelnek a Pritzker-díjas építész Diébédo Francis Kéré (2022), Alejandro Aravena (2016) és Wang Shu (2012), valamint a BIG-Bjarke Ingels Group (2014/16) és a Riwaq – Centre for Architectural Conservation (2011/13) Aga Khan Award for Architecture (AKAA) által elismert projektek.

Mivel az alapítvány a fenntartható építés területén világszerte a legújabb élvonalbeli gondolkodásmód és a legjobb gyakorlatok azonosítására, megvitatására és demokratizálására törekszik, a Holcim Awards pályázatot a korábbi versenyciklusokhoz igazították. A verseny nem hároméves, hanem kétéves ciklusban kerül megrendezésre, és a pályázat részeként részletesebb válaszokat követel meg számos fenntarthatósági adatpontra vonatkozóan.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Minden programunkat fejlesztjük annak érdekében, hogy lépést tartsunk a szükséges mértékű és gyorsaságú hatással, ugyanakkor szélesebb körben együttműködjünk a hasonlóan gondolkodó egyének és szervezetek egyre növekvő ökoszisztémájával a valós világméretű változások előmozdítása érdekében” – magyarázza Laura Viscovich.

A versenyen öt régióban összesen 1 millió USD összdíjazású díjat osztanak ki: Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika, Közel-Kelet-Afrika és Észak-Amerika. A Holcim Awards arany-, ezüst-, bronz- és elismerő díjazottjai között régiónként 200 000 USD kerül felosztásra.

A verseny független szakértői zsűri által alkalmazott értékelési kritériumai az Alapítvány fenntartható építésre vonatkozó négy célján alapulnak, amelyek a rendszerváltás irányába mutató útitervként szolgálnak:

·Felemelő helyek: gyönyörű és térben releváns struktúrák, amelyek összhangban vannak a helyi környezettel és kultúrával.
·Egészséges bolygó: struktúrák, amelyek minimalizálják az erőforrás-felhasználást, elkerülik a kibocsátást, és olyan megoldásokat építenek be, amelyek helyreállítják az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget.
·Életképes gazdaság: pénzügyi tervezés, amely a rövid távú projekt-megvalósíthatóságot hosszú távú körkörös értékteremtéssel ötvözi.
·Virágzó közösségek: befogadó és megfizethető életkörnyezetek, amelyek elősegítik a méltányosságot, az egészséget és a jólétet.

A pályázatra való nevezés ingyenes, egy webes űrlap segítségével, amelyen angol nyelven kell megadni a projekttervező csapatra vonatkozó információkat, a projekt összefoglalóját, a fenntarthatósági kritériumokra adott válaszokat, beleértve az adatpontokat, valamint a projektképeket. A pályázatra 2023. március 30-ig, 14:00 óráig (UTC) lehet jelentkezni. A győztesek kihirdetésére és a trófea átadására 2023. november 18-án, a 18. Nemzetközi Velencei Építészeti Biennálén kerül sor: A jövő laboratóriuma.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb