Esettanulmány

Adaptív újrafelhasználás: egy történelmi betlehemi épületből lett vendégház

A betlehemi Születés tere mellett található Dar Al Majous projekt egy 18. századi történelmi lakóépület felújítását foglalja magában, melyet az AAU Anastas építészeti cég kivitelezett. A felújítás szándékosan kiemeli az épület lakó- és közhasználat közötti váltást, mellyel új átjárók jöttek létre, új perspektívák nyíltak meg a régi épületre, és egy új, fedett, boltíves tér épült.

A Dar Al Majus Betlehem szívében található, mindössze néhány lépésre a Születés Templomától és a barlangtól, ahol Jézus született.

A tervezett lépcső összeköti a négy szintet azáltal, hogy az épület belső udvarát lakja be. A boltozat kiegészíti az épület befejezetlen részét, miközben az utca felől feltárja a belső boltozatos terek gazdagságának egy részét. A boltozatos tér szerkezete kőből készült, és olyan támaszokra támaszkodik, amelyek vagy újonnan épültek, vagy a történelmi épülethez képest stratégiai pozícióban vannak.

A Dar Al Majous történelmi épülete határozottan modern építészetű, mivel inkább rendszerekre, mint formákra támaszkodik. Mint ilyen, dinamikusabb és potenciálisan alkalmazkodó, átalakítható. Sokszínűségének gazdagsága a tipológiai terek használatának eredménye. Ebben az értelemben a zseniális rugalmasság gyöngyszeme. A generikus terek azért tűnnek ki, mert absztraktak, adaptálhatók vagy átalakíthatók, és bármilyen méretűek lehetnek.

“A palesztin városok építészeti szókincsének szélsőséges modernségének megértése segít jobban megragadni a város léptékét és a korszerűség megkérdőjelezésének relevanciáját. Ez nem hagy teret az ősi építészet statikus, romantikus, folklorisztikus reprodukcióinak: olyan építészetre szólít fel, amely képes alkalmazkodni, megváltozni vagy újra feltalálni magát a potenciális új forgatókönyvek fényében.” – írja weboldalán az építészeti cég.

Ebben az összefüggésben a Dar Al Majous projektje a meglévő épületnek és tulajdonságainak arra a képességére összpontosít, hogy olyan funkciókat is befogadjon, amelyekre eredetileg nem számítottak.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Dar Al Majous egy zárt, befelé forduló szögletes épület, amely egy hosh, egy nyitott közösségi tér köré épült, és könnyen minősíthető félig nyilvános térnek. A hosh az egyes szintek lakóterei között terül el, és minden funkció számára kapcsolatot biztosít egy olyan közös térrel, amely többé-kevésbé átjárható a közvetlen külső környezetével.

A hosh (arabul: حوش) vagy hawsh az arab világ egyes hagyományos lakóépületeinek udvara, mely gyakran a lakóépület központját képezi.

A Dar Al Majous projekt a hosh tipológiát, mint a betlehemi történelmi építészet lényeges elemét ünnepli, amely az építészeti változást a háztartási használatról a nyilvános használatra vezeti. Ez úton az építészeti komplexum ürességébe egy új körforgási rendszer kerül beillesztésre. A projekt a hosh tipológia és a körülötte lévő többi térrel való kapcsolatának új felhasználási módokhoz való alkalmazkodóképességére támaszkodik. Olyan rendszerként gondolkodik, amelyet nem csupán a függőleges üresség geometriai határai határoznak meg, hanem inkább a különböző zárt terek között elterülő nyitott terek kiterjesztéseként. A projekt keresztezi az otthoni és a közterületi építészetet, hogy megpróbálja befogadni az új felhasználási módokat, és új felfogások építészetét hozza létre.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb