napi hírmorzsák

Zaha Hadid Architects: az új antwerpeni kikötő

12 km-es dokkokkal Antwerpen Európa második legnagyobb szállítási kikötője, évente 15 000 tengeri kereskedelmi hajót és 60 000 belvízi bárkát szolgál ki.

Az európai konténerszállítás 26% -át Antwerpen kezeli, több mint 200 millió tonna áru kerül szállításra a kikötőbe érkező óceánjáró hajókkal, emellett közvetlen foglalkoztatást biztosít több mint 60 000 embernek, köztük több mint 8000 kikötői dolgozónak. Az Antwerpeni kikötő ambiciózus célokat tűz ki a jövőbeli bővítésre, hogy megfeleljen a kontinens növekedésének és fejlődésének a következő évszázadban.

2007-ben, amikor az Antwerpeni Kikötő korábbi 1990-es irodái túl kicsivé váltak, a kikötő arra a következtetésre jutott, hogy az áthelyezés lehetővé tenné a műszaki és adminisztratív szolgálatainak együttes elhelyezkedését, új szállást biztosítva mintegy 500 alkalmazott számára. A kikötő munkavállalók számára fenntartható és jövőbiztos munkahelyet igényelt, amely képviseli annak értékeit az egyre bővülő helyi és nemzetközi arénában.

A város és hatalmas kikötője közötti, antwerpeni Kattendijki kikötőben lévő Mexikó-szigetet a 63-os rakparton választották az új székhely helyszínéül. A vízparti terület jelentős fenntartható építkezési előnyöket is nyújtott, lehetővé téve az anyagok és épületelemek vízen történő szállítását, ami fontos követelmény a kikötő ökológiai céljainak teljesítéséhez.

A bővülő kikötő kiszolgálásához szükséges új tűzoltóállomás felépítését követően a Mexikói-szigeten található régi tűzoltóság épülete feleslegessé vált, azonban ragaszkodtak annak megőrzéséhez, így a tűzoltóállomást be kellett építeni az új projektbe. A flamand kormány építészeti osztálya, a városi és kikötői hatóságokkal együtt építészeti versenyt szervezett az új központ megépítésére. A Zaha Hadid Architects tervét részletes történelmi kutatások, a helyszín, valamint a meglévő épület alapos elemzése támasztja alá.

Marc Van Peel, az Antwerpeni Kikötő elnöke elmondta: „Az építészeti verseny csak egyetlen szabályt rögzített, nevezetesen, hogy az eredeti épületet meg kell őrizni. Az új épület elhelyezésére nem vonatkoztak más követelmények. A zsűrit ezért kellemes meglepetés várta, amikor az öt kiválasztott jelölt mind az eredeti épület feletti modern szerkezet ráépítését választotta. Mindannyian ötvözték az újat és a régit, de a Zaha Hadid Architects tervezte a legkiemelkedőbbet.”

Az Origin, a történelmi emlékek helyreállításában és felújításában vezető tanácsadó céggel együttműködve végzett kutatás a helyszín történeleméről és örökségéről a ZHA tervének alapja. Elsősorban az épület északi-déli tengelyére helyezi a hangsúlyt, amely összeköti a város központját a kikötővel. Másodsorban az épület víz által körülvett helyzete miatt az épület mind a négy falát azonos jelentőségűnek tekintik, így nincs fő homlokzata. A ZHA kialakítása egy emeleti kiterjesztés, nem pedig egy szomszédos tér, amely elrejtette volna a meglévő homlokzatokat.

A ZHA és az Origin régi tűzoltóállomás történelmi elemzése rávilágított az eredetileg tervezett torony szerepére is, mely a tűzoltóság állomásának hatalmas, impozáns alkotóeleme. Merész, függőleges nyilatkozatának célja az alatta lévő épület impozáns méretének megkoronázása lett volna, azonban soha nem kapott elég elismerést.

Ez a három alapelv határozza meg a formatervezés új és a régi összekapcsolását: egy új fejezet, amely “lebeg” a régi épület fölött, tiszteletben tartva a régi homlokzatokat, és kiegészítve az eredeti terv nem realizált torony függőleges helyzetét.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az új homlokzat egy üvegezett felület, amely hullámos felületével tükrözi a város égboltjának változó tónusait. Míg a háromszög alakú lapok egy része átlátszóak, néhányuk kevésbé áttetsző. Ez a kalibrált keverék elegendő napfényt biztosít az épületben az optimális munkakörülmények garantálása érdekében. Továbbá a homlokzati panelek biztosítják a panorámás kilátást a Scheldt-re, a városra és a kikötőre, de ugyanakkor biztosítja a burkolatot is.

A homlokzat hullámzó megjelenését a déli oldalon elhelyezett lapos felületek generálják, amelyek észak felé haladva fokozatosan háromdimenzióssá válnak. Az új kiterjesztés megváltoztatja megjelenését a nappali fény intenzitásának változásával. Akárcsak a környező kikötő vízfelszínén fellépő hullámok, az új homlokzat tükrözi a változó fényviszonyokat.

A régi tűzoltóság központi udvarát egy üvegtető borítja, az új kikötő fő fogadóterületévé alakították. Ebből a központi átriumból a látogatók hozzáférhetnek a történelmi nyilvános olvasóteremhez és könyvtárhoz, melyek a használaton kívüli tűzoltóautók csarnokában helyezkedik el, amelyet gondosan restauráltak és megőriztek.

Az ügyfél „tevékenységalapú iroda” kialakítását szorgalmazta, így ezt a tervezésbe is beépítették, a kapcsolódó területekkel, mint például az étterem, a tárgyalóterem és az előadóterem, melyek a meglévő épület felső szintjének és az új melléképület alsó szintjének központjában helyezkednek el. A fennmaradó, a központtól távolabb lévő emeletek nyitott irodákból állnak.

Az Ingenium szolgáltatási tanácsadóval együttműködve a ZHA fenntartható és energia hatékony kialakítást dolgozott ki, amely elérte a „Nagyon jó” BREEAM környezetvédelmi minősítést. A védett történelmi épületekkel való integráció kihívásai ellenére a fenntartható tervezés magas színvonalát sikerült elérni hatékony stratégiák végrehajtásával az építkezés minden szakaszában.

Marc Van Peel elmondta: „Az eredeti épület építészeti stílusa, az egykori Hansa ház másolata, mely a 16. századból, az Antwerpeni„ arany századra emlékeztet, és az eredeti fölött egy kortárs szerkezet épült, ragyogó üvegből, amely új “aranyszázadot” képvisel Antwerpen számára. ”

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close