„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

EsettanulmányZöld hírek

Az egészséges ház: KENDERHÁZ

Ha a kender szót valaki a világban meghallja, általában nem a házépítés jut eszébe, hanem egy káros szenvedély vagy éppen a kender gyógyászati használata.

Ipari kender ültetvény

Ezt a cikket azért írtuk, hogy bemutassuk a kendert és az abból létrehozható hőszigeteléseket, építőanyagokat és házakat, mely az egyik legegészségesebb az ember számára és a bolygónkat legkevésbé terheljük károsanyagokkal az építés, üzemeltetés és egyszer majd a bontáskor, nem beszélve arról, hogy nyáron nem kell klímát használni és télen is alig kell a házakat fűteni.

Először is a kenderről pár mondatot szeretnénk szólni:

 • A kender az egyik legősibb növény a magyar történelemben, melyet nem élelmiszerként használtuk, belőle kenderkötelet, ruhákat, vitorlavásznat, zsákokat, szigeteléseket és több száz különböző dolgot gyártottak és gyártanak. Ma már az autóipar is használja a kenderből készült kompozit anyagokat.
 • A világon az 1880-as évek végén Magyarországon volt a legtöbb földterületen kendertermesztés. Egészen pontosan cca. 150 évvel ezelőtt 85 ezer hektár területen termeltek hazánkban ipari kendert. Ez ma 100 hektár körül van. A kendertermesztés a rendszerváltásig folyamatosan csökkent, mert átvette sok helyen a műanyag a helyét.
  Anno 1 millió hektár volt a világ kendertermelése, melyből így cca. 8%-ot hazánk adott a föld lakosainak. Tehát hazánk kender nagyhatalom volt, de fontos azt is kiemelni, hogy a hazai kendernek volt a legjobb minősége.
 • 1 hektár kender a cca. 5 hónapos növekedése során annyi CO2-t köt le a levegőből, mint egy kifejlett 70 éves erdő másfél év alatt! Tehát a ma ismert legjobb karbonsemlegesítő és fenntartható anyagról beszélhetünk. A földet is feljavítja, egyrészről nem kell permetezni, illetve vetésforgóval a következő években jobb minőségű a talaj a haszonnövények számára, így jobb a terméshozam.
 • Ha kenderből építjük a házunkat, akkor már az építéskor karbonnegatív a ház. Mivel nagyon jó hőszigetelő és nagyon jó hőtároló tulajdonsággal rendelkezik, így alacsony a rezsiköltsége az üzemeltetésnél, a benne töltött évek alatt egészségesen élhetünk, mert rengeteg károsanyagot megköt a kender. Ha egyszer a kenderházat elbontják, újrahasznosítható, de a környezetbe kikerülve humusszá változik, tehát nem károsítja a környezetet. A kenderház a beteg ház (sick building syndrome – SBS) szindrómával szemben is felveszi a versenyt, melyről lentebb részletesebben írok.
 • A kender ipari termelésének a visszaállítását egy magyar vállalkozás a Kenderikum Részvénytársaság újraindítja és a következő években fokozatosan különböző feldolgozó gyártó egységeket hoz létre a késztermékek előállítására.
 • A kenderből építőipari felhasználásra kendertéglát, szálas – táblás hőszigetelést, fújható hőszigetelést, pozdorja lapot, kenderfát, kender OSB-t és kender burkolatot lehet létrehozni.

  A Kenderikum ZRT. vár mindenkit, aki a tudását vagy éppen a földterületét fel tudja ajánlani a termeléshez. Azokat is várják, akik a gyártásban tapasztalattal rendelkeznek, de a pénzügyi befektetőket is tárt karokkal fogadják, akik akár 100 ezer forintos téglajeggyel támogathatják az egészséges, karbonsemleges kendertermesztés és feldolgozás visszaállítását és részesei lehetnek egy nemes dolognak, mely befektetéssel kedvező hozamot lehet realizálni.
 • Ha részese szeretnél lenni a XXI. századi kender biznisznek, írj e-mailt az info@kenderikum.hu mail címre és 1-2 napon belül megkeresnek és bemutatják az üzletet.

Na de térjünk vissza a kender építőipari felhasználására.

Többféle kenderházat lehet megkülönböztetni egymástól:

 • Kenderbeton ház, melynek a vázszerkezete lehet minősített fa vagy acél vázszerkezet, de a teljes váz kitöltése kender+mész kötőanyag+víz keverékéből készült kendercellből, másnéven kenderbetonból valósul meg.
  A kenderbeton vagy kendercell házak nagyon jó hőszigeteléssel rendelkeznek, karbonnegatív házak, igazi fenntartható építmények, brutális nagy hőtároló tömeggel. A kőzetgyapot és üveggyapot szigeteléshez képest 400%-kal jobb a hőtároló kapacitása. A kenderbeton házak élettartalma több száz év.
  Egy ilyen házban a kenderbeton rengeteg a levegőben lévő károsanyagot köt meg, de ki kell emelni, hogy természetes vályogvakolattal látjuk el a falakat és mésszel festjük azt, tehát egy teljesen természetes és egészséges lélegző falszerkezetet kapunk.
  A falakban lévő és a festékként használt mész fertőtlenítő és légáteresztő tulajdonságát a népi építészetünk bizonyította.
  Nagyon sok kenderbeton referencia ház van az országban. Természetesen az ÉMI által kiállított NMÉ, azaz nemzeti műszaki értékeléssel rendelkezik a kendercell ház.
 • Favázas készház kender szigeteléssel
  Ezek a házak a kenderbeton házakhoz hasonlóan minősített faszerkezettel készülnek. A falakba, a födémbe szálas kender hőszigetelés kerül, mely nem pozdorjából, hanem a kender másik kiváló alapanyagából a rostból készül. A favázas falak külső oldalán vakolható kender szigetelés kerül felszerelésre, mely természetes alapanyagokból készülő vakolást kap. Ezek a házak is páratechnológiailag nyitottak.
  A favázas kenderház egy készház, hasonlóan a piacon található nagypaneles technológiákhoz a ház készülhet üzemi előregyártással.
  A falakban és a födémben és a favázas falakon kívül is kender rostból készült szigetelés kerül beépítésre. A belső oldalon légtisztító gipszkarton kerül, melyre vályogvakolat kerül felhordásra, majd arra vályogfesték kerül felületképzésként, de mészfestékkel is festhető. Egy kenderszigeteléssel készülő favázas készház akár 1,5 hónap alatt félkész állapotban átadható, ez azt jelenti, hogy a vakolatrendszer, a külső nyílászárók és a tetőfedés is elkészült, a belső palánkossal együtt. Ezután indul a gépészeti és villamos szerelés, majd a burkolás és a festés.
 • Kendertéglából készülő kenderházak
  A kendertégla ház kivitelezése hasonló a normál falazóblokkos házépítéssel ismert kivitelezési idővel, ott nem kell a száradásra várni, mert a kendertégla száraz állapotban kerül a kivitelezés helyszínére. Jelenleg még a kendertégla házakban is szükséges egy teherhordó falazat fából vagy acélszerkezetből, mert önmagában a mész-kender és víz keverékből készült kendertégla határértékeket súrol az EU-s követelmények tekintetében. Több kísérlet folyik abban az irányban, hogy a tégla önmagában teherhordó legyen és várhatóan két éven belül ez is a magyar piacra kerülhet. Létezik a nemzetközi piacon egyébként teherhordó kendertégla, de abban cement található, mely jelentősen rontja a CO2 lábnyomát, így ezt hazánkban nem tervezik alkalmazni a környezettudatos házépítészetben.

Mindhárom kenderház rendkívül jó hőszigetelő, egészséges lakótérrel rendelkezik, karbonnegatív, így fenntartható, kiemelt hőtároló képességű, ellenáll a földrengésnek, páratechnológiailag nyitott szerkezetű, de a nagy különbség a kivitelezési időben lakozik.

A kenderbetonból készült házaink félkész állapota elérhető cca. 1,5-2 hónap alatt az alapozással együtt, de ezután cca. 5-6 hónap száradási idő következik, mely időn belül nem lehet vakolni és festeni sem. Tehát, aki egy ilyen házban gondolkodik, annak egy évet rá kell szánnia a kulcsrakész kivitelezésre. A falak és akár a födém is készülhet kendercellből vagy ismertebb nevén kenderbetonból. A mész és kender keverékében a kender rostját használjuk. A három különböző kender ház közül az azonos hőszigetelési érték mellett a kenderbeton ház még kiemelkedőbb hőtároló kapacitással rendelkezik.

Kenderbeton falszerkezet bal oldalon a leszerelt zsaluzat nélkül, a jobb oldalon a zsalu eltávolítása előtt.
A kenderbeton ház kívülről és belülről pont olyan kinézetű lehet, mint egy jó minőségű más falazatból készülő építmény. A különbség az egészséges élettérben és a nagyon magas hőtároló tömegben van.

Mi is az a betegház (sick building syndrome – SBS) vagy beteg épület szindróma?

A beteg Ház Szindróma névre keresztelt otthonainkban keletkező problémát 1980-as években felismerte és vizsgálta a WHO (Egészségügyi Világszervezet).
A beteg ház szindróma lényegében azt jelenti, hogy a lakásaink beltéri levegő összetevői egymás hatását felerősítve komoly egészségügyi gondokat okoznak még akkor is, ha egy-egy anyag károsanyag kibocsátása nem magasabb, mint a megengedett határérték.

A legtöbb otthonnak a levegője zárt, az energia védelmében a szellőztetés is kevesebbszer történik, mint felmenőink által használt lakásokban, pedig azok sok esetben vályogból készültek és mészfestékkel láttál el őket. Egy modern lakás és ház zárt terének a levegője tele van mikroszkopikus méretű allergén anyagokkal: vírusok, baktériumok, gombák, poratkák, szálló por, pollen, tisztítószerek, bútorlakkok, formaldehid, dezodorok illóanyagai stb…. Ezek az allergén anyagok a természetes hígulási folyamat hiányában, zárt térben koncentrálódnak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A beteg ház szindróma lényegében azt jelenti, hogy az otthonok, irodák, óvodák, iskolák, egyéb létesítmények beltéri levegője, azok szennyezettsége miatt, akár jelentős egészségügyi problémát is okozhatnak az ott tartózkodó emberek számára.

Ha egy ház penészes, azt lefújjuk penészölő szerrel, mely nem oldja meg a problémát, csak pár hétre eltűnteti a penészt, de a vegyszer viszont a szervezetünkbe jutva hasonló problémát okoz. A penész a legtöbb esetben a hőhidak és a szellőztetés hiánya miatt keletkezik, de ha az beivódik a szerkezetbe komoly egészségügyi gondot okoz. Mindenki ismeri az azbeszt tetőket, melyeket régen nagy szeretettel használtunk, majd rájöttünk, hogy rákkeltő, de ez elmondható a gázbetonról is, melyből több százezer épült hazánkban is a 70-es években. Az ólom vízvezetékekben nagy mennyiségben oldódik ki nehézfém, mely egyenesen a szervezetünkbe jut. De egy laminált padló vagy szőnyegben az alapanyagokba juttatott ragasztó formaldehidet tartalmaz és a égésgátlókkal kezelik, melyek mind komoly méreg a szervezet számára és nem egy – két hét vagy egy – két hónap alatt, hanem évek alatt fejtik ki hatásukat, amikor a szervezet már nem tudja tolerálni a mennyiséget és érzékenyek leszünk rá, később pedig rákos megbetegedéseket okozhatnak.

Az áruházakban, munkahelyeken, szálláshelyeken, de a lakásainkban sok esetben nem megfelelő módon és rendszerességgel vannak tisztítva a klímaberendezések és ez melegágya a légutakon keresztül terjedő betegségeknek és allergiáknak.

Mégis inkább a legközvetlenebbül érintő probléma a diszperziós festékek használata, mert ezt pár év alatt lecseréltük a több száz év alatt bizonyított meszet.
A mész fertőtlenítő hatása vitathatatlan! A diszperziós festék bezárja a lakásban párát és ha nincs megfelelő szellőztetés automata rendszerrel, akkor nem csak az épület károsodik a vizesedés miatt, hanem a szervezetünk is, és akkor még nem beszéltünk a diszperziós festékek káros kipárolgásáról.

Sok embernek szemirritáció, orr- és torokszárazság, bőrpír, hányinger vagy asztmás tünetei vannak, de gyakori panasz a fáradtság, álmosság, letargia, szellemi kimerültség, fejfájás és szédülés.

A fentiek nagy része a legtöbb esetben azért van, mert be vagyunk zárva a falak közé és egyre kevesebbet vagyunk a természetben és a felgyülemlett káros anyagok hatványozottan érnek bennünket.

Az ajtók, ablakok, bútorok, burkolatok, tapéták, függönyök sok esetben műanyagból készülnek, több festék szerves oldószerekkel készül és égéskésleltetőt tartalmaz, ezek az anyagok bekerülnek a légtérbe.

Beteg ház szindrómával kapcsolatos videók:Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb