„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Háztartási ötletek

Főzőlap, gáz- vagy elektromos tűzhely: Melyik a legjobb az Ön konyhájába?

Sok kultúrában a konyha nemcsak munkaterületté, hanem találkozóhellyé is vált, olyan társadalmi környezetté, ahol a család és a barátok összegyűlnek beszélgetni és étkezni. Erre az átalakulásra az integráltabb építészeti tervekből és az esztétikai vonzerővel is rendelkező, valamint praktikusabb készülékekből igyekeznek reagálni, így a konyhai berendezések, például a tűzhely kiválasztása már nem korlátozódik a műszaki feltételeire. Ebben a cikkünkben megvizsgáljuk, hogyan lehet a tűzhely kiválasztásakor a gyakorlati, műszaki és esztétikai szempontokat ötvözni.

A tűzhely, amely kezdetben csak egy vödör tűz volt, sok füstöt termelt, ezért eltávolították a régi házak társadalmi életéből, jelenleg számos olyan lehetőséget kínál, amelyek különböző háztartási igényekre válaszolhatnak. A tábortűztől a fatüzelésű kályhákig és sütőkig ma már kétféle ételkészítő berendezés van a piacon, a tűzhelyek és a főzőlapok pedig háromféleképpen működhetnek: gázzal, elektromosan vagy indukciósan.

A gázkészülékek esetében ezek működhetnek együtt az elektromossággal, így például automatikus bekapcsolásuk van, de a lángot a gáz adja, és az edényeket közvetlenül a tűzön melegítik fel. Az elektromos és az indukciós berendezések ezzel szemben kizárólag elektromossággal melegítik fel a felületüket, és a serpenyőket a felhevített felületek melegítik. Az elektromos berendezések egyfajta fűtőelemmel dolgoznak, amely az elektromos zuhanyzóéhoz hasonlóan melegíti a felületet, míg az indukciós berendezések elektromágneses hullámokkal működnek, amelyeket egy rézspirálban keletkező elektromos áram hoz létre.

Ha a tűzhelyekre gondolunk, a gáz használata hagyományosabb és régebbi, de a főzőlapok megjelenésével az elektromos és az indukciós berendezések is népszerűvé váltak. A gázkészülékek azok, amelyek a legszélesebb körű felhasználást teszik lehetővé, a hagyományos padlófűtésű kályháktól kezdve a beépíthető tűzhelyen át a főzőlapként is működő kályhákig. Az elektromos berendezések ezzel szemben inkább a főzőlapokra korlátozódnak. Bár vannak a piacon kizárólag elektromos padlófűtésű kályhákhoz tartozó lehetőségek, csak kevés és nem népszerű megoldások.

A különböző fűtési típusok mellett tehát a berendezések típusai is sokfélék. Először is vannak a padlófűtéses kályhák, amelyek a leghagyományosabbak a brazil otthonokban, és nemcsak az asztalt integrálják a tűzhelybe, hanem sütővel is rendelkeznek, és 2, 4, 5 vagy akár 6 égővel is rendelkezhetnek. Ennek a tűzhelytípusnak a származéka a beépíthető tűzhely, amely a padlós tűzhelyhez hasonlóan szintén többféle méretű égővel rendelkezik, és a sütőt is integrálja a szerkezetébe, de úgy készül, hogy a konyhapult mellé építsék be.

A főzőlapok ezzel szemben olyan berendezések, amelyek csak a főző lehetőséget biztosítanak, anélkül, hogy sütővel lennének integrálva, és szintén rögzítőszerkezet nélkül, mindig a munkalapok és szigetek függvényében beépíthetők. A főzőlapok lehetnek gázüzeműek is, a padlóba épített tűzhelyekéhez hasonló technológiával, fém égőkkel. Egy másik lehetőség az elektromos főzőlap, amely egy üvegasztallal rendelkezik, amelyen az ételek felmelegednek, domborművek vagy külső szerkezetek nélkül. Végül vannak indukciós főzőlapok, amelyek szintén egy felső üveglappal rendelkeznek, de más indukciós főzőlapokkal. Ezek mindegyike többféle méretben, több égővel vagy főzőlappal is kapható.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ha egyrészt a padló- és a beépíthető tűzhelyek a legköltséghatékonyabbak, mivel a sütő a szerkezetükbe van beépítve, másrészt a főzőlapok, annak ellenére, hogy két különböző berendezést kell megvásárolni, azzal az előnnyel járnak, hogy a konyhákba integrálva a munkapadokra szerelhetők, amelyek különböző anyagokból, például fából vagy kőből készülhetnek. Annak kiválasztása, hogy melyik berendezést használja a konyhájában, néhány fontos tényezőtől függ, amelyeket a vásárlás előtt meg kell vizsgálni:

-A családi igények, figyelembe véve a rutint, a személyek számát és a személyes szokásokat, hogy megértsük az igényeket és azt, hogy melyik berendezés a legmegfelelőbb;
-A terület rendelkezésre áll az adott berendezés számára, és a szállító szerint a telepítéshez szükséges minimális terület;
-A berendezés telepítéséhez szükséges és rendelkezésre álló infrastruktúra, figyelembe véve, hogy van-e gáz, és hol található, valamint hogy van-e konnektor, és hogy az elektromos hálózat támogatja-e az ilyen berendezéseket;
-A berendezésre vonatkozó telepítési utasításokat, törekedve azok betartására a legjobb működés biztosítása érdekében;
-A berendezés karbantartási feltételei, az áramfogyasztástól kezdve a tisztítás egyszerűségéig vagy a serpenyők sajátosságaiig;
-A berendezés integrálása a meglévő konyhába vagy a folyamatban lévő projektbe.

Mindegyik berendezésnek vannak előnyei és hátrányai, és ezek a tényezők segítenek megérteni, hogy melyik a legjobb megoldás. Mindig fontos, hogy legyenek építészek és belsőépítészek, akik ezt a választást a projekt során irányítani tudják, hogy ne csak a berendezések legjobb működését biztosítsák, hanem a hidraulikai és elektromos rendszereken kívül a környezet egészének integrációját is, elkerülve az előre nem látható és meglepetésszerű dolgokat.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb