napi hírmorzsák

Megkezdődött az első többszintes 3D-nyomtatott ház építése az Egyesült Államokban

A New York-i Ithaca-i székhelyű Hannah tervezőstúdió megkezdte a munkát a Cores nevű houstoni épület építésén, amely állítása szerint az első többszintes, 3D-nyomtatással készült épület lesz az Egyesült Államokban. A hibrid szerkezetet 3D-nyomtatott betonból építik fakerettel kombinálva, és többszintes egylakásos családi háznak tervezték.

A 371 négyzetméter lakóterületű otthon célja, hogy méretezhető és kompatibilis legyen a tipikus favázas építményekkel. “A projekt a 3D nyomtatási technológiában rejlő lehetőségeket, a tömeges testreszabást és a hagyományos építési módszereket integráló tervezési megoldásokat mutatja be” – mondta a Hannah tervezőstúdió. “Egy hibridizált építési módszerrel, amely a 3D-s betonnyomtatást és a fakeretezést ötvözi, ez a megközelítés lehetővé teszi a két anyagrendszer stratégiai felhasználását, és célja, hogy növelje a 3D-s nyomtatás alkalmazhatóságát az Egyesült Államokban, ahol a keretezés az egyik legelterjedtebb építési technika” – tették hozzá.

Hannah koncepciója egy sor nyomtatott “magot” tartalmaz, amelyek lépcsőházakat és a szerkezet funkcionális tereit tartalmazzák. Ezeket a térbeli magokat aztán fakeretezéssel kötik össze, hogy kitöltsék a szerkezetet. A csapat a német székhelyű PERI 3D Construction 3D-építő cég amerikai ágával, valamint a CIVE mérnöki céggel dolgozott együtt az otthon megtervezésénél, és egy COBOD BOD2 portálnyomtatót és nyomtatható betont használtak a szerkezethez.

A Cores-t úgy tervezték, hogy moduláris legyen, és a tervezők remélik, hogy a koncepciót a jövőben további többlakásos és vegyes felhasználású építkezéseknél is alkalmazni fogják. “A projekt rávilágít a tömegesen testre szabott építészeti komponensekben rejlő izgalmas tervezési lehetőségekre is, hogy megfeleljenek a lakástulajdonosok igényeinek, és egyszerűsítsék az épületrendszerek integrációját. E tervezési erőfeszítések célja, hogy növeljék a 3D nyomtatás hatását, alkalmazhatóságát, fenntarthatóságát és költséghatékonyságát a jövőbeli lakó- és többlakásos épületek esetében az Egyesült Államokban.” – mondta a Hannah. “

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A szerkezet nyomtatása 220 órát vesz igénybe, mondta Hannah, és a stúdió a folyamat során három különböző helyre fogja áthelyezni a nyomtatót, hogy alkalmazkodni tudjon a lineáris helyszínhez. Az elkészült projektről készült látványtervek nyers, rétegelt beton külsőt mutatnak, fém burkolatokkal és a nyomtatási gradiensnek megfelelően elhelyezett ablakokkal.

A 3D-nyomtatott házak fejlesztése az elmúlt években egyre gyakoribbá vált. Bár a nyomtatáshoz általában betont használnak, a cégek olyan anyagok, például talaj felhasználásával is kísérleteztek a tervekhez. A Hannah tervezőstúdiót Leslie Lok és Sasa Zivkovic, a Cornell építészeti karának adjunktusai alapították.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb