„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Amazóniai városok: milyen a bolygó legnagyobb trópusi esőerdőjének közelében élni

A nemzeti és nemzetközi médiában folyamatosan jelennek meg földrajzi adatok erről az Amazon hatalmas területéről, amely 6,74 millió négyzetkilométert ölel fel Latin-Amerika nyolc országában. 

A főcímek gyakran kiemelik puszta kiterjedését, mint a világ legnagyobb trópusi esőerdejét, amely a bolygó biológiai sokféleségének 10%-ának ad otthont, és a Föld édesvizének 15%-áért felelős. Azonban kevés figyelmet fordítanak arra, hogy mi történik a lombkorona alatt, azon a földön, ahol az emberek élnek.

A Föld ezen részének tárgyalásakor gyakran az Amazonas régió városi vonatkozásait említik utoljára. Az erdő megőrzésének a bolygó túlélése szempontjából betöltött jelentőségének megértése azonban magában foglalja a lakóinak életminőségével való törődést is. Csak a brazil Amazonas lakossága 28,4 millió ember, és az urbanizáció növekszik. Jelenleg lakosságának 75%-a városlakó, túlnyomó többsége legfeljebb 50 000 lakosú kis településeken él. 

Az évszázadok során ezt a struktúrát két jelentős időszak alakította: az a korszak, amikor a folyók a 19. századi gumikitermelés révén meghatározó szerepet játszottak a helyi gazdaságban, valamint a különböző városok rohamos növekedése a katonai kormányzat által megnyitott úttengelyek mentén. 1970-től.

Ez a történelem, a gyarmatosítástól kezdve, amelynek egyetlen célja az erőforrások kitermelése, az a teher, amellyel az Amazonas régió küzd. Korántsem az ősi megértésen alapuló fenntartható életmód meséje, hanem az erdőt leküzdendő akadályként ábrázolja. Ennek eredményeként óriási a lakossági szóródás, a települések közötti átlagos lineáris távolság 1000 km, ami kihívásokat jelent a mobilitás és az alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés szempontjából. 

Annak ellenére, hogy édesvíz veszi körül, a higiéniai és ivóvíz-mutatók a legalacsonyabbak az országban, a minőségi lakások és közösségi terek a lakosság kis hányadára korlátozódnak. Ezek az ellentmondások Brazília harmadik legnagyobb favelájában csúcsosodnak ki, amely pontosan az erdő szélén található.

Hogyan lehet a környező természet fontosságát a bolygó túléléséhez nélkülözhetetlennek tekinteni, miközben létét naponta fenyegetik?

Méltóságteljes és kényelmes élet biztosítása ezeknek a közösségeknek létfontosságú az összetartozás érzésének felébresztéséhez. Ebben az értelemben annak ellenére, hogy megértik az amazóniai lakosság előtt álló problémák mély gyökereit, az urbanizációt és a természetet egymásra épülő, nem pedig ellentétes szempontokként észlelő célzott cselekvések fontos eszközei lehetnek az irányváltásnak.

Ez a vezérelv lehetővé teszi a természetes szempontok új szemüvegen keresztül történő szemlélését, elősegítve az egészséges és kölcsönös kapcsolatokat. A vízrajzi hálózat, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak az utak javára, ígéretesek a közlekedés és a folyóparti területeken ökológiai előnyökkel járó csúcsminőségű közterek kialakítása terén. Ez a megközelítés lerövidítheti a távolságokat és megóvhatja a természeti erőforrásokat.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
created by dji camera

Az építészet területén az árvízveszélyes viszonyok, a sík domborzat és a vízfolyásokhoz való viszonylagos közelség irányíthatja a technológiai és konstruktív döntéseket. Ezek a természet alapú megoldásokra összpontosítanak a fenntartható építészet és infrastruktúra (például vízelvezetés és szennyvízelvezetés) létrehozására, amelyek fenntarthatóak és hozzáférhetőek. Ebből a szempontból a régió bennszülött építészetének sok tanulnivalója van. A bennszülött népek már a természetet nem kiaknázandó erőforrásként, hanem a közösség részeként fogták fel, amely a helyben elérhető anyagokon és az éghajlat tiszteletben tartásával bizonyítja a benne rejlő fenntarthatóságot.

Kulcsfontosságú kiemelni a folyóparti közösségek tájjal kapcsolatos mély megértését, amelyet hagyományos építkezéseik, például nádfedeles malocák és gólyalábas házak mutatnak be. Nemzedékeken át öröklődött a két uralkodó tipológia, a gólyalábas házak és az úszószerkezetek, a talaj, az áramlatok és az árvízszint pontos ismerete által meghatározott faszerkezetek. Bár sok közülük a lakosság korlátozott erőforrásai miatt a bizonytalanság szinonimája, a stratégia lehetőségei aláhúzzák az alkalmazkodás és a rugalmasság fontosságát.

Ezt a kontextushoz való viszonyt – bár más szemszögből – a passzív hűtési stratégiát és a helyi anyagok felhasználását alkalmazó, az építkezés lényegét megcélzó kortárs példák is tárgyalják. A régió kihívásaival szemben alternatív tervezési megközelítések jelennek meg, akár a népies módszerek újrafeltalálásával, akár a helyi kultúrát tükröző projektek generálásával.

Lehetetlen az Amazonas városiasságával foglalkozni anélkül, hogy megértenénk annak összetettségét. A sokszínű kulturális felépítés, őslakos, európai és afrikai etnikumokkal, számos olyan stratégiát mutat be, amelyeket évszázadok óta csiszoltak, és a korábban említett példák csak néhányat tartalmaznak. Ennek ellenére arra szolgálnak, hogy leleplezzék a régiót alkotó rétegeket, és irányítsák a sürgősen szükséges intézkedéseket.

A példák azt mutatják be, hogyan hozhatunk létre jobb építészetet és városokat a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásával, valamint a közösségek és a természet közötti kapcsolat megerősítésével. Ez a hangsúlyeltolódás túlmutat az erdő hatalmasságán, és magában foglalja az ott élők előtt álló kihívásokat is. Végtére is, amint azt Romero Ximenes antropológus állítja, az Amazonas nem csupán egy természeti táj elképesztő számokkal. Egy tájnak nincs etnikum, nincs kultúrája; ez csak egy táj. Az Amazon arról szól, hogy az emberek megélnek, termelik létezésüket. Ezért fontos az olyan koncepciók és technológiák értékelése, amelyek nemcsak a környezet, hanem az emberek szaporodását és túlélését is biztosítják.

Forrás: www.archdaily.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb