napi hírmorzsák

Ledes fényjáték a földalatti metróállomáson, mely utasforgalom ritmusával szinkronban pulzál

Amikor a XING Designt megbízták a sanghaji 14-es metróvonal Yuyuan állomásának átalakításával, a helyi hatóságok nehéz feladatot adtak nekik: a falakon, oszlopokon és padlókon nem lehetett szerkezeti változtatásokat végrehajtani. A tervezőknek lényegében csak a mennyezet maradt, így azt alakították át egy komoly wow-faktorral rendelkező LED-es fényjátékká.

A város szívében, a Chénghuángmiào (vagy Városisten-templom) és a Bund vízparti terület mellett található Yuyuan állomás alapvető közlekedési csomópont a Sanghaj 2400 négyzetkilométeres területén áthaladó utasok számára. Különösen fontos a turistáknak a közeli kulturális nevezetességekhez való eljuttatása szempontjából. Míg a forgalmas metróállomás egykor egyszerűen csak egy hagyományosan unalmas várakozóhely volt, a XING felújításai magával ragadó, szórakoztató élménnyé alakították át.

Az építészek egy speciális tervezőszoftver segítségével több ezer alumíniumlemezt vágtak, hajlítottak és illesztettek össze hullámszerű mintákba, majd kaszkádszerűen függesztették fel őket, alakjukat úgy igazítva, hogy tökéletesen illeszkedjenek a tartóoszlopok közé. Az így kialakult dinamikus hullámok a szomszédos Városisten-templom hullámaira és a metróállomás felett folyó Huangpu folyó hullámzására egyaránt emlékeztetnek.

Mivel a Yuyuan a metróvonal legmélyebben fekvő földalatti állomása, kulcsfontosságú volt, hogy a térbe bőséges fényt juttassanak. A hullámzó mennyezeti paneleket egyedi LED-világítással szerelték fel, amely egy színprogramon keresztül halad, és úgy pulzál, mint a város szimbolikus szívverése, amelyet az állomás képvisel. A fények az egyik fényes árnyalatról a másikra váltanak, és az utasforgalom ritmusával szinkronban mozognak.

A LED-ek programozhatók úgy, hogy különleges alkalmakra és ünnepekre meghatározott szín- és mintasorozatokat mutassanak be. A kínai nemzeti ünnepen és a tavaszi fesztiválon vörös színben lüktet, míg Valentin-napon rózsaszín és más virágszínek villannak fel.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A XING Design 2016-os alapítása óta innovatív terveket készít az építészet, a belsőépítészet, a tájépítészet és a várostervezés területén. A név kettős jelentéssel bír, hiszen egyszerre az alapító, Xing Xiong beceneve, valamint az “átkelés” közkeletű rövidítése. A stúdió munkái gyakran a különböző szakterületek metszéspontjában helyezkednek el, találékony megoldásokat találva az egész kreatív spektrumon.

A Yuyuan metróállomás gyönyörűen megtestesíti a cég nevét a művészet és a funkcionalitás kereszteződésében megvalósuló tervezéssel. A projekt a 2022-es Architizer A+ Awards zsűri győztese lett a Transport Interiors kategóriában.

Forrás: www.dornob.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb