napi hírmorzsák

Kengo Kuma a japán fafeldolgozás hagyományai előtt tiszteleg a Brit Antik Múzeum feltűnő homlokzatával

Ahogy a gyalogosok és az autósok elhaladnak az új Brit Antik Múzeum (BAM) mellett a japán Kamakurában, az épület a szemük előtt dinamikusan változik. A hullámzó hinoki fából készült homlokzatot 3D-s sokszögletű mintával faragták ki, amelyet a hagyományos kamakura-bori mesterség ihletett, amely a lakkozás egy olyan formája, amely a fába faragott mintákkal, majd színes rétegekkel lakkozással készül.

Az installáció magas és mély pontjai mintha elmozdulnának, ahogy a fény különböző szögekből érkezik, dinamikus, szinte kinetikus hatást keltve. A híres japán építész, Kengo Kuma által tervezett Brit Antik Múzeum 2022 szeptemberében nyílt meg, tisztelegve Kamakura város és Nagy-Britannia szoros kapcsolatának. A Tsurugaoka Hachimangu szentélytől mindössze egy perc sétára és a Kamakura pályaudvartól hét perc sétára található BAM a múzeum igazgatója, Masaomi Dobashi által az évek során összegyűjtött brit régiségeket állítja ki. A múzeum négy emeletből áll, amelyek mindegyike más-más korszakot és témát képvisel. Az első emeleten található a múzeumi bolt, amelyben egy londoni taxi és egy telefonfülke található. A második emeleten a látogatók a György-kori antikvitásokat találják, köztük bőröndöket, vörös köpenyeket és a királyi gárda által viselt medvebőr kalapokat.

A harmadik emeleten a látogatók Sir Arthur Conan Doyle regényeinek világába léphetnek be a Sherlock Holmes-témájú kiállítással, amely a legapróbb részletekig rekonstruálja a fiktív detektív dolgozó- és lakószobáját. A múzeum magyarázata szerint “elöl egy karosszék invitálja be az ügyfeleket, és a Holmes történetében megjelenő tök alakú gázojin (szódavízkészítő), valamint antik mikroszkópok, fizikai és kémiai berendezések úgy vannak reprodukálva, ahogy akkoriban voltak”.

“Kamakura és Anglia közötti kapcsolatként ott van a National Trust mozgalom, amely Angliában indult a viktoriánus korszakban” – magyarázza Dobashi a BAM honlapján. “Ez a történelmileg jelentős földterületek és vagyontárgyak adományok révén történő tartós megőrzését jelenti, és számos festői helyszínt örökségként őriztek meg. Kamakura az a hely, ahol a National Trust eszméjét először vezették be Japánban. A ‘Kamakura’ a régi jó brit dolgok ápolása iránti vágyhoz kapcsolódik, és a csodálatos kulturális örökséget még mindig örökítik.”

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Kuma a Brit Antik Múzeum tervezésének folyamatát a Kengo Kuma dokumentálja a Creating a Small British Antique Museum in Kamakura című könyvében, amely további részleteket tár fel a Kamakura, Nagy-Britannia és Kuma közötti kapcsolatokról.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb