5% ÁFAHírek

Mire kell figyelni egy új családi ház építésekor? Családi ház építés 2016-ban.

A családi ház építési piacon 2016. január 1-től óriási változások fognak bekövetkezni.

Reményeink szerint könnyebb és sokkal gyorsabb lesz az építési engedély megszerzése, valamint csökken az ÁFA összege a jelenlegi 27% helyett 5%-ra, ezenkívül akár 20 millió forinttal támogatja az állam az nagycsaládos építtetőket, melynek a felét vissza sem kell fizetni. Részletek itt…

Egy hosszabb lélegzetvételű cikkben összefoglaljuk, hogy mire kell nagyon odafigyelni az építtetőknek, ha új családi házas telket szeretnének vásárolni, majd arra egy igazi otthont szeretnének zökkenőmentesen és idegeskedés mentesen felépíttetni.zöld-ház-kamattámogatás

2016-ban az elmúlt 10 év legnagyobb építőipari BUMM-jára lehet számítani, melyet az új állami támogatások és a csökkentett ÁFA idéz elő. Az elmúlt években egyre növekvő hiány volt az építőipari szakmában a szakmunkások tekintetében, még úgy is, hogy nagyon kevés családi ház és lakás épült. Ez a szakmunkás hiány a jövőben még intenzívebb probléma lesz, így a szakma felhígulására lehet számítani, azaz olyan személyek is belekezdenek a családi ház építésbe, akiknek sem iskolai végzettsége és sem szakmai tapasztalata nincs. Ez a felhígulás a felépített lakások és házak minőségében is meg fog jelenni és a garanciát is bukja az építtető, mert nagy valószínűséggel az ilyen vállalkozás csak pár ház kivitelezésére alapul és pár év múlva már nem is fog létezni. Ezenkívül a megnövekedett kereslet a telek árában, az építőanyagok költségében és a kivitelezési díjakban is drágulást eredményezhet.
Fontos, hogy kizárólag olyan vállalkozással kiviteleztesse új családi házát, mely a korábbi évekből referencia munkákat tud Önnek bemutatni. A referencia munka ne csak abból álljon, hogy a vállalkozó prezentál egy internetről összeollózott fotóalbumot, hanem legyen valós, azaz élőben lehessen megtekinteni a felépült házakat és elengedhetetlen egy találkozás a korábbi megrendelőkkel, ahol a kérdéseket a kivitelezés és az üzemeltetés tekintetében fel lehet tenni és korrekt valós választ lehet kapni. 

családi ház építése 2016Érdemes innovatív családi ház építési technológiát választani az új otthonunk felépítéséhez.
Gondoljunk csak bele, ha vásárolunk egy új mobiltelefont, mit szoktunk először megnézni? – Milyen felbontású a kamerája, a kijelzője, milyen a formája, mennyi az üzemideje, milyen extra szolgáltatást nyújt a korábbi készülékhez képest. Azaz egy szóval, mennyire innovatív!
Ha egy új autót vásárolunk, a telefonvásárlással megegyezőleg az innovációt keressük. Hány légzsák van benne, mennyire jó a töréstesztje, mennyire kényelmes, mennyit fogyaszt, hogy gyorsul, mennyire környezetbarát…?
Tehát ha új családi házat építünk, akkor kiemelten fontos, hogy az építési rendszer, a felhasznált anyagok mind innovatívak legyenek, így biztosítható, hogy az új otthon hosszú távon modern maradjon.
Egy családi házat nem 1-2 évre és nem is 5-6 évre építtetünk a telefon, vagy az autóvásárlással szemben.
Egy családi ház a legtöbb esetben több generáció otthonaként fog szolgálni!

Az alábbiakat kell mérlegelni új családi ház építése előtt:

Először is a technológiával kapcsolatban és a műszaki paraméterekkel legyünk tisztában.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

 • Milyen technológiával épüljön fel a családi ház? Van-e ÉME , CE minősítése a házépítési rendszernek? Tűzvédelmi TMI vizsgálattal rendelkezik-e a termék?
 • Mennyi lesz a várható rezsiköltsége a háznak, azaz mennyire energiatakarékos a technológia (ez ma már számolható aránylag pontosan)? Ez a költség minden hónapban jelentkezni fog és 25-30 év alatt több pénzt felemészthet, mint a ház építési költsége.
 • Mennyi idő alatt épül fel a ház? Az idő pénz tudjuk, de ha hitelből építünk, akkor már akkor is kell fizetni, ha még be sem tudtunk költözni, tehát előny, ha 3-4 hónap alatt elkészül az új otthonunk.
 • Mennyi a családi ház bekerülési költsége és mennyi lesz a várható karbantartási költsége az évek alatt?
 • Mennyire környezettudatos a kivitelezési technológia (pl. Mennyi hulladék keletkezik az építéskor és egyszer, ha elbontják, újra felhasználható-e vagy sitt lesz az épületből)?
 • Mennyire egészséges a lakókörnyezet? A lakás levegője mennyire allergénmentes? 2016-ban már alapvetés a hővisszanyerős rekuperátor beépítése, ami mindig friss levegőt biztosít, így nem alakulhat ki penészesedés.
 • A beépített anyagok mennyire környezetbarát anyagból készülnek? (Festékek, burkolatok, fűtések, szigetelések, nyílászárók, hiszen ezekkel minden nap fizikai kapcsolatban vagyunk.)
 • Átépíthető, ráépíthető, vagy hozzáépíthető a későbbiekben a szerkezethez, ha megváltozik az igényünk?
 • Tűzvédelem és földrengés tekintetében biztonságos-e az épület?
 • Mennyi a garancia az épület szerkezetére és mennyi a garancia a beépített termékekre, mint például fűtésrendszer, csaptelep, nyílászárók, stb…
 • A választott technológiának vannak-e korlátai, vagy szabadon választhatjuk-e meg a belső méreteket, fesztávokat.
 • Mennyire függ az időjárástól a kivitelezés? Szárazépítészet esetén nincsenek kötésidők és így nem kerül víz az épületszerkezetbe, így azonnal beköltözhető lesz. Hagyományos építész munka esetében több ezer liter víz kerül be a szerkezetbe és ezt költözés előtt ki kell szárítani.

A műszaki paramétereken kívül nagyon fontos, hogy milyen vállalkozót választunk, mert hiába a legmodernebb technológia, a legjobb anyagok, ha a kivitelező nem ismeri a szakma szabályait, vagy nem vállal megfelelő garanciát az építményre:

 • A kivitelező cég tud-e mutatni több, korábban felépült családi házat, ahol lehetőség nyílik arra, hogy a tulajdonosokkal konzultáljunk (nem internetről letöltött fotókra kell gondolni, hanem egy valós épületre)?
 • A kivitelező cég rendelkezik-e legalább a kivitelezett családi ház értékében megkötött érvényes, teljes körű építés-szerelési felelősségbiztosítással?
 • A kivitelező cég rendelkezik-e saját Felelős Műszaki Vezetővel és tagja-e a kamarának. A kötelező online építési napló vezetését vállalja-e?
 • A kivitelezőnek csak alvállalkozói vannak és minden munkát külsősökkel végeztet, vagy van saját szakemberei is a munkák elvégzésére?
 • A kivitelezőnek ez az egyetlen egy jelenlegi munkája, vagy több folyamatban lévő építkezése is van? Esetleg ezek közül egyet meg lehet tekinteni?
 • Árgaranciát kapunk-e a teljes kivitelezés idejére?
 • A kivitelező segít-e a telekválasztásban, megtervezi-e a családi házunkat és engedélyezteti-e, választhatunk-e egyedi burkolatokat, csaptelepek, vagy éppen ajtókat, ablakokat, vagy csak azt használhatjuk amit a kivitelező felajánl számunkra?

Az adott telek biztosan megfelelő lesz az új családi ház építésére?

 • A telek meghatározza, hogy hol fogunk élni a következő években. Mérjük fel, hogy milyen távolságra vagyunk az iskolától, óvodától, tömegközlekedéstől, ha vannak gyermekeink. A munkahelyünkre gyorsan el tudunk jutni? Bevásárlási lehetőség, orvos, sportolási lehetőség, stb… elérhetősége.
 • Mennyire zajos és légszennyezett a környék.
 • Mit lehet az adott telekre felépíteni? Milyen a beépítési mélység, magasság. Hány százalék építhető be? Telekhatárra, vagy szabadonállóan lehet beépíteni a telket? Milyen stílusú házat lehet felépíteni: Minimál, mediterrán, hagyományörző, stb….
 • Van-e kerítés az utcafronton, valamint a telek többi oldalán? Az utcafronton és a jobb oldalon, valamint a hátsó kert felében a mi költségünk elkészíteni a kerítést? A kerítés akár több millió forintba is kerülhet.
 • A telek vízszintes, vagy lejtős? Akár két-háromszoros alapozási költség is lehet a terepadottság függvényében.
 • Milyen a telek talajszerkezete? Érdemes talajmechanikai vizsgálatot készíttetni! Egy rossz teherviselésű, vagy korábban sittel feltöltött telekre akár kétszeres költségvetéssel készülhet majd alapozás, mint egy átlagos talaj minőség esetén.
 • Nagyon fontos, hogy a telek tájolása megfeleljen az igényeknek. Ott kelljen fel a nap és ott nyugodjon, ahol szeretnénk.
 • Milyenek a szomszédok? Ez nem elhanyagolható szempont, hiszen akár évtizedeken keresztül megkeserítheti az életünket egy rossz szomszédság.

Központi e-mail cím: kp@kp.hu


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close