„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Kiemelt cikkeink

Moduláris Házépítés: Fenntarthatóság és Innováció a Jövő Otthonaiban

A moduláris házépítés az építészeti innováció egyik legmodernebb formája, mely számos előnnyel jár mind a környezet, mind az emberek számára. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan kapcsolódik a fenntartható építéshez, a kenderépítéshez, a faépítészethez, az ökológiai lábnyom csökkentéséhez és a beteg épület szindróma elkerüléséhez.

Fenntartható Építés

A fenntartható építés célja olyan épületek létrehozása, amelyek minimalizálják a környezeti hatásokat, energiahatékonyak és hosszú távon fenntarthatóak. A moduláris házak előre gyártott modulokból épülnek fel, amelyek gyártása kevesebb hulladékkal és alacsonyabb energiafelhasználással jár. A modulok előre elkészítése lehetővé teszi a pontosabb tervezést és az anyagok hatékonyabb felhasználását, így csökkentve az építkezés ökológiai lábnyomát.
Házaink nagy része faépítészet felhasználásával valósul meg, ezen belül is ki kell emelni a STEICO JOIST tartóelemeket, mely a ragasztott furnér miatt kifejezetten kevesebb fa felhasználást jelent, de a természetes fánál sokkal jobb statikai képességekkel bír. Kis mennyiségben még vékonyfalú acélszerkezetes házakat is gyártunk.

Kenderépítés

A kender, mint építőanyag, egyre népszerűbbé válik a fenntartható építésben. A kender növénye gyorsan nő és kevés erőforrást igényel, így környezetbarát alternatívát kínál a hagyományos építőanyagokkal szemben. A kenderből készült építőanyagok, például a kenderbeton, kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek és természetes úton lebomlanak, ami csökkenti az épületek ökológiai lábnyomát.
A hazai kenderépítészetben vállalkozásunk úttörő szerepet játszik, hiszen egyik alapítója a Kenderikum Zrt-nek. A Kenderikum Zrt már az idén is termel ipari kendert hazánkban és folyamatban van a kenderfeldolgozó üzem megvalósítása, melyhez szakmai és pénzügyi befektetők jelentkezését is várjuk.

Faépítészet

A faépítészet szintén fontos szerepet játszik a fenntartható építésben. A fa, mint megújuló erőforrás, kiváló alternatíva a hagyományos építőanyagokkal szemben. A faépületek természetes szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, és a faanyag használata csökkenti az építési folyamat környezeti terhelését. A farost szigetelések különösen hatékonyak a hőszigetelésben és természetes módon szabályozzák a belső hőmérsékletet és páratartalmat.

Polisztirol és egyéb Káros Anyagok Mellőzése

A PuzzleHome moduláris házak építésénél kiemelten fontos, hogy ne használjunk fel polisztirolt és más, környezetre vagy emberre káros anyagokat, mint például formaldehidet, egyéb kőolajszármazékokat, diszperziós festékeket, stb…
A természetes építőanyagok, mint a fa, a kender és a farost szigetelések, nem csak környezetbarátak, hanem egészségügyi szempontból is előnyösek, mivel nem bocsátanak ki káros vegyi anyagokat a beltéri levegőbe.

Ökológiai Lábnyom Csökkentése

A moduláris házépítés jelentős mértékben hozzájárulhat az építkezések ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. A modulok gyártása során kevesebb energiát használnak fel, és az építési hulladék is minimálisra csökken. Továbbá, a moduláris házak gyakran energiatakarékos technológiákkal vannak felszerelve, mint például napelemekkel, hőszivattyúkkal és korszerű szigetelési rendszerekkel, amelyek tovább csökkentik az épület energiafelhasználását és szén-dioxid-kibocsátását. A gyárban végzett munka időjárástól független és akár kulcsrakész állapotra szerelhető az üzemben.

Beteg Épület Szindróma

A beteg épület szindróma (Sick Building Syndrome – SBS) olyan egészségügyi problémákat jelent, amelyek az épületek belső környezetével kapcsolatosak, mint például a rossz levegőminőség, a nem megfelelő szellőzés és a vegyi anyagok jelenléte. A moduláris házak tervezésénél kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges belső környezet kialakítására. A természetes és nem mérgező építőanyagok, a megfelelő szellőztető rendszerek és az egészséges belső levegő biztosítása mind hozzájárulnak a beteg épület szindróma elkerüléséhez.

Összegzés

A moduláris házépítési technológiánk a jövő egyik legígéretesebb építési módja, amely a fenntarthatóság, a környezetbarát anyagok és az egészséges élet iránti igényekre ad választ. A kenderépítés, faépítészet integrálása, az ökológiai lábnyom csökkentése és a beteg épület szindróma elkerülése, valamint az újra hasznosítást mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az épületek hosszú távon fenntarthatóak és egészségesek legyenek.

Mennyibe Kerül Egy Modern PuzzleHome Modulház és mire is kell odafigyelni?

Ahhoz, hogy árat lehessen felelősségteljesen leírni, pár dolgot fontos tisztázni.

Napjainkban nagyon trendi arról beszélni, hogy modulház építés, modulház gyártás, ennek ellenére a piaci szereplők 98%-a amit modulház néven épít az modulnak modul, de emberi tartózkodás céljára nem alkalmas, legjobb jóindulattal is csak fűtési és hűtési szezonon kívül, cca. 4 hónapban.

Az igaz, hogy lehet benne élni egész évben, de az, hogy a rezsiköltség egy 50 négyzetméteres modulház esetében 50 ezer forint lesz havi szinten vagy 5000 forint, az igenis fontos, mint ahogyan az is, hogy az épületet 5-10 évre vagy 100 évre tervezzük és az is fontos-e számunkra az ökotudatosság, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az egészséges ház felépítése.

A piacon lévő modulházakat gyártó és külföldi termékeket forgalmazó vállalkozások nagy része a fentieket nem tartja be, pedig a legtöbb dolog az jogszabályokban és törvényekben megfogalmazott követelmény, melyek definiálják, hogy mit kell építményen, lakóházon érteni.

2024. május hónapban azok a moduláris házak, melyek biztosan nem teljesítik azokat a követelményeket, melyeket lakóházakkal szemben előírnak, azok 400 ezer forint körüli vagy akár az alatti négyzetméter áron megvásárolhatóak.

Tisztában kell lenni, hogy ezek a házak nem felelnek meg az energetikai és egyéb támasztott jogszabályi feltételeknek és egészen biztosan, hogy nem egészséges anyagokból épültek. Ezek a cégek egészen biztosan nem ÉVOSZ és nem MAKÉSZ tagok, mivel nem vetik magukat alá annak, hogy kontrollálva legyen a működésük!

Aki egy igazán tartós, a követelményeket nem csak kielégítő, hanem azokat túlteljesítő moduláris vagy családi házat szeretne építeni, az a bruttó alapterületre vetítve legalább 550 ezer forintos négyzetméter áron kell, hogy kalkuláljon.
A burkolatok, fűtési rendszer, nyílászárók, megújuló energiák és természetes, egészséges alapanyagok felhasználása akár 1 millió forintos négyzetméter árat is eredményezhet.

Magyarországon 20 olyan építőipari vállalkozás van, akik ÉVOSZ és MAKÉSZ tagok, ezek közül 12 cég MAKÉSZ védjeggyel is rendelkezik. Ez garancia a minőségre!

A minőséget meg kell fizetni, illetve azt is, hogy évekkel később a vállalkozás beleáll-e egy garanciális ügyintézésbe, illetve az is nagyon fontos, hogy a felépült ház rendelkezzen a jogszabályban meghatározott követelményekkel és a szükséges minősítéssel. 2030-tól a házak nagy része csökkent érték lesz, mert nem fog megfelelni a követelményeknek, viszont egy valóban modern készház, moduláris ház már most teljesíti azokat amik még érvénybe sem léptek. A házat nem a mának, hanem a következő évtizedekre építjük!

Mindennél fontosabb, hogy ha Ön bárkivel építési szerződést szeretne kötni és előleget fizetni, előtte ellenőrizze a vállalkozást, hogy vannak-e referenciái, van-e a cégnek a tulajdonosoknak tapasztalata és a fotók, melyeket a weboldalon bemutat, azok a saját házai vagy más “tollával” házával ékeskedik. Nézze meg, hogy ha az építőipari cég állítása szerint megvalósult házakat tükrözi-e a cég éves mérlege és köztartozásmentes, valamint megbízható adózó-e.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A KP Sales House Kft a 2024-es évben is “GOLD AAA” pénzügyi minősítés kapott a független D&B pénzügyi minősítőtől. Ide kattintva letöltheti a 2024. május közepén készült credit riportunkat, melyben július látható, hogy a 100 adható pontból 99 pontot kapott a cégünk. Kattintson a credit riportért ide…

Milyen egy modern “minden (károsanyag) mentes” PuzzleHome modulház?

 • Először is fenntartható alapanyagokból készül teljes keresztmetszetében
  BSH ragasztott és ívelt faszerkezet, valamint fenntartható STEICO JOIST ragasztott furnér fatartók alkotják facsapolásokkal a vázszerkezetet.
 • A falakban, födémben, padlóban elhelyezett hőszigetelések mind STEICO minősített BIO farost szigetelések. A külső térhatároló falak és födémek legalább 30 cm hőszigeteléssel vannak ellátva.
 • A belső és külső falakon lévő lapburkolat egy speciális fenntartható módon gyártott formaldehid mentes OSB lap, melyre belül vályogvakolást vagy tűzgátló kartont helyezünk el, mely vályog gletteléssel és vályog vagy mészfestéssel van felületkezelte. Opcionálisan fenntartható és formaldehid mentes OSB alapú ECOWALL falburkolat is kérhető.
 • A beépített burkolatok fa alapúk és formaldehid mentesek.
 • A külső vakolatrendszer természetes mész alapú, de szerelt faburkolattal is ellátható, mely átszellőztetett, így még nagyobb a hő elleni védelem. Kérhetőek a házaink korcolt lemez burkolással, mely rendkívül könnyű és az élettartama végén újra hasznosítható.
 • A tetőfedés vagy korcolt lemez vagy igazi természetes kőpala. Előbbi újra hasznosítható, utóbbi környezetre gyakorolt káros hatással nem rendelkezik, mert valódi palából készül vegyi anyagok felhasználása nélkül.
 • Az ablakok Német-Fa prémium fa nyílászáróival készülnek, de kompromisszumként VEKA prémium műanyag ablakot is beépítünk 3 rétegű üvegezéssel.
 • A beltéri ajtók 150 ezer forintos darabáron, míg a burkolatok 10 ezer forintos négyzetméter áron kalkuláltak alapban, mely egy erős középkategóriát jelentenek.
 • A gépészeti rendszer a lehető legmodernebb innovációkat használja. A nagyobb házainkban padló fűtés és faincool hőleadással, a kisebbi házainkban speciális, külső levegő bevezetéses HISENSE Fresh Master hőszivattyús Split klíma. Alapesetben is adjuk a hővisszanyerős szellőztetést.
 • A villamos szerelésre nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a vezetékezés a lehető legritkább esetben haladjon el az éjszakai életterünk közelében ahol alszunk. Mindent csillagpontosan kábelezünk.
 • A használati melegvíz előállítás természetesen hőszivattyús megoldással készül, hogy a hagyományos bojlerek egyharmad költségén üzemelhessen.
 • A riasztórendszer alapkiépítésben megvalósul, mely egy vezeték-nélküli modern rendszer, ahol a tűzjelzés és a vízbetörés érzékelés alapkövetelmény.
 • A legtöbb családi házunkat, a moduláris házaink 95%-át talajcsavarra helyezzük el, mely bármikor visszabontható és más helyen újra telepíthető roncsolás mentesen. Ezzel szemben egy beton alapozás borzalmas mennyiségű környezetkárosítással jár már a bányászás, majd az égetés, szállítás és később az elbontása és az ártalmatlanítása során.

PuzzleHome Íves – Minden (károsanyagtól) Mentes házának bemutatása:

Ez a ház Szentendrén, az ÉMI székhelyén épül fel várhatóan 2024. év végén, de legkésőbb 2025. tavaszán.
A projekt épületünk neve: Szentendre Green Dream.
Az épület a Nemzeti Mintaház Parkban valósul meg, másik 10 bemutató ház mellett, melyből még egy darabot vállalkozásunk épít a Café Plusz Kenderbetonház Kft-vel közösen, mely egy dómház lesz.
A 11 mintaházból 6 darabot a MAKÉSZ tagjai építenek!

Ha megosztod ezt a cikket, azt nagyon megköszönjük:

Az épületünk megjelenése futurisztikus lesz mind a két ház esetében, de most kifejezetten a PuzzleHome moduláris felépítésű házunkat mutatjuk be az alábbiakban:

Ez a terasz felőli oldal, mely íves keretrendszerrel készül, így elkerülve a geometriai hőhidakat. A színvilág még nem végleges, mint ahogy a külső falburkolatok kiválasztása is véglegesítés alatt van.

Az épület alsó szintjén 4 darab, a felső szinten 2 egész és egy fél modulelem alkotja a szerkezetet. Minden elemünk egyforma, ennek ellenére a belső elrendezés teljesen szabadon variálható, mert a PuzzleHome moduláris szerkezetünk 100%-ban önhordó! Tehát falak nélkül akár több darabot is összesorolhatunk.

A PuzzleHome modulház építési elgondolásunk az, hogy először egy vagy két darab modullal is el lehet indulni az életben, akár a nagymama vagy a szülők udvarában talajcsavarokra rögzítve. Később 1-2 vagy még több modullal lehet bővülni, ahogy a családban a gyerekek megszületnek. A PuzzleHome modulház áttelepíthető minimális költséggel, hiszen minden elem csavaros kötéssel csatlakozik, így az áttelepítés alkalmával a daruzás és a szállítás, valamint a talajcsavarozási munkadíj megy csak kárba.

Az építészterveket a társ tervező csapatunkkal közösen a JRT Stúdióval készítettük, Halla Krisztina és Jurtin László építészmérnököknek külön köszönjük ezt a munkát és a cca. 20 éves együttműködést a tervezés területén.

A földszinten, mint az előbb említettük, 4 darab teljesen egyforma íves modult helyeztünk el, melyekből az első a bejárati részt és egy szülői hálót, gardrób helyiséget foglal magában, a második modulban helyeztük el az előszobát, a gépészeti helyiséget a mosdóval és a kamrát, zuhanyzót, a hátsó két modulba került a konyha és a nappali az étkeivel együtt. Az alsó szint bruttó 96 m2-es.
A szülői háló teljesen elkülönül a ház nappali életterétől és így semmilyen zajhatás nem éri a nappaliból ezt a részt.
Meg kell jegyezni, hogy a jobb és baloldali modulok elhagyásával már teljes értékű ez a kis ház, mert a konyhát és a vizes blokkokat már tartalmazza, tehát első két modulként érdemes azokat megvásárolni.

A négy modult szaggatott vonalakkal választottuk el egymástól, a jobb érthetőség érdekében.

földszinti alaprajz

Az emelet a gyermekek birodalma került kialakításra ebben a “Szentendre Green Dream” PuzzleHome moduláris házban.
A lépcsőn felérkezünk a felső szintre egy nagy közlekedőbe, innen nyílik a két közepes méretű gyermekszoba és a nagyméretű fürdőszoba. A gyermekek számára egy hatalmas közös erkély készült.
Opcionálisan, ha még tovább bővülne a család, akkor a közlekedő másik oldalára is elhelyezhető egy darab modul, melyben további szobák alakíthatóak ki.

emeleti alaprajz

A fenti modulház építési rendszerünket a PuzzleHome csapata fejlesztette ki és cca. 25 négyzetméter egy modul egység. A modulok egymás mellé és fölé is sorolhatóak, tehát egy 25 négyzetméteres egységből ha elindul egy fiatal, majd házasságot köt, akkor egy plusz PuzzleHome modullal bővíthető és nem kell hatalmas hitelt felvenni és egyből megépíteni azt a házat, melyre majd akkor lesz szüksége a párnak, ha lesznek gyermekei.

Tehát a PuzzleHome modulok önmagukban is teljesíteni képesek azt, mely elvárás és egyben követelmény is egy modern XXI. századi családi háznál, beleértve az energetikai-hőszigetelési, az egészséges élettér kialakítását, egészséges alapanyagok használatát, hanggátlást, kiemelt hőszigetelés kérdését.
Ezen felül teljesítik azt is, mely csak majd 2030-ban lesz kötelező, ez pedig az, hogy az épületeink teljes életciklusra vetítve is karbonsemlegesnek kell lenniük, azaz a házaknak fenntartható módon kell felépülniük. A PuzzleHome moduláris és családi házaink nem használnak kőolajból származó anyagokat a hőszigetelésre, mint például polisztirolt, egyéb műanyagokat, diszperziós festékeket, formaldehid tartalmú anyagokat.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb