Home / 5% ÁFA / 5%-os ÁFÁ – val kapcsolatos kérdések és válaszok

5%-os ÁFÁ – val kapcsolatos kérdések és válaszok

55-ÁFA-AZ-ÚJ-HÁZAKR2016. január 1-től bevezetendő 5%-os ÁFA várható hatásai.

2016. január 1-től 5% lesz a 27%-os jelenleg érvényben lévő ÁFA tartalom az újonnan épülő családi házak és lakások esetében. Legalábbis Lázár János és a FIDESZ szerint.

A bejelentést követően napi tucatnyi levelet és telefont kaptunk a bevezetendő ÁFA tartalommal kapcsolatban.

Készítettünk 3 cikket a témában, melyet az alábbi linkeken lehet elérni:

Általában az alábbi kérdések merültek fel, melyekre rövid válasszal is szolgálunk:

  • Jelenleg folyamatban lévő építkezésem van, a kivitelezés egy része áttevődik 2016 év elejére. Ebben az esetben januártól az új 5%-os áfát kell majd megfizetnem?

A kormány eddigi nyilatkozatai alapján, melyek még nincsenek törvénybe foglalva, a megkezdett, de még le nem zárt, azaz használatbavételi engedéllyel nem rendelkező építkezések tulajdonosai is jogosultak 2016-tól, a 2016. január 1-e után teljesített munkák tekintetében a kedvezményes 5%-os áfára. Tehát csak azokra a munkákra, melyek 2016-ban lesznek elvégezve és megvásárolva.

  • Ha jogosult vagyok az új kedvezményes áfára, akkor olcsóbb lesz a már leszerződött munka 2016-ban elszámolt része?

Erre nagyon nehéz korrekt választ adni.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
- Borka Krisztofer: 102-es mellék (krisztofer@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-as mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

INGYENESEN HÍVHATJA TANÁCSADÓINKAT - KATTINTSON MOST!

Egészen biztosan lesz megtakarítás a korábbi bruttó árhoz képest.

Várhatóan a teljes áfa csökkenés nem fog 100%-ban jelentkezni a számlákban, mivel a kereskedők, gyártók várhatóan árat emelhetnek az év elején (felbruttósítják az árakat, kihasználva a lehetőséget).

Ez az áremelés nem a szokásos év eleji áremelés lesz, hanem az áfacsökkentés miatti kihasznált áremelési lehetőség.

Egyáltalán nem biztos, hogy minden gyártó minden termékével kapcsolatosan bekövetkezik, de érdemes vele kalkulálni.

Ha a vállalkozó a szerződésben árgaranciát adott a megrendelő felé, a vállalkozó akkor is jogosult a nettó áfa nélküli ár emelésére ha a gyártók, kereskedők számára is megemelik az áfaemelés időszakában a bekerülési nettó költségeket. A kormány az év utolsó napjaiban váratlanul változtatta meg a korábbi áfa szabályozást, melyre a vállalkozónak semmilyen ráhatása nem volt, ezzel a kormány Vis Maior helyzetet teremtett és nem lehet káros a vállalkozó számára.

  • Abban az esetben, ha nem egy vállalkozóval kiviteleztetem a házat, akkor is jogosult vagyok a kedvezményes 5%-os áfa összegére?

A kormány eddigi nyilatkozatai alapján ebben az esetben utólagos visszaigénylésre van lehetősége a magánszemélyeknek és csak a számlaérték töredékére igényelhető vissza. Fontos megemlíteni, hogyha magánszemély szervezi le az összes szakmát a saját kivitelezésén, akkor nem csak szakmánkénti felelős műszaki vezetőre, hanem műszaki ellenőrre is szüksége lesz.

  • 2016-ban szeretnék családi házat kiviteleztetni és már korábban kaptam árajánlatot. Milyen árra lehet számolni az új áfa bevezetése miatt?

Egy korábbi pontban már írtunk róla, hogy várhatóan a gyártók és az építőanyag kereskedők emelni fogják a nettó áraikat a korábbi éveknél magasabb mértékben. Ezért a 27% helyett életbelépő 5%-os áfa nem hoz majd akkora megtakarítást, mint ami a százalék különbségekből elvárható lenne.

Véleményünk szerint a 27%-ról 5%-ra történő áfacsökkenés és a várható építőanyag áremelés összességében 10% körüli bruttó árcsökkenést fog eredményezni.

  • Milyen módon lehet majd igénybe venni az áfa kedvezményt?

Erre a kérdésre leghamarabb 2016. január első napjaiban lehet majd választ adni, mivel a kormány várhatóan 2015. december 31-én hozza meg ezzel a kérdéssel kapcsolatos szabályozást. Tehát korrekt választ nem tudunk adni, hogy a magánszemély kapja-e vissza utólag, vagy a vállalkozó állít ki 5%-os áfatartalommal számlát és már eleve az olcsóbb árat kell-e kifizetni.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
- Borka Krisztofer: 102-es mellék (krisztofer@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-as mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánló

Solymár családi ház típusterv árajánlat, tervei és fotói

TÍPUSTERVEK Műszaki Tartalom és ár összehasonlítás ÁRAJÁNLAT SAJÁT TERVRE Kapcsolat Solymár EnergyFriendHome családi ház kulcsrakész …

2 hozzászólás

  1. Hanzlik László

    Tisztelt Cím.

    Érdeklődnék, hogy 2015 Márciusában vágtunk bele új építkezésbe talán 2016 év vége felé lesz kész. Magánépíttető vagyok az összes számla az Én nevemre szól anyagok + munkadíj. Műszaki ellenőröm van és külön műszaki vezető a külön szakágaknak. Vissza kapom az áfa különbözetet az eddigi számlák után? Ha igen milyen formában és hol?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..