napi hírmorzsák

Diller Scofidio + Renfro “szürreális és varázslatos” Blue Dream háza Hamptonsban

Egy ferde üvegszálas tető és egy üveghomlokzat jellemzi a New York-i Diller Scofidio + Renfro stúdió első befejezett családi házas projektjét, amelyet Iwan Baan fényképezett le hivatalosan először.

Az otthont 2017-ben építették fel Diller Scofidio + Renfro (DS+R) East Hamptonban, a detroiti Kortárs Művészeti Múzeum alapítója, Julie Taubman és férje, Robert Taubman üzletember számára.

Ez volt a stúdió első befejezett lakossági projektje, és Paul Goldberger építészkritikus nemrég megjelent monográfiájának tárgya – ez az első nyilvános bemutató az otthonról a befejezése óta –, amelyhez a képeket Iwan Baan készítette.

Az Atlanti-óceán kettős dűnékjén található otthon kifejező fehér tetővel rendelkezik, amely hasonló anyagból készült, mint a versenyjachtok törzse. A betonalap és a drámai tetővonal azonban kiemeli a 10 000 négyzetméteres otthont környezetétől.

Az otthon kialakítása platformok sorozataként zajlik, a fő szintet egy elsődleges lakótér foglalja el, egy kiterjedt, körbefutó üvegablakkal, amely az óceánra nyújt kilátást. A dolgozószoba e tér felett helyezkedik el, és az elsődleges hálószoba egy konzolos legfelső emeletet foglal el, amely kiemelkedik a másik oldalon lévő szerkezetből. A gyermekek számára kialakított két hálószobát leépítették, részben besorolás alatt.

A terek dűneszerű menetének tetején található a szobortető, Renfro szerint “összetett görbülettel”. Ez úgy készült, hogy a hab monokok szerkezetét üvegszál-erősített polimerrel (GFRP) vonták be, amelyet a seattle-i Janicki Industries repülőgép-tervező cég gyártott.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Renfro azt mondta, hogy az anyagot azért választották, mert az eredeti betonhasználati terv túl drágának és túl nehéznek bizonyult. A Blue Dream belső terei is dűneszerűek, falakkal a mennyezet felé meredek, mindkettő viaszos mikrobetonból készült. Ennek az anyagnak a mennyezeten, falakon és padlózaton történő folytatása sima konzisztenciát hoz létre az egész házban.

A lépcsők nagy része ugyanabból az anyagból készült, enyhe bemélyedésekkel, amelyek keringést teremtettek a lépcsős lakóterekben, és szögletesebb lépcsők vezetnek fel és le a hálószobákhoz. A keringést a házon kívül is biztosították, az egyik oldalon lépcsősor köti össze a különböző emeleteket, a másikon pedig egy szabadtéri lakótérhez és medencéhez vezet. Egy tetőtéri társalgó is helyet kapott.

A DS+R és Julie Taubman a párizsi és a New York-i székhelyű tervezővel, Michael Lewis-szal dolgozott együtt a Blue Dream belső terein. Joseph Walsh tervező egyedi márványasztalainak drámai sorozatát helyezték el bel- és kültéren. Eero Saarinen finn építész által tervezett vintage étkezőszékek sorozata tölti be az érkezőt.

A nappaliban egy hosszú szekcionált ülőgarnitúrát üvegfallal kettéválasztottak, így az egyik rész a házon kívül ül, mégis összefüggőnek tűnik a belső dekorációval. A bejárati ajtónál a tervezőcsapat Ed Bulgin projektvállalkozóval közösen egy masszív, fehér bronzból készült fémajtót készítettek, amelyet mindkét oldalon Robert és Julie Taubman ujjlenyomataival alakítottak ki.

A tájépítészetet a Michael Boucher Landscape Architecture végezte, és egy hatalmas fából készült sétány köti össze az ingatlant a tengerparttal. A bemutató részletezi, hogy a Diller Scofidio + Renfro-t hogyan bízták meg a projekttel, miután Taubmanék már számos más terven is keresztülmentek prominens cégektől.

Ezek közé tartozott a Shigeru Ban japán stúdiója, valamint a New York-i Tod Williams és Billie Tsien Studio, végül Thomas Phifer, amelynek tervét Julie Taubman lemondása előtt tervezték megépíteni.

Julia Taubman elhunyt, mindössze két nyarat élt az otthonban. A könyv, amely Robert Taubman általános embargója alatt készült el a Blue Dream tervezésével kapcsolatos információk és képek alapján, a projektről alkotott elképzelése előtt tisztelegve készült.

Goldberger felhívta a figyelmet az egyszerű modernista alkotások hagyományára is a térségben, és nehezményezte, hogy a közelmúltban a hagyományos stílusú házakat és a „modern házakat, amelyek nem nyomják a borítékot” előnyben részesítették. A kritikus azt mondta, hogy a Blue Dream egy olyan építészetet képvisel, amely “egy kicsit másképp gondolkodtat el a világról”.

Forrás: www.dezeen.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb