„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekKörnyezetvédelem, energiatakarékosság

2020-ra tett zöld vállalását nem tudja teljesíteni Magyarország

Legalább 30 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy kis országunk a 2020-ra kitűzött energia hasznosítás tekintetében ígéretét valóra váltsa.

Érdekesség, hogy a mostani állapot 13 szorosát kell elérnünk, ami valjuk be nem kis feladat.

A Magyar Szolár Szövetség álláspontja szerint folyamatos és kiszámítható támogatásokra van szükség, és új lakások esetében kötelezővé kell tenni a napkollektor építését.

A piac viszont ezt már nem viseli el, mert ez annyira megdrágítaná a költségeket, így hathatós állami segítségre lenne szükség.

Magyarország a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben (NCST) vállalta, hogy 2020-ig a hazai energiaszükséglet 14,65 százalékát biztosítja megújuló energiaforrásokból. Ezen belül vállaltuk, hogy a termikus napenergia hasznosítását a jelenlegi 6 ktoe (kilotonna olajegyenérték) értékről 82 ktoe-re növeljük 2020-ig, ami közel 13-szoros növekedés lenne. Mindeközben 2030-ra az ország elsődleges energiafelhasználása nem növekedhet 5 százaléknál nagyobb mértékben, ezért a hazai energiastratégia első helyére az energiatakarékosság került. „Ezen a területen a megújuló energiáknak nagyobb teret adhatunk, hiszen egy erőteljes épületenergetikai program megvalósításával éves szinten 1,5-2 milliárd köbméterrel csökkenthetjük az épületek gázigényét” – nyilatkozta korábban Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára.

A Magyar Szolár Szövetség azonban osztott-szorzott, és megkongatta a vészharangot. Ha a jelenleg rendelkezésre álló összes pályázati forrásból (KEOP, ZBR) napkollektorokat lehetne telepíteni, ez akkor sem volna elég a vállalásaink teljesítéséhez. „Ha nem történik változás a támogatásokban, az állami intézmények hozzáállásában a feltételek javítása érdekében, akkor Magyarország kudarcot fog vallani. Az NCST által célul kitűzött 82 ktoe eléréséhez 2020-ig a jelenlegi árakon számítva mintegy 270 milliárd forint beruházására van szükség, ami 9 év alatt átlag évi 30 milliárdot jelent. Közel 1,5 millió négyzetméter kollektorra van szükség, 1 nm telepítési költsége nagyjából 200 ezer forint.” 30 %-os támogatási intenzitás mellett átlagosan évi 9 milliárd forint támogatásra lenne szükség, míg 50%-os intenzitás mellett 15 milliárd biztosítaná a vállalások teljesítését.

Lehetetlen teljesítés esetén jönnek a szankciók?

Az Európai Unió 2 évente vizsgálja felül a vállalásokat, erre Magyarország esetében 2013-ban kerül sor. Az év közepéig be kell majd nyújtani egy beszámolót, amire a Bizottság reagál. Ha nem tudjuk teljesíteni a terveket, akkor szankciókkal is szembenézhetünk, bár ma még viták folynak az unióban arról, hogy milyen szankciókat is alkalmazzanak. Legdrasztikusabb esetben akár fel is függeszthetik az uniós támogatások kifizetését, de ehelyett valószínűleg arra kerül sor, hogy módosítani kell az NCST-t, amiben le kell írnunk, hogy hogyan kívánjuk behozni a lemaradásunkat – magyarázza Glattfelder Béla, a Magyar Szolár Szövetség elnöke, aki egyben európai parlamenti képviselő is.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

De most felcsillant a remény, hiszen a spanyoloknak eladott CO2 kvótából befolyó 3-3,5 milliárd forintot napkollektorok építésére lehet fordítani, és várhatóan 45 %-os támogatás is elérhető lesz a magánszemélyeknek, vagyis kb. 30 ezer nm-nyi napkollektor fog épülni. Így a 2011-re esedékes 53 ezer nm-nyi napkollektor megépítésére minimális esély mutatkozhat. De akkor még hol van a 2012-re esedékes 90 ezer nm-nyi új napkollektor?

Jön a kötelező napkollektor?

Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy az új építésű, többlakásos ingatlanok vonatkozásában a napkollektor telepítését kötelezővé tegyük. Az új építésű többlakásos társasházak esetében nem jelent túlzott többletköltséget a napkollektorok használatának jogszabályokon keresztül történő előírása, amelyet egy hatékony ösztönző rendszer bevezetése segít majd – nyilatkozta korábban az ingatlanmagazin.comnak Bencsik János.

A Magyar Szolár Szövetség is támogatja ezt a lehetőséget: „új lakások és közintézmények (még uszodák is) épülnek úgy, hogy mindent gázzal fűtenek, a tetőt és az épületet pedig úgy építik, hogy arra a későbbiekben sem lehet majd, vagy csak nagy költséggel napkollektorokat telepíteni. Ezen változtatni kell. Bizonyos esetekben már most kötelezővé kell tenni a napkollektorok alkalmazását. Például új lakások építése esetén.”

forrás: ingatlanmagazin.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb