napi hírmorzsák

3D-nyomtatott otthon, mely egy nap alatt megépíthető, kevesebbért, mint egy autó ára

A japán Serendix Partners tervezőcég egy olyan 3D-nyomtatott lakókapszulát tervezett, amely minimális költséggel, kevesebb mint egy nap alatt megépíthető.

A Serendix Partners új, 3D-nyomtatott lakókapszulájának elülső homlokzata.

A neves építésszel, Masayuki Sonóval, a NASA 3D-nyomtatott lakóhely kihívásának győztesével összefogva a Serendix és Sono egy olyan kis házat tervezett ‘SPHERE’ (magyarul: gömb) néven, amelyet elég gyorsan ki lehet nyomtatni ahhoz, hogy vészhelyzeti lakhatásként szolgáljon egy természeti katasztrófa, például földrengés vagy hurrikán után, amelyek megrongálhatják a lakosság otthonát.

“Maga a csontváz körülbelül 20 tonnát nyomott, és az összesen 3 óra alatt készült el” – mondta Serendix egy sajtóközleményben. “A házépítés, például a vízszigetelés és a nyílászárók kialakítása mindössze 23 óra 12 perc alatt készült el.”

Az építők, amint az ablakok és ajtók beépítésén dolgoznak a Serendix Partners 3D-nyomtatott lakáskabinjában.

Bár az összeszerelési idő nem tartalmazza az ablakok, ajtók vagy belső funkciók beszerelését, ezeket a helyszínen néhány plusz órán belül elő lehet gyártani és hozzáadni, így ezek az “instant házak” akár egy katasztrófa bekövetkezése után egy nap alatt ideiglenes menedéket nyújthatnak a katasztrófa áldozatainak.

A teljes lakókapszula megépítése mindössze 3 millió jenbe, azaz nagyjából 9 millió magyar forintba kerül, köszönhetően annak, hogy nem igényel emberi munkaerőt. “Egy 3D nyomtató és fejlett robotika segítségével olyan konstrukción dolgozunk, amely csak robotokkal működik, és a lehető legkevesebb emberi kéz közreműködését igényli” – magyarázza a cég.

A Serendix Partners 3D-nyomtatással készült kapszulákának előregyártott moduljai, amelyeket munkások állítanak össze a helyszínen.

Az otthon jellegzetes formáját a nagy felület-térfogat arány és a nagy szerkezeti stabilitás miatt választották. Az alakzatot 12 azonos, hengerből kivágott alapszegmensből alakították ki. A darabokat ezután egyetlen gubószerű formává illesztik össze. Az eredmény egy olyan gömb, amely az adott nézőpont függvényében kerek, négyzet vagy hatszögletűnek tűnhet.

“Ez olyan dinamikus hatást kelt, mintha folyamatosan változtatná a profilját, ahogy az emberek körbejárják a szerkezetet” – mondja a cég. “Ha több egységet telepítenek egy csoportba, mint például egy nyaraló vagy kemping esetében, ez változatosságot biztosít, és elkerüli, hogy a következő ház egyhangúnak tűnjön, miközben fenntartja a következetes dizájn-dinamikát.”

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Serendix Partners 3D-nyomtatott lakókapszulájának belső nézete.

A bordákkal megerősített kettős héjszerkezetű 3D-nyomtatott lakás megfelel mind az európai hőszigetelési teljesítménynormáknak, mind a japán szeizmikus működési követelményeknek. És mivel különálló, de könnyen összeilleszthető részekből áll, a gömb akár a helyszínen, akár előre nyomtatva gyártható igény szerint. “Az összes [darab] azonos alapgeometriája miatt az ellenőrzött gyári környezetben előre nyomtatható és a helyszínen összeszerelhető abban az esetben is, ha a helyszín adottságai korlátozzák a helyszíni nyomtatás használatát.” – írja a Serendix a weboldalán.

A 3D-nyomtatott szerkezet többféle felhasználásra is könnyen testre szabható. “Az ablakok helyét rugalmasan lehet módosítani, és akár az egész alapmodell [függőleges irányban] elforgatható, hogy a design és a forma variációi megvalósuljanak”. Ez magában foglalhat boltozatos, kupolás és nyeregtetős tetőprofilokat is. Több egység is összekapcsolható, hogy nagyobb tereket hozzanak létre nagyobb családok vagy közösségi csoportok számára.

A Serendix arról is beszámolt, hogy már két különböző kontinensen kinyomtatta első teljes méretű prototípusait, és Japánban összeállított egy proof-of-concept egységet is, mely bizonyítja és bemutatja a Serendix koncepciójának állított tulajdonságait. A cég már dolgozik a gyártási folyamat továbbfejlesztésén a további modellekhez.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb