Home / 5% ÁFA / Öt százalék lett a lakásépítés és családi ház építés áfája 2016. január 1-től

Öt százalék lett a lakásépítés és családi ház építés áfája 2016. január 1-től

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

ÖT SZÁZALÉKRA CSÖKKENTETTE A KORMÁNY A LAKÁSÉPÍTÉS ÉS A CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS ÁFÁJÁT 2016 JANUÁR 1-TŐL.

Az Országgyűlés kedden a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre.

154 képviselő szavazott igennel, 8 nemmel és 7 tartózkodott. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslata volt az áfa csökkentése.
A kormány ettől várja, hogy több lakás és családi ház épüljön majd, ezzel nőhet a foglalkoztatottak aránya az építőiparban és több adóbevétel mehet az államkasszába, mert megszűnhet a feketemunka.

“A KORMÁNY REMÉNYEI SZERINT AZ ÁFA CSÖKKENTÉSE A JELENLEGI ÉVENKÉNTI 8-9 EZER ÚJ LAKÁS ÉS CSALÁDI HÁZ  ÉPÍTÉSE 3-5 EZERREL NŐHET.”55-ÁFA-AZ-ÚJ-HÁZAKR

Milyen családi házak és lakások építése, vásárlása esetén lehet igénybe venni az 5%-os ÁFÁ-t?

 • Lakás esetén 150 négyzetméternél nem lehet nagyobb az alapterület.
 • Családi házak esetében 300 m2 a felső határ.
 • Azok a lakások és családi házak is újnak tekinthetőek, melyek használatbavétele még nem történt meg, tehát a folyamatban lévő építkezésekre is lehet alkalmazni.

A parlament kikötötte ugyanakkor, hogy az építészeti tervezést és az építés kivitelezését az egyszerű bejelentés esetén is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni, és ezt a hatóság ellenőrizheti. Az említett méretű családi házak építésekor azonban a helyi építési szabályzat előírásai közül csak a törvényben felsorolt előírásokat kell figyelembe venni, vagyis kizárólag az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét, megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, a szabályozási vonalát, és a beépítési módját vagy építési helyét.

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.

A képviselők az építkezések elhúzódásának megakadályozása érdekében elfogadták azt is, hogy a három évnél gyorsabban felépülő legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóházak ingyenesen kapjanak hatósági bizonyítványt, az ingatlanoknak pedig a bejelentéstől számított 10 éven belül el kell készülniük. Emellett kimondták azt is, hogy az egyszerű bejelentések esetén nem kell lefolytatni a településképi véleményezési és bejelentési eljárásokat.

A jogszabály szintén az építkezések gyorsítása érdekében nyolcnapos határidőt állapít meg a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására is, továbbá kimondja, hogy a szolgáltatók érdemi válasza nélkül a hozzájárulásukat megadottnak kell tekinteni. Az előterjesztők indoklásukban felidézték, hogy az uniós szabályok szerint a szociálpolitikai céllal és meghatározott ideig a lakásépítésre is alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Ez mind nagyon szép és nagyon jó, de felvetődik az igazi kérdés: Az építőanyag gyártók és az építőanyag kereskedők mennyivel fogják megemelni az áraikat 2015. január 1-től?  Várhatóan a piaci szereplők 10-15%-os áremelést fognak végrehajtani és az ÁFA csökkentésének a hatása sokkal érzékelhetetlenebb lesz, mint amire a Megrendelők számítanak. Arról nem beszélve, hogy a kis építőanyag kereskedő cégek, valamint a kis építőipari vállalkozók legnagyobb része a munka nagy részét számla nélkül végezte el az eddigiekben. Ez most meg fog szűnni, mert 5% ÁFA összeg miatt mindenki igényt fog tartani a számlára. Ez azt eredményezheti, hogy aki eddig nem adott számlát, az a kifehérített ágazat miatt adófizető lesz és így ez is emeli a kivitelezési költségeket. 

Az ÁFA csökkentési aggályunkat tegnap már kiveséztük, melyet ide kattintva olvashat el. 

. Budapestről új helyre költözött a bemutatótermünk és a készház gyárunk!

Új címünk: 2316. Tököl, Vince Tanya.
(Tököli Hév megállótól 250 m-re.)
Info: 06-20/444-44-24.

Az alábbi Google térkép segít a navigációban.


Hétfőtől-Péntekig 8-17 óráig Szombaton reggel 9-13 óráig vagyunk személyesen a bemutatóteremben elérhetőek.
A telefonos ügyfélszolgálatunkat minden nap 18 óráig elérheti.

Ajánló

15 millióra emelik a maximális CSOK kölcsönt és már 2 gyermek esetében 10 millió forint az igényelhető összeg

A kormány pár napja kivezette a lakáskasszát a piacról és egy héten belül meg is …

2 hozzászólás

 1. Üdvözletem
  Kérdésem az lenne,hogy 2016előtti számlákra is vissza lehet igényelni a 22%áfát?

  Munkavégzéses(kőműves) számlákból is lejön a 22%?Vagy csak építőanyagból?

  Számlát kell beküldeni valahova és vissza utalják a 22%?
  Hogy működik?
  Köszönettel
  Robi

  • Kedves Róbert!
   Nem tudom mire tetszik gondolni az áfa kapcsán.
   Elképzelhető, hogy az adóvisszatérítésre tetszik gondolni.
   Nem igényelhető vissza a 22%, mivel a 27 és az 5% között csak 17,3% a különbözet.
   Egyébként 5 millió forintot lehet visszatéríttetni, de nem az adóhivatal, hanem a bankon keresztül az Államkincstár adja vissza az összeget.
   A 2015-ös számlák is tökéletesen megfelelnek.
   http://kp.hu/nemzetgazdasagi-miniszterium-allasfoglalasa-az-5-afa-ugyeben/ itt a válasz a kérdésre.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..