Lakberendezés és stílus

Biofilikus belső terek: 21 projekt, amely ötvözi az építészetet a természettel

Az embereket arra tervezték, hogy pozitívan reagáljanak a természetre: a tűz pattogó hangjára, a friss eső illatára, a növények gyógyító tulajdonságaira és a zöld színre, az állatok közelségére stb. Ez, valamint a mai kritikus környezeti feltételek és a gyors urbanizáció az építészek figyelmét a környezettudatos projektek irányába terelte, hogy közelebb hozzák az embereket a természethez.

Az építészek számos megközelítést vizsgáltak: döngölt földszerkezetek, újrahasznosított anyagok és berendezési tárgyak, a helyszín napfényes tájolása köré történő tervezés, stb… A zöld építészet olyannyira a zöld építészet irányába terelte az ipart, hogy elmosódtak a határok a valóban fenntartható és ökológiai, illetve a “zöldre festett” építészeti megoldások között. Ami azonban a természethez való legbensőségesebb biológiai kapcsolatot hozta létre, az a biofília volt, és a “kinti világ behozása” a tervezéssel.

Definíció szerint a biofilikus tervezés a jólétet segíti elő olyan elemek beépítésével, amelyek fizikai, vizuális és érzelmi szempontból is koherens kapcsolatot teremtenek a természet, az emberi biológia és az épület között. Ez magában foglalja többek között a természetes anyagok használatát, a zöld növényzet beépítését, a bőséges természetes fényt és a természetes szellőzésnek helyet adó teret.

A biofilikus tervezési elvek sikeres alkalmazása a fizikai, mentális és viselkedési előnyök széles skáláját serkenti. A fizikai előnyök közé tartozik a jobb fittség, az alacsonyabb vérnyomás és a kevesebb betegségtünet. A mentális előnyök közé tartozik a motiváció, a termelékenység, a kreativitás, valamint a stressz és a szorongás csökkenése. A viselkedésbeli és kognitív változások közé tartozik a jobb megküzdési készség, a nagyobb figyelem és a szociális interakciók növekedése.

Tudósok, kutatók, építészek és tervezők évtizedek óta közösen vizsgálják, hogyan lehet hasznosítani a természet azon aspektusait, amelyek a leginkább befolyásolják az épített környezettel való kapcsolatunkat.

Számos teoretikus három kategóriába sorolja a biofilikus tervezési elveket: a természet a térben, a tér természete és a természetes analógiák, amelyek mindegyike meghatározza a természeti világgal való fizikai, vizuális és érzelmi kapcsolatot.

Ez a keret azonban túlmutat az anyagokon, a fényen és a szellőzésen, amelyek mind jelentős mértékben hozzájárulnak a biofilikus terek kialakításához. A hatékony biofilikus tervezés lehetővé teszi, hogy a föld maga legyen az építészet, vagy legalábbis annak nagy része. És ami úgy tűnik, hogy gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy ez egyben helyhez illő tervezés is, ami azt jelenti, hogy az építészetnek nem csak a természetbe kell illeszkednie, hanem a természetébe is – a projekt sajátos környezetébe.

Tekintse meg adatbázisunk 21 projektjén keresztül, hogy az építészek hogyan helyezték előtérbe az emberi jólétet, és hogyan erősítették a biofíliát, valamint a természet, az emberi biológia és az épített környezet közötti kapcsolatot.

Anyagválasztás

A környezeti válságok és a jólétre való fokozott összpontosítás fényében az építészek a környezettudatos építészethez folyamodtak azzal a céllal, hogy változást indítsanak el a jelenlegi gyakorlatban, kezdve azzal, hogy miből épülnek a projektek. A Földet és erőforrásait évezredek óta használják monumentális építmények építéséhez, amelyek kiállták az idő próbáját.

A legújabb tanulmányok azonban bebizonyították, hogy az ilyen anyagok használata pozitív kognitív és fiziológiai reakciókat is kivált. És ezzel az építészek visszatértek ahhoz, hogy minimális feldolgozással a helyi terepből nyerjék ki az anyagokat, tükrözve a helyi geológiát a hitelesség és a helytudat megteremtése, valamint a fenntarthatóságra törekvő építészet előmozdítása érdekében.

The Wendy House / Earthscape Studio
TECLA technológia és agyag 3D nyomtatott ház / Mario Cucinella Architects
Sunyata Eco Hotel / Design Kacheri

Természet a térben

Az építészek az egyik legkiemelkedőbb és leggyakoribb módja annak, hogy biofilikus elemeket építettek be belsőépítészeti terveikbe, a zöld, a víz és a tűz elemei. A plantscaping, vagyis a növények belső terekbe való beépítésének előnyei határtalanok. A biofilikus tervezés során azonban a növényeket nem önkényesen választják ki, hanem az éghajlati viszonyok, a földrajzi jellemzők és a rendelkezésre állás alapján, hogy a belső tér hitelesen eggyé váljon a környezetével.

Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy a víz látványa, hallása vagy érintése csökkenti a stresszt, növeli a nyugalmat és a koncentrációt, és csökkenti a pulzusszámot, ami arra ösztönzi az építészeket, hogy vízfalakat, akváriumokat, miniatűr tavakat, szökőkutakat és patakokat telepítsenek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


Wyndham Clubhouse / MIA Design Studio
Greenary Residence / Carlo Ratti Associati
Nha Khoa Nu Cuoi Viet fogászati klinika / BHA studio

Világítás

Manapság, különösen a munkadinamika közelmúltbeli változásait követően, az időt többnyire olyan helyiségekben töltjük, amelyeket mesterséges és természetes megvilágítás keveréke világít meg. A mesterséges fény által kínált összes tervezési lehetőség és rugalmasság azonban még nem váltotta fel azt, ahogyan az emberi szervezet reagál a természetes fényre, és azt sem, hogy mennyire szüksége van rá a megfelelő működéshez.

Az ember cirkadián ritmusát, vagyis a 24 órás biológiai ciklusát elsősorban a fényfelvétel befolyásolja, amelyet a hőmérséklet és más ingerek követnek. A mesterséges fénynek való erős kitettség, különösen éjszaka, megváltoztatja a szervezet biológiai óráját, és hatással van a termelékenységre, az étvágyra és az energiaszintre.

Ennek eredményeképpen az építészek a természetes világítást helyezték előtérbe, és gondoskodtak arról, hogy a mesterséges fény jellemzői szinte azonosak legyenek vele. A fény biofilikus jellemzői magukban foglalják a fény és az árnyék változóit is, valamint azt, hogy ezek intenzitása és az, ahogyan kiegészítik egymást egy térben, hogyan befolyásolja a felhasználók vizuális kényelmét.

Workshop Ricostruzione – Az Új Tánciskola / Mario Cucinella Architects
365° House / A.H Architects
St-Charles fogászati klinika / Studio Jean Verville architectes

Airflow, azaz légáramlás

A légáramlás és a hőkomfort tekintetében a biofília a hőmérséklet és a páratartalom tulajdonságainak és változó változásainak kiegészítéseként jellemezhető. Ideális esetben az általános levegőminőségnek kényelmet és vitalitást kell biztosítania, valamint lehetőséget kell adnia a felhasználóknak arra, hogy igényeik és preferenciáik alapján akár manuálisan, akár automatikusan beállítsák a hőviszonyokat.

The Vibes Office / Infinitive Architecture
The Vibes Office / Infinitive Architecture
Városi Mezőgazdasági Iroda / VTN Architects
Thorncrown kápolna / E. Fay Jones

Fizikai és vizuális hozzáférés a természethez

A természettel való kapcsolat további megteremtése érdekében az építészek olyan projekteket építettek, amelyek belső terei közvetlen kapcsolatban állnak a környező tájjal, mind fizikailag, mind vizuálisan. Az építészet és a helyszín közötti elmosódó határvonal korlátozza az “ember alkotta” benyomást, és elősegíti a nyitottság és a szabadság érzését, lehetővé téve, hogy az építészet és a természet eggyé váljon.

Six Square House / Young Projects
Gimme Shelter / gimme shelter solutions
TreeVilla at Forest Hills / Architecture BRIO
TreeVilla at Forest Hills / Architecture BRIO

Biomimikri és organikus formák

A természetes beavatkozások és építőanyagok mellett az organikus/biomorfikus formák és textúrák is erős utalásokként szolgálnak a természetben található mintákra. A görbék például már az elmúlt években is uralták a belsőépítészeti trendeket, de valójában évszázadokra nyúlnak vissza, amikor az építészek a természetben a virágok és állatok aszimmetrikus vonalaiból merítettek ihletet.

És mivel az emberi psziché az ívelt vizuális tárgyakat kedveli, mert azok a fenyegetettség hiányát jelzik, az organikus formák építészeti kifejeződése a belsőépítészetben a bútorokban, világításban, textíliákban, válaszfalakban és falmotívumokban is megjelent.

Zolaism Café / B.L.U.E. Architecture Studio
Óvoda Guastallában / Mario Cucinella Architects
NOMA 2.0 / BIG

Térszervezés és elrendezés

A belsőépítészet és a körforgás szempontjából a biofília a természetben található térbeli minták átvétele és értelmezése egy belső tér konfigurációjaként. E minták mögött az a cél áll, hogy a felhasználók jólétét helyezzék előtérbe, különösen akkor, ha ez egy számukra ismeretlen hely.

Ez utóbbi forgatókönyvek esetén az emberi elme automatikusan túlélési üzemmódba kapcsol, és olyan helyet keres, amely biztonságot és védelmet nyújt “az ismeretlentől”, hasonlóan ahhoz, ahogyan az állatok reagálnak a nyílt tájakon. Ezek a térbeli minták építészetileg menedékzónáknak, nyitott és mégis védett területeknek, valamint köztes átmeneti tereknek tekinthetők, amelyek mind csökkentik a stressz-szintet és az ingerültséget, és a védelem, a kreativitás és a felfedezés érzését váltják ki.

Edgars Creek House / Breathe Architecture
Once upon a time in the Perche-House / Java Architecture
Second Home Hollywood-i iroda / Selgascano
Second Home Hollywood-i iroda / Selgascano

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb