napi hírmorzsák

Sou Fujimoto ‘Cloud Pavilion’ projektje egy Japán hegyvidéki falu épületei felett áramlik

Amikor a japán Sou Fujimoto Architects a kínai hegyvidéki Zhejiang tartományban egy új közösségi üdülőkomplexum megtervezésével bízták meg, a terület természeti szépségét és a légköri jelenségeket használta fel munkája során. “Nagyon lenyűgözött a falu. Az időjárás többnyire felhős volt, amikor ott jártam, és az egész falut ködös, fátylas levegő vette körül”.– magyarázza Sou Fujimoto alapító és építész a ‘Cloud Pavilion’-nak nevezett projekt kapcsán.

Légi felvétel a Sou Fujimoto által tervezett Flowing Cloud pavilonról a kínai hegyvidéki Zhejiang tartományban.
A Sou Fujimoto által tervezett Flowing Cloud pavilon közepén nyári virágok nyílnak.
A Flowing Cloud pavilon kristálytiszta medencéje és virágos mezője.

Az így létrejött gyűrűs szerkezetet “maga a helyszín ihlette, különösen a falu fölött szétterülő köd és felhők” – teszi hozzá Fujimoto. “Olyanok voltak, mint a levegőben lebegő épületek, vagy inkább, mint a természetet, az épületeket és a különböző tájakat körülvevő tetők. A folytatódó teraszos mezők építészeti képet alkottak, és az egész területet nagyon dinamikussá és élővé tették. Ezért egy lebegő lombkoronát terveztünk, akár egy felhő, amely a tájat öleli és annak része.”

A Flowing Cloud pavilon légi felvételén jobban érzékelhető a hegyoldalban való elhelyezkedése.

A hivatalosan “Fangyukong Cultural & Creative Resort Complex” (Fangyukong Kulturális és Kreatív Üdülőkomplexum) elnevezésű létesítmény tervét a főépülettel kezdték, amely egy nyitott tér, amelyet kiállítások, konferenciák és művészeti galériák számára használnak. A padlótól a mennyezetig érő ablakfalakkal zárt épület maximális kapcsolatot biztosít a környező természettel, ugyanakkor védelmet nyújt a hó és a szél ellen. A mennyezetet száraz, szőtt fűszálakkal bélelték ki, folytatva a külvilággal való szimbiózis érzését.

A Flowing Cloud pavilon belső terei felett szőtt fűből készült baldachin húzódik.
Az üveggel zárt főcsarnok területe a Fujimoto által tervezett Flowing Cloud pavilonban.

A főépülettől egy acélkeretes, természetesebb szálakkal borított előtető fonódik körbe-körbe a többteraszos komplexumban, amelynek legalsó pontja egy üveggel zárt úszómedencét árnyékol, és szinte összekapcsolódik a szomszédos folyóval, ahelyett, hogy megszakítaná a táj áramlását.

“Miközben megkülönbözteti az épületeket és a természetes mezőket, a lombkorona olyan látványt teremt, mint egy hatalmas, égre néző udvar” – magyarázza a cég. “…A projektet “Folyó felhőnek” neveztük el a környezet benyomása alapján, amikor először látogattuk meg a helyszínt, de az egész lombkorona lágy formája miatt is.”

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Flowing Cloud pavilonszerkezet mentén meleg fények világítják meg a területet éjszaka.
A Sou Fujimoto által tervezett Flowing Cloud pavilon látványa éjszaka.

A pavilon hurokjának közepén egy virágokkal teli sztyeppékből álló szabadtéri amfiteátrum található, amelyhez kétoldalt kőlépcsőkön lehet feljutni. A cég hozzáteszi: “Alig várjuk, hogy az emberek meglátogassák, elidőzzenek a költői faluban, sétáljanak a lebegő lombkorona alatt, és élvezzék a gyönyörű természet festői látványát”.

A Sou Fujimoto által tervezett Flowing Cloud pavilon látványa hóesés közben.

A hokkaidói származású Sou Fujimoto a szigetének számos hegyét és erdejét felfedezve nőtt fel, ami egész életére kiforgatta a természet iránti szeretetét. Különösen a barlanglakások inspirálják munkáit, amelyek szerinte “olyan nyers teret képviselnek, ahol a funkciót az emberi viselkedés határozta meg”. Néhány évvel a Tokiói Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomája után, 2000-ben megalapította építészirodáját, amely könnyű szerkezetű és átjárható burkolatokkal rendelkező házairól vált ismertté, amelyek lehetővé teszik a lakók számára, hogy kapcsolatban maradjanak a környezetükkel.

Légi felvétel a Sou Fujimoto által tervezett Flowing Cloud pavilonról hóesés közben.

Cégének munkái Japán-szerte ismertté váltak, és Európában is jelentős megbízásokat kaptak, többek között a londoni ideiglenes Serpentine Gallery tervezését és egy párizsi 17. kerületben lévő telek újratervezését. Fujimoto 2021-ben a párizsi l’École Spéciale d’Architecture-ben szerzett mesterdiplomát. Tervezői munkája mellett rendszeresen tart előadásokat a tokiói, kiotói és minatói egyetemeken.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb