Home / Hírek / Állami kamattámogatás az első lakásra

Állami kamattámogatás az első lakásra

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

Most kedvező feltételek mellett lehet állami támogatáshoz jutni az első lakás esetében.

Ez a támogatás kifejezetten a fiatalok lakáshoz jutását segítő állami támogatás, mely lehetővé teszi, hogy első lakás megvásárlásakor kedvező kamatozású kölcsönhöz jussunk.

A támogatott lakáshitelt az igényelheti, aki nagykorú, de 35 évnél fiatalabb, és egyedülálló, házastársi vagy élettársi kapcsolatban él, és legfeljebb egy gyermeket nevel. Állami támogatásban részesülhetnek azok is, akik 45 év alattiak, és legalább két gyermeket nevelnek, nagykorúak, és élettársi vagy házastársi kapcsolatban élnek. 

Milyen feltételek vannak:

 • Az igénylők nem rendelkezhetnek lakóingatlan tulajdonnal,
 • Nem lehet állandó lakáshasználati joguk, 
 • Nem lehet lízingelt lakóingatlanuk,
 • Nem lehet munkakörhöz kötött vagy önkormányzati lakásbérleti joguk.
 • Akinek a nevén van már államilag támogatott lakáshitel, nem jogosult újabb támogatott hitel felvételére, de ha vállalja, hogy meglévő támogatott lakáskölcsönét az újabb kölcsön aláírásától számított 360 napon belül visszafizeti, akkor ennek sincs akadálya.
 • A fiatalok otthonteremtési támogatásához való hozzájutás feltétele az is, hogy a megvásárolt lakásra jelzálogjogot jegyezzenek be. 
 • Az új törvény szerint az állami jelzálogjog időtartama öt év, és a bejegyzésről annak a banknak kell gondoskodnia, amelyik a támogatást folyósítja. 

A szocpol támogatásnál ez jóval egyszerűbb támogatási forma. A szocpol esetében 10 évre kerül állami jelzálogjog a lakásra. Ráadásul a fiatalok otthonteremtési támogatása nemcsak lakásvásárlásra, de lakásbővítésre és nagyobb lakásra történő csere esetén is felvehető. 

A támogatás a lakás vételárának 70 százalékáig terjedhet, vagyis 30 százalékos önrésszel és kedvező kamatozású hitellel új lakáshoz juthat a fiatal pár!

Mennyi hitelt lehet igényelni?

Budapesten és a megyei jogú városokban:

 • A megvásárolni kívánt új lakás vételára legfeljebb 25 millió forint lehet (telekhányad nélkül, általános forgalmi adóval együtt).
 • Az igényelhető kamattámogatott hitel összege legfeljebb 12,5 millió forint lehet.

Egyéb településeken:

 • A megvásárolni kívánt új lakás vételára legfeljebb 20 millió forint lehet (telekhányad nélkül, általános forgalmi adóval együtt).
 • Az igényelhető kamattámogatott hitel összege legfeljebb 10 millió forint lehet.

A kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a futamidő első 20 évében biztosít kamattámogatást, tehát nem javasolt 20 évnél hosszabb futamidőt választani. A szabályozás szerint az államilag támogatott lakásvásárlási kölcsön kamata 6% alá nem csökkenhet. 
A támogatást igénylő személy(ek)nek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a kölcsönnel vásárolt új lakásban.

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.

A kamattámogatás mértéke az állampapírhozam (referenciahozam) százalékában (a kölcsön igénylésekor fennálló feltételek szerint):

  Referenciahozam %-a
45. életév betöltéséig hat vagy több gyermek esetén 70%
45. életév betöltéséig öt gyermek esetén 64%
45. életév betöltéséig négy gyermek esetén 59%
45. életév betöltéséig három gyermek esetén 55%
45. életév betöltéséig két gyermek esetén 52%
35. életév betöltéséig, legfeljebb egy gyermek esetén 50%

 

Például: 35 év alatti egy gyermeket nevelő (minden támogatási feltételnek egyébként megfelelő) pár esetén, ha az állampapírhozam 7%, akkor a kamattámogatás mértéke maximum 3,5% (7% szorozva 0,5-el) lehet. Feltételezve, hogy a kiválasztott kölcsön kamata 9%, ebből kerül levonásra a 3,5%, ami 5,5%-os kamatot jelentene. De mivel a szabályozás értelmében a kölcsön kamata nem lehet kevesebb, mint 6%, ezért ebben az esetben a kamat 6%.

Igénylő(k) életkora nem több mint: 35 év

Állampapír hozama: 7%
Kamattámogatás mértéke (az állampapír hozamát alapul véve): 50%
Kamattámogatás: maximum 3,5%
Kiválasztott jelzáloghitel kamata: 9%
Államilag támogatott kölcsön kamata: 9% – 3,5% = 6% (Azért nem 5,5%, mert 6%-nál alacsonyabb nem lehet az államilag támogatott kölcsön kamata)

Amennyiben a támogatott személyek 45. életévének betöltése előtt a családban eltartott gyermekek száma nő, úgy a kamattámogatás mértéke növekszik, de a kölcsön kamata ez esetben sem csökkenhet 6% alá.

Amennyiben az eltartott gyermekek száma a hitelbírálat alkalmával megállapított gyermekszámhoz képest csökken, a kamattámogatás akkor sem lehet kevesebb, mint korábban volt.

Az alábbi jogszabályt érdemes áttanulmányozni: A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI.23.) Korm. rendelet tartalmazza.

kp.hu ugyfelszolgalata

Ajánló

12578571_0f729f07339a5c0413e8601f64457572_wm

18 emeletes, 55 méter magas faházat építettek 66 nap alatt

18 emeletes könnyűszerkezetes faházat eddig még nem látott a világ, most viszont Vancouverben úgy döntöttek, hogy az egyetemi ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.