HírekPályázat - támogatás

Euróalapú jelzáloghitelezés és kamattámogatás újra

Újra engedélyeznék állami szinten a euróalapú jelzáloghitelezést, a forintkölcsönök esetében pedig visszatérne az állami kamattámogatás.

Szerdán nyilvánosságra hozták az Otthonteremtési Stratégia szakmai vitairatát. Építés esetén például akár 3,5 millió forintos állami támogatást is el lehetne nyerni.

Nem feltétlenül jelent direkt állami támogatást

“Az Otthonteremtési Program alapértékei és kiemelt céljai: az öngondoskodás ösztönzése, a gyermekvállalás, a tisztességes munka és a közterhekhez való hozzájárulás elismerése, a legális építések ösztönzése, az épített környezet minőségének javítása, az elvárható társadalmi szolidaritás, az energiahatékonysági és környezetvédelmi szempontok érvényre juttatása, az állami szerepvállalás kereteinek meghatározása, a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás a lakás-mobilitás növelésével, a foglalkoztatás bővítésével, a hazai iparfejlesztés, iparmegtartás támogatásával” – sorolja az Otthonteremtési Stratégia.

A fentiek mellett alapvető jelentősége van az állami finanszírozás fenntarthatóságának, a támogatási rendszer átláthatóságának, a fokozatosságnak és tervezhetőségnek az ipar és a kivitelezői, vállalkozói szektor számára, valamint a szociális, jövedelmi szempontok összekapcsolásának. “A támogatási rendszernek helyzetbe kell hoznia a családokat, hogy lakáskörülményeiken javítsanak, fokozatosan előre tudjanak lépni” – szögezik le a javaslatcsomag megalkotói.

A programban való állami részvételnek a direkt pénzügyi támogatáson túl sokféle olyan módja is van, mely nem jár közvetlen költségvetési kiadással: megfelelő szabályozással költségvetésen kívüli források is bevonhatók időleges adócsökkentés, adóvisszatérítés vagy garancianyújtás formájában.

3,5 milliós támogatás új házra

Az Otthonteremtési Stratégia szerint idén októberig ki lehetne alakítani bevezethető formában a minőségi új építés támogatásának rendszerét, mely energiahatékonysági, fenntarthatósági és népesedési szempontokat venne figyelembe. Ezt 2012 januárjától be is lehetne vezetni, a szabályozás vonatkozna a magán- és bérlakásépítésre is.

Az új rendszer a korábbi szocpolt váltaná fel.

Hivatalosan csak szakmai vitairatról van szó, melyet társadalmi vitára bocsátottak, azonban a kidolgozók a szakma szinte egészét lefedik, így nehezen képzelhető el, hogy jelentős változás lenne a végleges változatban. A kidolgozó Otthonteremtési Tanácsadó Testület elnöke Gergely Károly, aki a Lakás-takarékpénztárak Egyesületét képviseli, a testület titkára pedig Bíró Marianna, a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) főosztályvezetője. A munkacsoportok vezetői Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület ügyvezető elnöke, Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank elnöke, Gyuris Dániel, a Magyar Jelzáloghitel Egyesület elnök-vezérigazgatója, aki egyben a Bankszövetség alelnöke és az OTP Jelzálogbank vezére, valamint Péter Gyula, az NGM miniszteri tanácsadója. Mellettük a tagok között olyan szervezetek képviselői vannak, mint például az MFB, a főpolgármesteri hivatal, az NFM, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége vagy a Magyar Ingatlanszövetség. Mellettük kifejthette véleményét a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége is. Az NGM szerint “egyelőre semmilyen döntésre nem került sor az ügyben”, csupán vitairatról van szó.

A támogatásokat pontrendszer alapján ítélnék meg, az összes támogatás összege a lakás mérete(négyzetméterben) szorozva a pontszámmal és a pontszám forint ellenértékével. A pontszámot a minőségre, energia hatékonyságra, gyermekszámra, fenntarthatósági követelményekre tekintettel lehet kapni. Egy pont értéke 2012-ben 2500 forint lenne. A túlköltést az éves támogatási keretszámok akadályoznák meg. A támogatás feltétele lenne a költségek számlával való igazolása.

Az elérhető maximális pontszám a tervek szerint jövőre 14 pont lenne, tehát a fenti képlet alapján maximum 3,5 millió forint támogatás járhatna egy 100 négyzetméteres lakás építése után. A javaslatcsomag kidolgozói szerint átlagosan 3 millió forint lehetne a támogatási összeg lakásonként, 130 négyzetméteres alapterület felett pedig nem lehetne igényelni.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az Otthonteremtési Stratégiában azt javasolják, hogy 2012-ben 3500 lakás kapjon ilyen jellegű tőketámogatást, ez nagyjából 10,5 milliárd forint költségvetési kiadást igényelne. Túljelentkezés esetén a kiválasztás gyermekszám, jövedelem, vagyoni szempontok alapján történne. A támogatott lakásépítések maximális számát a következő években fokozatosan javasolják növelni, maximum évi 20 ezres szintig. A javaslat ötletgazdái szerint 20 millió forintos átlagos beruházási értékkel számolva jócskán megtérülne a nyújtott 3 milliós támogatás a költségvetési befizetésekből (adók, járulékok stb.).

A mostani javaslat indoklásában az szerepel, hogy a forint kamatkörnyezet jelenlegi szintje és a 2010-ben lezajló és 2011-ben is folytatódó hozamemelkedés hatására a piaci alapú forinthitelek hiteldíjai, a kezdeti kedvezményes kamatperiódusok után 10-11 százalék felé kerültek. A 2000-es évek elejének korai tapasztalatai szerint a lakossági jelzáloghitel-felvétel ösztönző, és elfogadható kamatszintje egyszámjegyű hiteldíjakat kíván, melyet az euró alapú hitelek tudnának biztosítani.

EUROHITEL Újratöltve

Korábban a kormány is felvállalta, hogy gondolkodik az euróhitelezés ismételt engedélyezésén, azonban akkor a sajtóban arról lehetett olvasni, hogy ez csak azok számára nyílna meg lehetőségként, akik fizetésük egy részét euróban kapják. A jelenlegi javaslat viszont erről nem szól, így könnyen lehet, hogy mégis az enyhébb feltételek érvényesülnek majd. Korábban az MNB szakértői úgy nyilatkoztak, hogy üdvözlendő lenne az euróhitelezés ismételt engedélyezése, de csak a jelenleginél szigorúbb szabályok mellett. Május elején Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató helyettese is nyilatkozott az mfor.hu-nak a kérdésről: “Ha nekem kellene döntenem, még várnék az euróhitelezés újbóli engedélyezésével, mert a válság rávilágított, milyen kockázatai vannak, ha devizában adósodik el az ország lakossága”.

Forinthitel esetében kamattámogatás

A forinthitelek esetében visszatérhet a korábban alkalmazott kamattámogatás, mellyel versenyképesebbé tennék ezt a terméket az euróhitellel szemben. A javaslat szerint a használt lakás vásárlását 5 milliós, az új lakás megvételét pedig 10 milliós hitelösszegig támogatná az állam, viszont a kamattámogatás időtartama a korábbi 20 évről 5 évre csökkenne.

A kamattámogatást kiemelten élvezhetnék a gyermekes családok, akik gyermekszámtól függően akár 15 millió forintos hitelösszegig igénybe vehetnék a támogatást. A 180 napon túli tartozással rendelkező adósok pedig annyi könnyítést kapnának, hogy egy helyett két évre lenne 50 százalék a kamatkedvezmény.

A csomag kidolgozói szerint a kamattámogatás már egy kipróbált támogatási forma, így a döntést követően 60-90 nap alatt be lehetne vezetni ezt a konstrukciót.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb