napi hírmorzsák

A Glastonbury gomba micélium pavilonja a fenntartható színpadtervezést vizsgálja

Simon Carroll, a fesztivál díszlettervezője a Glastonbury fesztiválon megmentett fából és micéliumból megalkotta a spirális alakú Hayes-pavilont, hogy megkérdőjelezze az iparág polisztirolhabra való túlzott támaszkodását.

A hosszú paddal körülvett Hayes-pavilont gyülekezőhelynek és beszélgetőhelynek is tervezték, és azt vizsgálták, hogy a micélium fenntarthatóbb anyagként használható-e az olyan fesztiválokon, mint a Glastonbury-i, kidolgozott díszletek elkészítéséhez.

A Silver Hayes mező szerkezete egy 26 méter hosszú favázból áll, amely nagyjából a hatoshoz hasonló alakú, és egy hosszú falat micélium borít – a gombák gyökérszerkezetéből kinőtt bioanyag, amelyet egyre inkább természetes szigetelőként és tűzgátlóként kutatnak.

A fal kialakításához a Biohm és a Grown gyártók által készített micélium szigetelőlapokat vágtak fel és kombináltak nagyjából ugyanúgy, ahogy a film- és zeneipar díszlettervezői olcsó polisztirol panelekből faragnak kifinomult szetteket.

Carroll, aki két évtizede dolgozik az iparban, és Glastonbury saját Lonely Hearts Club színpadáért volt felelős, azt vizsgálta, vajon a micélium képes-e életképes helyettesíteni a fosszilis műanyagot, amelyet nem lehet hagyományos újrahasznosítási folyamatokban feldolgozni.

A Hayes Pavilonnál Carroll anyagkutatók és díszlettervezők csoportjával dolgozott együtt a zene, a film és a tévé között, hogy a micéliumot a kreatív korlátok közé szorítsa. Ez azt jelentette, hogy a paneleket zselatin alapú ragasztóval össze kell vágni, csiszolni és összeragasztani, hogy hullámos, háromdimenziós felületet hozzanak létre, majd Leksi Kostur ipari tervező által készített, hínár alapú bioműanyag bevonattal színezni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Annak érdekében, hogy a pavilon lábnyoma a lehető legalacsonyabb legyen, Carroll különféle újrahasznosított anyagokat használt fel az építkezés során. A szabadon álló favázas rendszert egy 200 éves Douglas-fenyőből származó újrahasznosított fa felhasználásával készítették, amely Walesben az Arwen vihar idején felborult, míg a tető egy fesztiválsátrak bérlésével foglalkozó cég újrahasznosított sátraiból készült.

A stabilitás érdekében ipari fát használtak a fedélzeti támasztékok kialakítására, amelyek a pavilon megemelt, orientált forgácslap (OSB) padlóját tartották, amelyek kinyúlnak a szerkezet lábnyomán túl, és padként szolgálnak, ahol a fesztiválozók leülhetnek.

Az acélcsavarokkal és szerelőlapokkal összekapcsolt fa szerkezet teljesen leszerelhető és laposra csomagolható, így újra felhasználható a fesztivál jövőbeli kiadásaihoz. Carroll azt tervezi, hogy a Hayes pavilont minden évben visszaküldi Glastonburybe, hogy új zöld technológiákat és megközelítéseket fedezhessen fel, amelyek az iparág forradalmasítását ígérik.

A micéliumpaneleket az első kiadás után visszavonnák, hogy helyet adjanak más újításoknak. Carroll azonban azt állítja, hogy a polisztiroltól eltérően a panelek komposztálhatók, ha már nincs rájuk szükség, még bioműanyag bevonattal is.

Ezen állítások ellenőrzésére és a projekt általános hatásának felmérésére a tervező Pauline Bourdon fenntarthatósági tanácsadót kérte fel a szerkezet teljes szén-dioxid-értékelésének elvégzésére.

Bár a Biohm micélium szigetelőlemezei közel állnak a hatósági jóváhagyás megszerzéséhez, Carroll szerint további anyagfejlesztésre lesz szükség ahhoz, hogy ezeket a díszlettervezésben való felhasználáshoz hozzáigazítsák.

Ez nagyrészt az anyagi inkonzisztenciáknak köszönhető, amelyek akkor derülnek ki, amikor a kész paneleket vágják és csiszolják, hogy bonyolultabb formákat hozzanak létre.

Idén a fesztivál teljes egészében megújuló energiával és megújuló tüzelőanyagokkal működött, míg az egyszer használatos műanyag palackokra vonatkozó tavalyi tilalom meghosszabbítása miatt az eldobható gőzök árusítása betiltásra kerül.

Forrás: www.dezeen.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb