Esettanulmány

Multifunkcionális komplexum Finnországban az OOPEAA által

A Tikkurila Church and Housing egy multifunkcionális komplexum Finnországban, amely magában foglal egy templomot, egy kávézót, közösségi találkozóhelyeket és irodákat, valamint egy szomszédos lakóépületet, amely diáklakásokat és megfizethető bérlakásokat kínál közös létesítményekkel és üzlethelyiségekkel.

A templomot egy saroktelken helyezték el, és egy városi tömbbe integrálták. A templom és a lakóépület együtt egy egységet alkot, amely a funkciók sokféleségével szolgálja Tikkurila, Helsinki metropolisz régió egyik leggyorsabban növekvő és etnikailag legváltozatosabb területének lakóit. A fő repülőtér közelében fekvő Tikkurila a csatlakozó forgalom egyik fő csomópontja, valamint az ipar és az üzleti élet fontos központja. A projektet kivitelező OOPEAA építészeti cég elmondása szerint a városházával szemben, a főtér mentén elhelyezkedő templom és a hozzá tartozó lakóépület válasz Tikkurila belvárosának átalakulására és sűrűsödésére.

A templom élénk, többszínű téglahomlokzatával és erőteljes szobrászati formájával a környék azonosító jelképe. A többfunkciós templomépületben rugalmasan alakítható terek sora található, amelyek különböző felhasználási módot tesznek lehetővé. Maximális befogadóképességében a fő templomterem 500 fő befogadására alkalmas, és lehetőség van a tér felosztására, több egyidejű tevékenység esetén. Az épület körülbelül 140 alkalmazott számára biztosít munkahelyet, és több, különböző méretű tárgyalótermet is kínál, egy kávézó és egy gyermeksarok mellett. A nyári hónapokban az udvar kellemes helyet biztosít az összejövetelekhez.

Az új Tikkurila-templom építészetének lényeges kiindulópontja az emberek személyes élménye volt. Az emberi lépték, a megközelíthetőség és az életciklus-fenntarthatóság központi vezérelvek voltak a tervezés során. Az épület formája és léptéke ezeket a fő elveket követi. A bejáratok körül a lépték alacsonyabb és mérsékeltebb, így azok hívogatóak és megközelíthetőek. A templom főterét tartalmazó részen a tér kiterjed, magasra nyúlik a térbe finoman beáramló fény felé. A belső terekben hangulatos és nyugodt a légkör. Az anyagválasztásban fontos szerepet játszik a hosszú élettartam szempontja. A kültérben főleg égetett téglát használtak, míg a belső terekben a beton és a fa teremt érdekes dinamikát. A választott anyagok időtállóságuk mellett idővel gyönyörű patinát kapnak.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A tömb léptéke és térfogata egyszerre kompakt és variálható. A meredek szögű, mázas, égetett téglával burkolt tetők a tömb identitásának fontos részét képezik. A ferde tető biztosítja a lakások variálhatóságának megteremtését is, lehetővé téve a felső emeleteken a duplex egységek kialakítását. A lakások mérete a stúdióktól a nagyobb, családi lakásokig terjed. A közös használatú terek nagyvonalú választéka, többek között szaunák, tetőteraszok, mosodák, közösségi terek és kerékpártárolók állnak rendelkezésre. A gondosan keretezett kilátás minden helyiségből a környező városképre nyílik. A földszinten üzleteknek és éttermeknek otthont adó kereskedelmi terek kerültek kialakításra. Egyszóval a Tikkurila Church and Housing mindent biztosít, amire a hétköznapi embernek szüksége lehet.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb