napi hírmorzsák

Belsőépítészeti inspiráció: tíz hálószoba hangulatos félemeleti szinteken “elrejtve”

Egy erdei faház és egy New York-i raktárépületben található ipari stílusú lakás szerepel ebben a gyűjteményben, amelyben tíz olyan otthont mutatunk be, amelyekben a félemeleti szinteken alakították ki a hálószobákat.

A félemelet a padló és a mennyezet közé beiktatott “félszint”, amelyek extra teret vagy különböző tevékenységek számára különálló zónákat biztosítanak. Alkalmazásuk különösen gyakori a nyitott koncepciójú, illetve a limitált alapterülettel rendelkező lakásokban.

Ebben a cikkünkben tíz olyan projektet mutatunk be, melyekben a hálószobák platformjaként félemeleteket alakítottak ki. Ezek a projektet tökéletesen bemutatják, hogy a félemeleten elhelyezett hálószobák helytakarékos, praktikus megoldásként szolgálhatnak kis lakásokban vagy a nagy belmagasság kihasználására is kiváló eszköz.

“House for a Sea Dog”- Olaszország, Dodi Moss tervezésében

A szabadon hagyott tetőszerkezet, a lakkozatlan fából készült padló és a vakolt fal rusztikus megjelenést kölcsönöz a félemeleti hálószobának ebben a 17. századi genovai épületben található tetőtéri lakásban. Az otthont Dodi Moss úgy tervezte, hogy a lehető legnyitottabb és legtágasabb érzetet nyújtsa, ezért a szintváltást arra használták, hogy a szilárd válaszfalakkal és falakkal szemben a hálórésznek privát szférát biztosítsanak.

“La Dominique” – Spanyolország, a RÄS tervezésében

Ebben a barcelonai rezidenciában az alvóplatform egyik oldalát csúszó polikarbonát panelek szegélyezték, amely lehetővé teszi a fény bejutását a térbe, miközben elválasztja azt az alatta lévő padlótól. A tervező, a RÄS fekete dekoratív csempékkel fejezte be a teret, amelyek kontrasztban állnak az egyik oldalt határoló, durván festett fehér téglafallal.

“Bed-Study Loft” – USA, a New Affiliates tervezőirodától

A New Affiliates ezt a félemeletet a New York-i Bed-Stuy Loft lakás dolgozószobája és konyhája fölé illesztette, hogy a magas mennyezet alatt egy hálószobát alakítson ki. A hálószoba, amely egy emelt öltözőrész mellett helyezkedik el, rétegelt lemezzel és fehér fémhálós panelekkel készült, amelyek az épület ipari örökségére utalnak, amelyben található.

“Hike” – Franciaország, a SABO Project tervezésében

Váltakozó lépcsőfokok vezetnek fel ebbe a hangulatos hálószobába, amelyet a SABO Project egy 72 négyzetméteres párizsi lakás alapterületének optimalizálásakor egy félemeletre helyezett. A helyiség hálószobaként szolgál a tulajdonosok vendégei számára, és egy tetőablakot ahová egy áttetsző üvegpanelekből álló fal biztosítja a fény bejutását, megtartva a privát szférát.

“UWS apartman” – USA, a Stadt Architecture tervezésében

A Stadt Architecture egy szűk, 1970-es évekbeli New York-i társasházi lakásba egy félemeletet vezetett be, hogy egy nagyobb hálószobát és fürdőszobát alakítson ki a tulajdonos számára. A kitett téglafalakkal szemben elhelyezett emeletet sötét diófa padlóval látták el, amely segít egységesíteni az alatta lévő szinttel. Az ágy fejtámlája korlátként is funkcionál, míg az ágy alja rejtett tárolót tartalmaz.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

“Barbican Mezzanine” – Egyesült Királyság, a Francisco Sutherland Architects építésziroda által

A londoni Barbican Estate egyik lakásának boltíves mennyezete alatt elhelyezkedő gyerekszoba egy fából készült félemeleti szerkezet részét képezi, amely egy fürdőszobát és gardróbszekrényeket is tartalmaz. A Francisco Sutherland Architects az épület “alvó elemét” egy redőnyfallal látta el, amely biztosítja a magánéletet, miközben a szobát megnyitja az alatta lévő szomszédos hálószoba felé.

“Soho Loft” – USA, Julian King tervei alapján

Egy szoborszerű fehér falakkal ellátott félemelet is szerepelt azon funkciók között, amelyeket Julian King építész vezetett be egy magas és hosszú New York-i raktárlakás átalakításakor. Az otthon nagy belmagasságát kihasználva a módosítás lehetővé tette King számára, hogy a hálószobát egy magasabb szintre helyezze át, és egy folyékonyabb, nyitottabb elrendezést hozzon létre a tulajdonos számára.

“K907” – Lengyelország, a Thisispaper Studio tervei alapján.

Ez az alvóhelyiség egy dobozos rétegelt lemezből készült térfogatban rejtőzik, amelyet a Thisispaper Studio egy régi varsói nyomdaraktárban lévő, lecsupaszított nyaralóba illesztett be. Kialakítása segít maximalizálni az alapterületet, miközben felhívja a figyelmet a lakás magasztos méreteire, ami fokozza annak minimalista esztétikáját.

“Rural House” – Portugália, a HBG Architects tervei alapján

Ez az Aldeia de João Pires faluban egy régi gránit közösségi kemencében épült nyaraló egy fával burkolt félemeletet tartalmaz, amely maximalizálja a teret az eredeti nyeregtető alatt. A második fürdőszobát is magában foglaló emelvényre olyan lépcsőkön keresztül lehet feljutni, amelyek egyben asztalként is funkcionálnak, és amelyek a magánéletet biztosító, ugyanakkor a fényt beengedő fa lécek mögött rejtőznek.

“Inhabit” – Egyesült Államok, Antony Gibbon Designs

Ez a félemeleti hálószoba a konyha felett helyezkedik el egy gólyalábakon álló, fából készült faházban, amelyet az Antony Gibbon Designs épített egy erdőben, New York állam északi részén. A hangulatos, fával burkolt hálószoba a faház földszintjéről felfelé futó üvegfalon keresztül néz ki, és a környező fákra és a Catskills-hegységre nyílik kilátás.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb