HírekKörnyezetvédelem, energiatakarékosság

Klímabarát Otthon pályázat pénze mégsem fogyott el

Lefújták a lakossági energiapályázatot. 1800 millió forint maradt egyenlőre az államnál

Sajtóértesülések szerint, elképzelhető, hogy a lakások energetikai korszerűsítését támogató Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági alprogramnak a források kimerülésével indokolt lezáráshoz adminisztratív hiba vezetet. A pályázat leállítása a lakosság mellett például a napelemek és – kollektorok, valamint hőszivattyúk telepítésével foglalkozó cégeket is kellemetlen meglepetésként érte.

Az elmúlt hetekben olyan értesülések keltek szárnyra a kormánytól nem független forrásból, miszerint a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Energiahatékonysági alprogram pályázatának leállítása csak egy adminisztratív tévedés következménye. Ezek szerint a források valójában nem is merültek ki, ezért felvetült, hogy ismételten kiírják a pályázatot. Bonyolítja a helyzetet, hogy energetikai ügyekben elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) illetékes, számos részterületen osztott kompetenciával.

A ZBR Klímabarát Otthon Energiahatékonysági alprogramjának lezárása igen kellemetlenül érintette az energetikai fejlesztésekkel foglalkozó cégeket. A pályázatok egyebek mellett a napelemek, napkollektorok, illetve hőszivattyúk beépítésével foglalkozó vállalkozások egyik legkomolyabb forrását jelentették. A közlemény szerint az eredetileg október végéig élő kiírást június közepén arra hivatkozva zárták le, hogy “a beérkezett pályázatok támogatási igénye lefedi a jelenleg rendelkezésre álló 2 milliárd forintos keretösszeget”.

A pályázat lezárása is furcsa, mert nem sokkal korábban a keret nagy része még rendelkezésre állt. Állítja több olyan személy, akik pályázatok írásával foglalkoznak és folymatosan érdeklődtek a forrás helyzetéről.

Gyakorlatilag egyik napról a másikra állította le a pályázatot az állam.

Egy-egy pályázat benyújtására alkamas dokumentumjainak elkészítése 2 hete vetet igénybe, mivel előkészítő munkára volt szükség beleértve az adott lakásra, épületre kiállított energetikai tanúsítvány elkészíttetését is.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Amennyiben a keret valóban kimerült, akkor az utolsó hetekben többszörösére kellett gyorsulnia a támogatói döntések meghozatalának.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjának adatai szerint a 2009. december 15-én meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram (ZBR-EH-09) keretében május 27-ig – tehát több mint öt hónap alatt – a 2 milliárd forintos keretösszegnek nem egészen 10 százalékát ítélték oda.

Ez azt jelenti, hogy 1,8 milliárd forint maradt a kasszában.

Cégünk és több száz építéssel és megújuló energiákkal foglalkozó vállalkozás és több ezer építtető várja, hogy újraindítják-e a befagyasztott pályázatot.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close