Esettanulmány

Válsághelyzet előtt áll a svéd építőipar, mivel a környezetvédelmi bíróság leállította a cementgyárat

A Svéd építőipari projektek a közeljövőben megtorpanhatnak, miután az ország legnagyobb cementgyárának környezetvédelmi okokból megvonták a mészkő bányászati ​​engedélyét. A Svéd Legfelsőbb Föld- és Környezetvédelmi Bíróság múlt heti döntése szerint a gotlandi Slite-i Cementa-üzem november 1-jére a gyártás befejezésére kényszerülhet.

Matilda Hoffstedt, az üzem vezetője szerint az ítélet “krízishelyzetet teremtene a svéd cementellátás számára”, többek között befolyásolhatja a Foster + Partners stockholmi Slussen főtervén (fenti kép) végzett munkálatokat. Ezzel ellenben Carl Schlyter, a Greenpeace kampánymenedzsere azonban szívesen vette a döntést.

“Fantasztikusnak tartom, hogy a bíróság úgy döntött, hogy betartja a környezetvédelmi törvényeket, és nem súlyosbítja a globális válságot” – mondta Schlyter a Dagens PS svéd hírszervezetnek.

Az üzem a Svédországban felhasznált cement körülbelül háromnegyedét állítja elő. Ez egyben az ország második legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátási forrása is, amely az összes CO2-kibocsátás három százalékát adja.

A bírósági ítélet hatályon kívül helyezi az alacsonyabb szintű bíróság korábbi határozatát, amely a gyárnak engedélyt adott a mészkő, a cement alapvető összetevőinek további 20 évig történő bányászatának folytatására. Az engedélyt a gyár által benyújtott környezeti értékelésben a talajvízre gyakorolt ​​hatás aggályai miatt utasították el. A Greenpeace azzal is vádolta az üzemet, hogy kemencéjüket mérgező hulladék engedély nélküli elégetésére használják.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A HeidelbergCement óriási német gyártó tulajdonában lévő Cementa szerint a döntés veszélyeztetné a svédországi építkezési projekteket, köztük a nagyobb projekteket, beleértve a stockholmi Slussen és Förbifart infrastrukturális projekteket és a göteborgi Västlänken alagutat. A Cementa az egyetlen nagy cementgyártó Svédországban. Az ország déli részén található egy második, kisebb gyár, a Skövde.

A globális szén-dioxid-kibocsátás becsült nyolc százalékáért azonban a cementgyártás felelős. A kibocsátás nagyrészt a mészkő, amely a cement fő összetevője, feldolgozásának köszönhető. A kőzetet összetörik és elégetik, hogy kiválasszák belőle a kalciumot, amely a cementben használt kötőanyag, és a folyamat során a szenet a légközbe szabadítja. Ma, éppen ezért számos vállalat vizsgálja a hagyományos cementet nem igénylő, károsanyag-kibocsátás nélküli beton előállításának módját, ideértve a Carbicrete-t, amely kifejlesztette az ipari salak kötőanyagként történő felhasználásának módját.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb