napi hírmorzsák

Digitális művészet és építészet: a hirdetőtáblákon és a gigantikus LED-gömbökön túl

Júliusban Las Vegas egy extravagáns látványt mutatott be – egy kolosszális, LED-be burkolt gömb alakú szerkezetet, amely 366 láb magas és 516 láb széles. Ez a szórakoztató rendezvényhelyszín azonnal megragadta a közönség tekintetét, helyi mérföldkővé vált, és kiterjedt híradásokkal felkeltette a világ figyelmét.

Hasonló gömb alakú koncepciókat javasoltak Londonban és kisebb léptékben Los Angelesben. Ezek a hatalmas kijelzőstruktúrák kérdéseket vetnek fel a homlokzatokkal, mint digitális vászonokkal kapcsolatban. Milyen szerepet tölthet be az építészet városi vászonként, mint óriásplakátként? És a gigantikus LED-gömbökön kívül milyen más módokon vonhatja meg az építészet a közönséget a digitális művészeten keresztül?

Idén szeptemberben a Vegas Sphere megkezdte művészi körforgását, 1,2 millió LED-es homlokzatát 360 fokos digitális művészeti kijelzőként használva. Első művésze, Refik Anadol a „Gépi hallucinációk: Gömb” elnevezésű mesterséges intelligencia adatszobrával vette át a gömböt.

A darab adatok és gépi tanulási algoritmusok segítségével nagyszabású animált absztrakciókat készít, amelyek városi környezetből, természetből és térből merítenek. Az LA Timesnak adott interjújában Anadol elmondta, hogy a Sphere lehetővé tette, hogy munkája új irányokba nyúljon, és új magasságokba emelje videoművészetét.

A Sphere újdonsága, mint szokatlan művészeti bemutató felveti a kérdést: milyen más módokon tud az építészet egyedi vásznakat készíteni a digitális művészet számára?

A pavilon méretű Pixel Cloud by UNSTABLE egy közönséges állványszerkezetet alakított át vizuálisan lenyűgöző réteges építészeti installációvá Reykjavikban, Izlandon. Az izlandi parlament épülete előtt található Austuvöllur téren korábban 2008-ban tüntetéssorozat zajlott, amely példátlan kormányváltáshoz vezetett.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ez az építészeti és digitális installáció átmenetileg a megbékélés helyszínévé alakította ezt a teret. Teljesen magával ragadó fény- és hangkörnyezetet hoztak létre a városban szétszórt, elavult állványszerkezetek segítségével. A szerkezetet többrétegű fehér hálószövet porózus membrán borította. A membrán felfogta a felületére vetített fényt, miközben átengedte porózus nyílásain, elérve annak számos rétegét, és fény- és árnyékkörnyezetet teremtve a szerkezeten belül.

Japánban a “Szélben szétszóródó madarak szobrai” lehetővé teszi a látogatók számára, hogy éteri módon megtapasztalják az elrepülő madarakról gyűjtött adatokat. Ez egy óriási installáció a “teamLab Botanical Garden Osaka” című kiállításán, amely a repülő madarak és a szél folyamatos energiaeloszlását mutatja be. A mozgás valós időben tükröződik, folyamatosan változó műalkotásokat hozva létre.

Az összegyűjtött adatok fizikai környezetbe vetített grafikává történő átalakítása lehetővé teszi a látogatók számára, hogy új módon tekintsék meg és értsék meg a botanikus kertet. A “teamLab Botanical Garden Osaka” művészeti tere egésze interaktív módon változik éjszaka, a szél, az eső, az emberek és az állatvilág hatására.

Ezek a példák a digitális művészet és az építészet területei között feltérképezetlen területeket mutatnak be. Míg a Sphere megpróbálja feszegetni a határokat puszta hatalmas méretén keresztül, rengeteget lehet felfedezni a méreteken túl. Az ilyen típusú installációk interdiszciplináris megközelítése megnyithatja az utat a nyilvános művészet új típusai és esetleg az épített környezet mélyebb és újszerűbb megértése előtt.

Forrás: www.archdaily.

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb