„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Túlméretezett tükrök az építészetben: a nagyobb és világosabb terek illúziója

Az embereket mindig is lenyűgözték a tükröződések. Bár nem mások, mint a felszínre ütés után visszaverődő fény, mindig lesz bennük valami misztikus és lenyűgöző – legyen az egy gyönyörű tájat tükröző tó, vagy egy kis kéztükör, amely az arcunkat tükrözi.

Ez a magyarázata annak, hogy egyes ókori kultúrák miért tekintették a tükröket mágikus erővel rendelkező szent tárgyaknak, míg mások az ismeretlen világba vezető portálokkal társították őket. Azóta a tükrök számos értékes, a mindennapi életben nélkülözhetetlen funkciót magukévá alakítottak, megtalálhatók az autókban, orvosi berendezésekben és természetesen számtalan építészeti alkalmazásban, különösen a belső terekben.

A tér tükrözésével és érzékelésével való kísérletezés az építészek, tervezők és lakástulajdonosok számára egyszerű módja annak, hogy bármilyen helyiséget átalakítsanak. És ha ezt a hatást szeretnénk maximalizálni, a kivételesen nagy tükrök ereje páratlan. Végtére is, minél nagyobb a tükör, annál nagyobb a hatás.

Gyakran hallani, hogy egy tükör ne legyen nagyobb az alatta lévő bútor méretének kétharmadánál. De ahogy a formatervezés folyamatosan fejlődik, és szembeszáll az elavult normákkal, a túlméretezett, a szabványos méreteket drasztikusan meghaladó tükrök egyre nagyobb trendben vannak, mint valaha.

Általában hálószobákban, gardróbokban és közös nappali helyiségekben találhatók, népszerűségük a kortárs dizájn aktuális igényeinek köszönhető: finom kifinomultság, éles vonalak, minimális bútorok, nyitott terek, légies érzés és sok természetes fény. Az extra nagy tükör megfelel ezeknek az elveknek, hatalmas mennyiségű fényt verve vissza az üvegről és vissza a térbe, nagyobb és világosabb terek illúzióját keltve.

Emellett merész, drámai kijelentést tesz, amely képes emelni a helyiség esztétikáját, és praktikus funkciót is ellátni, hogy megragadja megjelenésünket. Ebben a cikkben ezeket a lehetőségeket tárjuk fel a túlméretezett tükör tipológiákon keresztül, amelyek közül sok megtalálható az Architonic építészeti katalógusban is.

Játék a fénnyel, a textúrával és a szögekkel

A nagy tükörrel történő tervezés egyik leggyakrabban említett felhasználási módja az amplitúdó érzetének megteremtése, akár a nagy helyiségek kiegészítéseként, akár a kis, szűk környezetek megnyitása érdekében. De amellett, hogy megváltoztatjuk a térről alkotott képünket, a megfelelő elhelyezés lehetővé teszi a világítás javítását és optimalizálását.

Például, ha egy ablak előtt vagy egy világítótest közelében van elhelyezve, a tükör tökéletesen képes megragadni a fény szögét, és visszaverni azt a helyiségben. Minél világosabb a szoba, annál jobb a megjelenése (és annál egészségesebb a felhasználó számára).

A túlméretezett tükrök textúrát is létrehozhatnak, és ennek eredményeként érdekes méretű és mélységű térbeli illúziókat gyárthatnak. Ez elsősorban kétféleképpen valósítható meg: texturált tükörkeret felszerelésével a háromdimenziós hatás érdekében, vagy úgy helyezzük el a tükröt, hogy az tükrözze a texturált tárgyat.

Ebben az értelemben a túlméretezett tükör szögének és elhelyezésének kreatív és körültekintő gondolkodása elengedhetetlen a kívánt hatás eléréséhez. A lehetőségek végtelenek; a keskeny folyosó dupla méretben való megjelenése, fény vetítése a sötét sarkokba, az építészeti elemek kiemelése, a figyelem felkeltése a falon való fókuszpont létrehozásával, vagy a kiegészítők, festmények és bútordarabok kiemelése különböző szögekből tükrözve.

Sokoldalúság a formátumokban és stílusokban

Az elhelyezés meghatározása után fontos figyelembe venni a piacon elérhető stílusok sokféleségét. A túlméretezett tükrök keret nélküliek lehetnek az elegáns, elegáns megjelenés érdekében, vagy tartalmazhatnak egy nehéz, vintage ihletésű keretet a drámai megjelenés érdekében. LED-lámpákkal rendelkeznek, és különféle formátumban és formában (téglalap, kerek vagy szabálytalan geometria) készülhetnek.

Akár a keretükben, akár a mellékelt bútordarabokban, a tükörrendszerek a fától a fémig terjedő anyagokat integrálhatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden fényvisszaverő felület üvegből készül. Természetesen a klasszikus üvegtükör tökéletesen hatásos, de ugyanezt a tükrözési hatást érhetjük el tükrös bevonatú rozsdamentes acél vagy öntapadó fényvisszaverő fóliák használatával, amelyek segítségével a szakemberek könnyedén burkolhatják a falakat, szakaszokat és felületeket.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A túlméretezett tükrök beépítésére törekvő építészek, tervezők és lakástulajdonosok inspirálására az alábbiakban olyan stílusok és formátumok válogatását mutatjuk be, amelyek ideálisak a modern lakóépületekhez.

A fal kitöltése

A tükrös falak a 70-es és 90-es évek között voltak a csúcson, de a közhiedelemmel ellentétben számos kortárs környezetben megtalálhatóak, a bejárattól a nappaliig. Ma a modern változatok maximális pompájában fejezik ki a túlméretezett trendet; a tükörhatás akkor érhető el, ha a tükröződő felület egy teljes falat beborít, vizuálisan kibővítve a teljes helyiségek méretét azáltal, hogy kétszer akkorának tűnnek.

Szabadon álló

Apartamento Familiar no Porto do Atelier Paulo Moreira Architectures e com fotografia de Ivo Tavares Studio

Ha bonyolult lehet a nagy tükrök felakasztása vagy a teljes falak fényvisszaverő panelekkel való kitöltése, a klasszikus szabadon álló opciók az ideális alternatíva. Sőt, néha még a preferált választás is erős esztétikai hatásuk és funkcionalitásuk miatt. Lenyűgöző méreteikkel ezek gyakran megszólaló darabok vagy merész művészeti alkotások. És mivel nem kell a falhoz fúrni őket, könnyebben mozgathatók más formátumokhoz képest (bár sok túlméretezett változat természetesen elég nehéz is lehet).

Padlótól a mennyezetig

A teljes hosszúságú, padlótól a mennyezetig érő tükrök általában több centiméterrel magasabbak, mint szélesek, így az épületben lakók teljes magasságukat látják a tükröződésükön keresztül. Függőleges elrendezésük azt jelenti, hogy kiválóan alkalmasak érdekes részletek megörökítésére a szoba padlójáról és mennyezetéről, mint például a bonyolult padlómintázatok vagy a látható szerkezeti gerendák.

Bútorokba integrálva

A fal kitöltéséhez hasonlóan ez a túlméretezett tükörformátum egy teljes felületet burkol. De ebben az esetben gardrób- vagy tárolóhelyiségek lefedésére – és egyben elrejtésére. Bizonyos szempontból a fényvisszaverő felület hozzáadása csökkenti a csökkentett alapterületet, amelyet egy szekrény jelent, hozzájárulva a nagyobb helyiség érzékeléséhez (azzal a további előnnyel, hogy a felhasználók megtekinthetik a ruhájukat).

A tükrös gardróbok különösen alkalmasak kisebb hálószobákba, ahol előnyt élveznek a nyitottság és légiesség érzése, valamint olyan tárolóelemek elrejtésére, amelyek megszakíthatják a tér látványát vagy stílusát.

A falhoz rögzítve

specchio 0002

Extra nagy falra szerelhető tükör hozzáadása egyszerű módja a hely optimalizálásának és tiszta fókuszpont létrehozásának. Akár függőleges felületre ragasztóval rögzítve, akár konzolokkal vagy huzalokkal felakasztva, ezek jól működnek, ha a tervezők alapterületet takarítanak meg, vagy pusztán a falra akarják felhívni a figyelmet. Nem feltétlenül kell a teljes falat lefedniük a túlméretezett hatás eléréséhez, de elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy nagy hatást keltsenek, gyakran aránytalannak tűnnek a többi berendezéshez képest.

A túlméretezett tükrök nehezek lehetnek, nagy befektetést igényelnek, és általában sok karbantartást igényelnek, hogy felületük makulátlan legyen. Azonban egyértelműen nagy különbséget tesznek, ami minden bizonnyal indokolhatja a szóváltást, végső soron világosabb, jobb és látszólag nagyobb terek kialakításához járulnak hozzá.

Forrás: www.dezeen.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb