„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

5% ÁFACSOK2016Hírek

Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása az 5% ÁFA ügyében

Több heti telefonálgatás, valamint email levelezéseket követően a Nemzetgazdasági Minisztérium a mai napon írásban válaszolt több, az 5%-os ÁFÁT és CSOK-ot érintő kérdések közül egyetlen egy, de talán a legfontosabb kérdésre.

A kérdéseket a hir.ma indította útjára, melyben több száz építőipari fővállalkozó és akár több tízezer család is érintett lehet, ha új családi ház építésre szeretnének szerződni. Az építőipari vállalkozók az idei évben nem tudtak új szerződéseket kötni, valamint az elvégzett munkákat nem tudták kiszámlázni, mert nem volt írásos állásfoglalás az adóhivatal és a minisztériumok részéről az 5 és a 27%-os ÁFA alkalmazásáról.

Az adóhivatal részéről több, mint 20 szakemberrel és tucatnyi érdekvédelmi szervezet vezetőjével, adószakértőkkel és államtitkársági dolgozókkal is konzultált a hir.ma. Totális fejetlenség és káosz jellemezte a beszélgetéseket, mert alkalmazható eredményt nem lehetett hirdetni a különböző vélemények tükrében. Még az EMMI is félretájékoztatta a szakmát és az építtetőket egyaránt, miután ez jelezve lett az államtitkárság felé, a téves információkat továbbra is kint hagyták a weboldalon, (15 nappal a jelzés után is!) mint hiteles sajtóanyagot, sőt még levelet is küldött az államtitkárság, hogy a weboldalukon lévő anyag az állásfoglalásuk. Több ember felé jeleztük telefonon is mindkét államtitkárságon, hogy hiba van a csalad.hu oldalon közzétett sajtóanyagokban, melyet az EMMI üzemeltet. A válasz az volt, hogy nekik nincs ráhatásuk erre.  intro

Az NGM a hir.ma felé a mai napon az alábbi nyilatkozatot tette írásban:

Tisztelt B. Árpád!

A kulcsrakész (használatbevételre és ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas) lakóingatlan átadása esetén az értékesítő 5 %-os adómértékkel teljesíti az ügylet utáni általános forgalmi adókötelezettségét, még abban az esetben is, ha az ingatlant az építtető saját telkére építik. Ez esetben az építtetőt az adó-visszatérítési támogatás nem illeti meg.

Fenti álláspontot alátámasztó jogi szabályozás:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 10. § d) pontja alapján „termékértékesítésnek minősül az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre.” Az ilyen ügyleteknek az Áfa tv. 10. § d) pontja alapján termékértékesítésként történő kezelését nem zárja ki az a körülmény, hogy – a felek megállapodásától függően – a konkrét értékesítés kapcsán részteljesítés, illetve előlegfizetés történik.

Az Áfa tv. 3. számú melléklet I. rész 50-51. pontjai alapján az 5 %-os adómérték alá a következő új ingatlan értékesítések tartoznak:

–          többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakás, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert;

–         egylakásos lakóingatlan, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert.

Újnak minősül a 2 évnél nem régebbi használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlan, vagy ha a használatbavétel tudomásulvételhez kötött, akkor a 2 évnél nem régebben lezárult tudomásulvételi eljárással érintett ingatlan, továbbá az olyan ingatlan, amelynél az előzőek szerinti eljárásra még nem került sor, vagy az nem zárult le.

Fentiek alapján tehát, ha az építtető és a kivitelező közötti szerződéssel az Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti ügylet valósul meg, az ügyletre az 5 %-os adómérték alkalmazandó a következő feltételek együttes fennállása esetén:


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

–         az adott ingatlan megfelel az Áfa tv. 259. § 12. pontjában meghatározott lakóingatlan fogalomnak: „lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület”

–         az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő olyan lakóingatlan átadása történik, amely megfelel az Áfa tv. 3. számú melléklet I. rész 50-51. pontjaiban foglaltaknak, és

–         az ügylethez kapcsolódó előleg utáni adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja illetve az ügylet Áfa tv. szerinti teljesítési, részteljesítési időpontja 2015. december 31-ét követő napra esik.

A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 8/A. §-ának (3) bekezdése adó-visszatérítési támogatás feltételei között rögzíti, hogy nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás az Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre.

Üdvözlettel,

NGM Sajtó- és Kommunikációs Titkárság 

Ezután a levél után az adóhivatal egy állásfoglalást is közzétett az oldalán, melyben azt nyilatkozza, hogy a szerkezetkész ház is 5% áfa mértékkel adózik.

Itt a pontos idézet:

Építési telekkel rendelkező magánszemély felé a kivitelező 160 négyzetméter alapterületű, egylakásos lakóingatlan szerkezetkész felépítését vállalja. A lakás építését a megrendelő magánszemély fejezi be, építőipari vállalkozók esetleges bevonásával. Alkalmazható-e 5%-os adómérték a kivitelező által teljesített ügyletre?

Az Áfa tv. 10. § d) pontja értelmében termékértékesítésnek minősül az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre. E tényállás lényegi eleme, hogy az ügyletet teljesítő adóalany egy másik személy megrendelésére, építési-szerelési munka révén új – ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő – ingatlant hozzon létre.

Adott esetben új, egylakásos lakóingatlan létrehozása valósul meg, amit az épület ingatlan- nyilvántartásba történő bejegyzésének kell követnie. A kivitelező a magánszeméllyel kötött szerződése alapján építési-szerelési munkával létrehozott ingatlant ad át a megbízójának. A kivitelező a szerkezetkész lakóingatlan átadásakor az Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítést teljesít a megbízója felé. A kivitelező által teljesített ügylet Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti megítélését ugyanis nem befolyásolja, hogy az adott, rendeltetésszerű használatba nem vett ingatlan félkész, szerkezetkész vagy befejezett ingatlan, továbbá azon körülmény sem, hogy az építési-szerelési munkával létrehozott ingatlannak az ingatlan- nyilvántartásba vétele nem az általa teljesített ingatlan átadással szoros összefüggésben, hanem további építési-szerelési munkák elvégzését követően történik meg. Mivel a kivitelező által teljesített ügylet termékértékesítésnek minősül, amennyiben az értékesített szerkezetkész lakóingatlan megfelel az Áfa tv. 3. számú melléklet I. rész 51. pontjában foglaltaknak, az ügyletre 5%-os adómérték vonatkozik.

 Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

7 hozzászólás

 1. Tisztelt Készház Portál!
  Arról van-e információjuk, hogy abban az esetben, amikor a garázs egybe épül a lakóházzal hogyan alakul a számlázás illetve az ÁFA kulcs?

  1. Kedves Katalin!
   Köszönjük érdeklődését.
   A garázs áfája 27%! A lakás áfája 5% ha egy fővállalkozó kivitelezi.
   Tisztelettel:
   Kp Sales House Kft Ügyfélszolgálata

 2. Köszönöm/köszönjük az utánajárást, nekem csak az nem világos, hogy milyen feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy jogosult legyek ÁFA-visszaigénylésre.
  Köthetek kivitelezési szerződést mondjuk 95%-os elkészültségre, és a maradékot más mesterrel végeztetem el? Vagy nekem kell falakat húznom és ablakot beépíteni, hogy magánépítő legyek? Vagy nekem kell külön külön a kőművessel, villanyszerelővel, bádogossal, stb szerződnöm a részmunkákra; hogyan van a részmunka definiálva? Mi van ha így teszek, aztán később kiderül, hogy nem is így kellett volna értelmezni a rendelkezést, és nem kapom vissza az 5 milliómat?

 3. “Tisztelt B. Árpád!

  A kulcsrakész (használatbevételre és ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas) lakóingatlan átadása esetén az értékesítő 5 %-os adómértékkel teljesíti az ügylet utáni általános forgalmi adókötelezettségét, még abban az esetben is, ha az ingatlant az építtető saját telkére építik. Ez esetben az építtetőt az adó-visszatérítési támogatás nem illeti meg”.
  Az áfacsökkentést az uj lakást,házat vásárlók érdekében hozták,s a Minisztérium célja az vele,hogy a vevőnél csapódjon le az áfacsökkentésből származó plusz.Vagy mégsem az volt a cél,hanem burkoltan a vállalkozó zsebének tömése?Undorító az egész.

  1. Kedves Péter!
   A vállalkozóknak ez az 5% nem jó!
   Mivel ők 27%-on kapják a termékeket és 5%-on adják el, tehát olcsóbban.
   Majd a vállalkozó egyszer visszakapja az adóhivataltól a különbözetet, ha rendben találnak mindent.
   Tisztelettel: Kp Sales House Ügyfélszolgálata

   1. T. admin.
    Elnézést, de nem kapják, hanem veszik a terméket. Emiatt a valóságban a kivitelezők ezt úgy oldották meg, hogy egyszerűen 27%-al felemelték a nettó kivitelezési költségeiket, hogy meg tudják finanszírozni menet közben az anyagvásárlás bruttó értékét, én ezt láttam már 2017-ben és most 2018-ban is az árajánatokban. Tehát a végén nem a vevőnek, hanem mégis csak a vállalkozóknak jó, hogy csak 5% áfát fizetnek be az értékesítés után, miközben az összes anyag költségére a 27%-át majd visszaigénylik. Ez a különbség így náluk marad, nem a vevőnél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb