„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

“Zöldre mosás” az építészetben: a hamis fenntartható stratégiák azonosítása

Az éghajlatváltozás elleni folyamatos harcunk közepette a hiteles dekarbonizációs stratégiák iránti igény soha nem volt sürgetőbb. A szakmák, vállalatok és szervezetek világszerte egyre nagyobb nyomással szembesülnek, hogy a fenntartható gyakorlatokat integrálják működésükbe, különösen a közelmúlt éghajlati kihívásaira válaszul.

Ez alól az építészet és a várostervezés területe sem kivétel. Az olyan kifejezések, mint a „fenntartható építészet” és a „zöld építészet” széles körben elterjedtek, különféle tanúsítványok, termékek és reklámok kíséretében, amelyek mind olyan átalakuló előrelépéseket ígérnek ezen a területen, amelyeknek összhangban kell lenniük a fenntartható jövőre vonatkozó globális törekvéseinkkel.

A növekvő környezettudatosság közepette azonban egy másik jelenség is megjelent: a ‘zöldre mosás’.

A kifejezés a különböző ágazatok által elfogadott gyakorlatokra utal, különösen azokra a marketingstratégiákra, amelyek olyan kezdeményezéseket mutatnak be, amelyek hamis benyomást keltenek, vagy félrevezető információkat adnak arról, hogy egy vállalat termékei vagy projektjei mennyire környezetbarátabbak, mint amikor kritikusabb és alaposabb elemzést végeznek.

Ha például beírjuk a keresőbe, hogy „fenntartható fejlődés” vagy „zöld építészet”, épületek ezrei jelennek meg, sok növényzettel és növényzettel körülvéve, ami arra utal, hogy ez a környezettudatosabb építkezés képe és valósága. De vajon ezek azok a paraméterek, amelyek alapján egy épületet fenntarthatónak ítélhetünk meg, vagy hamis dekarbonizációs beszédekkel nézünk szembe, amelyek zöldmosási stratégiákat képviselnek az építészetben?

Sok vállalkozó, valamint sok építész felismerte, hogy a fenntarthatóság témakörében végzett marketing nyereséget és profitot hozhat a szakmának, és hogy bizonyos „zöld” paraméterek és diskurzusok irányíthatják, vonzhatják és tetszhetnek fogyasztóiknak. De gyakran több, mint a helyi kontextusokhoz és környezeti szempontból koherensebb gondolkodáshoz igazodó mélyreható tanulmányok és intézkedések, ezek a kezdeményezések csak akkor tűnnek felelősségteljesebbnek, ha valójában felszínesek, ellentmondásosak vagy félrevezetőek.

Gyakran előfordulhat, hogy a népszerűsített funkciók nem teljesítik az ígéreteket, rejtett hátrányaik lehetnek, vagy csak az alapvető szabályozási követelmények teljesítése érdekében kerültek beépítésre a tervezésbe. Lehetséges, hogy egy épületet környezetkárosító módon építenek, de bizonyos elemek, például napelemek vagy zöldtetők beépítésével fenntartható szerkezetként értékesíthető és népszerűsíthető.

De hogyan észlelhetjük a zöldre mosást az építészetben?

A szén-dioxid-mentesítésre vonatkozó félrevezető állításokhoz kapcsolódó egyik gyakran alkalmazott stratégia a „zöld pecsétek” vagy tanúsítványok használata. Egyes tanúsítványokat azonban a vállalatok és projektek anélkül is megszerezhetnek, hogy ténylegesen jelentős fenntartható gyakorlatokat és technológiákat alkalmaznának. Ezek a tanúsítások gyakran bizonyos környezeti tényezőket vagy tágabb perspektívákat helyeznek előtérbe, figyelmen kívül hagyva a helyi építési környezet olyan kulcsfontosságú elemeit, mint a társadalmi és gazdasági szempontok, amelyek a fenntarthatóság látszatát kelthetik, mivel a tényleges környezeti teljesítmény korlátozott marad.

Ha kizárólag zöldtetőkre vagy napelemekre hagyatkozunk egy épület vagy fejlesztés fenntarthatóságának demonstrálására, az építészeti zöldmosási stratégiához köthető. Míg a zöldtetők és a napelemek számos előnnyel járnak, különösen városi környezetben, önmagukban nem garantálják, hogy egy építési projekt megfelel a fenntarthatósági szabványoknak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ez különösen nyilvánvaló, ha más kritikus tényezőket, például az energiahatékonyságot, a környezetre káros anyagok és építési rendszerek megválasztását figyelmen kívül hagyják.

Egy másik szempont, amire figyelni kell, a megalapozatlan állítások vagy az olyan általános kifejezések, mint az „öko”, amelyek bizonyos anyagokhoz kapcsolódnak, anélkül, hogy részletes információkat adnának. Előfordulhat, hogy a gyártó környezetbarátként bevezeti a terméket, például újrahasznosított anyagok felhasználására hivatkozva, de nem fedi fel más káros anyagok jelenlétét.

Alapvető fontosságú az anyaggal kapcsolatos további dokumentációk és információk, valamint a gyártó gyakorlatai és folyamatai alapos vizsgálata.

Egy másik megtévesztő taktika a fenntartható városbővítés gondolatának népszerűsítése a „zöld” vagy „ökológiai” ingatlanfejlesztések elindítása mellett. Sok esetben az új városi negyedek növekedése és létrehozása erdőirtáshoz és a teljes ökoszisztémák károsodásához vezet. Nem ritka, hogy ezeken a területeken az új építkezések megtévesztő környezetvédelmi állításokat alkalmaznak. Előfordulhat, hogy úgy reklámozzák magukat, hogy nagyobb kapcsolatot kínálnak a természettel, például tereprendezési projektek vagy speciális elemek, például zöldtetők megvalósításával, miközben ironikusan fenntartható fejlesztésnek bélyegzik magukat.

Az éghajlati válság elleni küzdelem őszinte odaadást és fellépést követel a szakemberektől, a vállalatoktól és a kormányoktól, beleértve az építészeket és projektjeit is. Alapvető fontosságú, hogy ébernek maradjunk a megtévesztő dekarbonizációs stratégiák azonosításában és leleplezésében, amelyek pusztán zöldmosási taktikaként szolgálnak az építészetben. Ugyanakkor támogatnunk kell az átlátható gyakorlatokat és fenntartható intézkedéseket kell végrehajtanunk ezen a területen, a kontextus gondos mérlegelésével, miközben egy kiegyensúlyozottabb és kevésbé káros jövőért dolgozunk.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb