Hírek

Brutális drágulás az építőiparban. Siessen, ha házat szeretne építtetni!!!

A megnövekedett családi ház- lakás építési és vásárlási bumm azt eredményezte, hogy hiába adnak egy régi lakásért, házért másfélszer annyi pénzt adtak volna, mint amit 3-4 évvel ezelőtt, hiszen a most lakásértékesítésből bezsebelt összeg nem ér többet a családi ház építés és vásárlás esetén, mintha 3 évvel ezelőtt értékesítettünk volna egy használt lakást és építettünk volna akkor egy új házat.

A családi ház építés és lakásépítés önköltsége, így az eladási ára is felfoghatatlan módon drágult, miközben nincs építőanyag a piacon és nincs szakember a megnövekedett kereslet kielégítésére.

Pár napja kezdtünk el építeni egy 200 négyzetméteres családi házat a Balaton partján az egyik építtetőnknek és a fél évvel ezelőtt szerződött beton mixer áraknál 20%-kal drágább áron vásároltuk meg az alapozáshoz és a zsalukő kitöltéséhez szükséges mixer betont. A zsalukő ára a tavalyi 440 forint helyett 660 forint volt kiszállítva. Már csak ez a 2 tétel veszteségbe vitte az alapozási vállalásunkat. De pár nap és jött az újabb feketeleves, már az alapba kerülő betonnál 20%-kal drágábban adták a betont, mint amikor a szerződésünket kötöttük pár hónappal ezelőtt, de meg sem gondoltuk, hogy az alapozást követő aljzatbetonozásnál újabb hidegzuhany ér bennünket, mivel az aljzatbetonhoz megrendelt betonpumpa és a mixer beton költsége újabb 20%-kal emelkedett. Kérdésünkre közölte a beton gyártója, szállítója, hogy jaaaa hááát megint árat kellett emelniük.

A beton gyártók, sóder szállítók folyamatosan azt kommunikálják, hogy Paks2 lekötötte a rendelkezésre álló anyagot és ezért drágulnak az anyagok.

Minden családi ház építés fogadószintjében használunk zsalukövet. Az, hogy a tavalyi árnál legalább 35-50%-kal magasabb az ár, az csak egy fájó pont, az viszont még megdöbbentőbb, hogy ha ma április 8-án zsalukövet rendelünk, akkor azt a beszállítók-gyártók kettő-három hónapra vállalják szállítani. A szálas kőzetgyapot 3 év alatt legalább 40%-kal lett magasabb és abból is hiány van, megemlíteni is felesleges, mert mindenki tudja, hogy hatalmas áremelés volt a polisztirol termékek tekintetében is.

A brutálisan megdrágult építőanyagoknál csak a munkadíjak áremelkedése magasabb. 3-4 évvel ezelőtti festési-gipszkartonozási, villamos-fűtésszerelési, kőműves, festő, burkoló munkadíjak sok esetben megduplázódtak.

Az igazi brutális áremelést az fogja okozni, ha 2019. december 31. után bekövetkező ÁFA emelkedés hatása megjelenik az árcédulán. 2020. január 1-től a most érvényben lévő, nettó 300 m2 alatti családi ház építésre érvényes 5%-os ÁFA 27% lesz, mely alapesetben más hatás nélkül is 22%-ot emel az új családi ház építési árakon.

A nagy lakásberuházók kimondhatatlan jó helyzetbe kerülnek, hiszen a kormány azoknak, akik 2018. november végéig rendelkeztek építési engedéllyel, az áfa 5% marad 2023. december 31-ig. Természetesen totálisan véletlenül a nagy beruházók több ezer építési engedéllyel rendelkeztek már akkor, amikor kihirdették a változást, így nekik nem megy feljebb az áfa mértéke év végén. A nagy beruházók nyilvánvalóan hozzáigazítják majd a 27%-os családi ház áraihoz az áraikat és hatalmasat kaszálnak. A munkásokra és az anyagra megmaradó kereslet a lakásépítések miatt tovább drágítja majd a kivitelezi költségeket és nem várható árcsökkenés.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az 5%-os családi ház és lakásépítési áfa megemelése garantáltan újra feleleveníti az áfacsalók ténykedését és “visszafeketedhet” az építőipar, hiszen az ügyfelek azért fognak esedezni, hogy a vállalkozó számla nélkül és áfa nélkül dolgozzon. A 27% áfa brutálisan magas, mivel ezt az építtetők olyan jövedelmükből költik, melyből az állam már megadóztatta őket.

A korrekt kivitelezők nagyon kedvelték az 5%-os korszakot, hiszen ezt a terhet mindenki befizette és egyenlő volt a feltétel, de ha a 27% ÁFA életbe lép, várhatóan a korrekt cégek kerülnek hátrányba, hisz ők ezután is befizetik és elkérik majd a 27% ÁFA összeget, míg a feketézők nulla százalék áfát fizetnek. A feketéző vállalkozások ezért előnyben lesznek, várhatóan az államkassza, pedig hatalmas hátrányba.

A Construma kiállításon rengeteg cég vezetőjével beszéltünk és mindenhol azzal van gond, hogy sem az alapanyag ellátás nem zökkenőmentes, az emberi oldal pedig hiányos annyira, hogy a normál munkavégzéshez szükséges munkaerő áll rendelkezésre. A másik nagyon nagy gond, hogy nincs szakmunkás, mert akik az építőiparban dolgoznak azoknak a nagy része a legjobb jóindulattal is csak betanított, vagy segédmunkásnak lehet nevezni. Segédmunkásokra mindig is szükség volt, de a jelenlegi arány nem kedvező. Ha egy-egy 3-4 fős kis építőipari csapatból elmegy az irányító, azonnal megáll a munkavégzés.

Ami még sok problémát fog okozni az az olyan cégek gombamód növekedése, melyek a valóságban nem is vállalkozók, mert sem tőkéjük, sem irodájuk, sem saját szakértelmük, tapasztalatuk és még csak szakirányú alkalmazottjuk sincs, de látják a lehetőséget és belevágnak az építőipari munkákba, vagy a gyártásba. Többször előfordult, hogy a Construmán olyan személyekkel beszéltem, akik egy-egy technológiát képviselnek, de a saját terméküket sem ismerik és el is mondták, hogy volt egy EU-s pályázat és belevágtak, mert a talált pénzből baj nem lehet, mert látták, hogy most mindent el lehet adni, hiszen tartja a mondás: “Amíg szar van, veréb is van”!

Tehát ha valaki új lakás vásárlásba, vagy új családi ház tervezésbe és építésbe kezd, az alaposan ellenőrizze a kiválasztott cégek korábbi referenciáit és a cég pénzügyi helyzetét, mert egy új otthon egy életre szól és nem csak a pillanatnyi örömre vágyunk.

Korábban már írtunk egy cikket arról, mely egy kicsit segít könnyebbé tenni a kivitelező kiválasztását: https://kp.hu/mire-kell-figyelni-egy-uj-csaladi-haz-epitesekor-csaladi-haz-epites-2016-ban/

Ha pedig az építőiparban gyakran használt kifejezések és meghatározások magyarázatában kell segítség, ajánljuk az alábbi összefoglalóinkat: https://kp.hu/hazepitesi-tudnivalok-a-z-ig/


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close