5% ÁFAHírek

Öt százalék lett a lakásépítés és családi ház építés áfája 2016. január 1-től

ÖT SZÁZALÉKRA CSÖKKENTETTE A KORMÁNY A LAKÁSÉPÍTÉS ÉS A CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS ÁFÁJÁT 2016 JANUÁR 1-TŐL.

Az Országgyűlés kedden a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre.

154 képviselő szavazott igennel, 8 nemmel és 7 tartózkodott. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslata volt az áfa csökkentése.
A kormány ettől várja, hogy több lakás és családi ház épüljön majd, ezzel nőhet a foglalkoztatottak aránya az építőiparban és több adóbevétel mehet az államkasszába, mert megszűnhet a feketemunka.

“A KORMÁNY REMÉNYEI SZERINT AZ ÁFA CSÖKKENTÉSE A JELENLEGI ÉVENKÉNTI 8-9 EZER ÚJ LAKÁS ÉS CSALÁDI HÁZ  ÉPÍTÉSE 3-5 EZERREL NŐHET.”55-ÁFA-AZ-ÚJ-HÁZAKR

Milyen családi házak és lakások építése, vásárlása esetén lehet igénybe venni az 5%-os ÁFÁ-t?

 • Lakás esetén 150 négyzetméternél nem lehet nagyobb az alapterület.
 • Családi házak esetében 300 m2 a felső határ.
 • Azok a lakások és családi házak is újnak tekinthetőek, melyek használatbavétele még nem történt meg, tehát a folyamatban lévő építkezésekre is lehet alkalmazni.

A parlament kikötötte ugyanakkor, hogy az építészeti tervezést és az építés kivitelezését az egyszerű bejelentés esetén is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni, és ezt a hatóság ellenőrizheti. Az említett méretű családi házak építésekor azonban a helyi építési szabályzat előírásai közül csak a törvényben felsorolt előírásokat kell figyelembe venni, vagyis kizárólag az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét, megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, a szabályozási vonalát, és a beépítési módját vagy építési helyét.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A képviselők az építkezések elhúzódásának megakadályozása érdekében elfogadták azt is, hogy a három évnél gyorsabban felépülő legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóházak ingyenesen kapjanak hatósági bizonyítványt, az ingatlanoknak pedig a bejelentéstől számított 10 éven belül el kell készülniük. Emellett kimondták azt is, hogy az egyszerű bejelentések esetén nem kell lefolytatni a településképi véleményezési és bejelentési eljárásokat.

A jogszabály szintén az építkezések gyorsítása érdekében nyolcnapos határidőt állapít meg a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására is, továbbá kimondja, hogy a szolgáltatók érdemi válasza nélkül a hozzájárulásukat megadottnak kell tekinteni. Az előterjesztők indoklásukban felidézték, hogy az uniós szabályok szerint a szociálpolitikai céllal és meghatározott ideig a lakásépítésre is alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Ez mind nagyon szép és nagyon jó, de felvetődik az igazi kérdés: Az építőanyag gyártók és az építőanyag kereskedők mennyivel fogják megemelni az áraikat 2015. január 1-től?  Várhatóan a piaci szereplők 10-15%-os áremelést fognak végrehajtani és az ÁFA csökkentésének a hatása sokkal érzékelhetetlenebb lesz, mint amire a Megrendelők számítanak. Arról nem beszélve, hogy a kis építőanyag kereskedő cégek, valamint a kis építőipari vállalkozók legnagyobb része a munka nagy részét számla nélkül végezte el az eddigiekben. Ez most meg fog szűnni, mert 5% ÁFA összeg miatt mindenki igényt fog tartani a számlára. Ez azt eredményezheti, hogy aki eddig nem adott számlát, az a kifehérített ágazat miatt adófizető lesz és így ez is emeli a kivitelezési költségeket. 

Az ÁFA csökkentési aggályunkat tegnap már kiveséztük, melyet ide kattintva olvashat el. 


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

2 Comments

 1. Üdvözletem
  Kérdésem az lenne,hogy 2016előtti számlákra is vissza lehet igényelni a 22%áfát?

  Munkavégzéses(kőműves) számlákból is lejön a 22%?Vagy csak építőanyagból?

  Számlát kell beküldeni valahova és vissza utalják a 22%?
  Hogy működik?
  Köszönettel
  Robi

  1. Kedves Róbert!
   Nem tudom mire tetszik gondolni az áfa kapcsán.
   Elképzelhető, hogy az adóvisszatérítésre tetszik gondolni.
   Nem igényelhető vissza a 22%, mivel a 27 és az 5% között csak 17,3% a különbözet.
   Egyébként 5 millió forintot lehet visszatéríttetni, de nem az adóhivatal, hanem a bankon keresztül az Államkincstár adja vissza az összeget.
   A 2015-ös számlák is tökéletesen megfelelnek.
   https://kp.hu/nemzetgazdasagi-miniszterium-allasfoglalasa-az-5-afa-ugyeben/ itt a válasz a kérdésre.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close