„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

építőipari feketelistaKiemelt cikkeinkMGO lap - MGO SIP - magnézium-oxid lap

Magnézium-Oxid lap, rövid nevén MGO lap és az általa okozott százmilliárdos károk

Ezt a cikket azért írtuk, hogy felkészítsük a vásárlókat, kivitelezőket az MGO lapok veszélyére.
Cégünk közel 100 millió forintos kárt szenvedett el az MGO lapokkal kapcsolatosan, melyre van érvényes NMÉ, azaz az ÉMI által kiadott Nemzeti Műszaki Értékelés.

A keletkezett kár épületszerkezeteket tett tönkre, de a forgalmazó nem hajlandó a károkat megtéríteni, a dokumentációk nagy része pedig félrevezető, megtévesztő és hamis információkat tartalmazott, melyek alkalmasak arra, hogy teljes jóhiszeműséggel megvásároljuk és használjuk azt a házunkban, otthonunkban vagy éppen ipari célokra.

A magnézium-oxid (MGO) lapok egyre népszerűbbek az építőiparban, mivel nem éghetőek, könnyűek és könnyen megmunkálhatók. Az MGO lapok előnyei közé tartozik, hogy kiváló tűzállósági tulajdonságokkal rendelkeznek, és ellenállnak a gombásodásnak és penészesedésnek​.

Ezek az anyagok számos előnyt kínálnak a hagyományos gipszkartonhoz és cement alapú lapokhoz képest. Azonban az MgO lapok degradációja és a környezeti hatásokkal szembeni ellenállásuk fontos kutatási terület marad.

Azonban az MGO lapokkal kapcsolatos problémák is felmerültek, különösen a nedvesség és a korrózió miatt. Számos országban, például Dániában, Ausztráliában és Kanadában, valamint hazánkban jelentettek komoly károkat az MGO lapok használata miatt, mivel a nedvesség hatására klorid tartalmú víz szivárgott ki belőlük, ami korróziót okozott a fém szerkezeti elemekben és a rögzítőkben​.

Ki kell emelni, hogy annak ellenére, hogy cégünknél közel 100 millió forintos kárt okozott az MGO lap használata és erről tudomása van a gyártónak, beszállítónak, minősítőnek, a termékek a piacon vannak és megvásárolhatóak és senki nem tesz meg semmit annak érdekében, hogy visszahívja, forgalmazását betiltsa, a kiadott NMÉ dokumentációban figyelmeztetéseket tegyen közzé a használatának veszélyeiről.
Cégünk egy részletes, mintegy cca. 100 oldalas dokumentációt készíttetett független szakértő csoporttal, mely bebizonyította, hogy pár hónap alatt a csavarokat, kötőelemeket elkorrodálja az MGO lap és ezáltal sem faszerkezeten, sem tűzi horganyzott szerkezeten sem ajánlott a használata. A dokumentáció rendelkezésünkre áll és az érdeklődőknek természetesen bemutatjuk és egyben keressük is a károsultakat. Akinek károkat okozott az MGO lap, vagy csak beépítették és kételkednek a kloridmentességben, az kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az mgolap@kp.hu email címen.

Egy részlet a vizsgálati jegyzőkönyvből, a kloridmentes MGO lapként árusított termékről:

2 hónappal a beépítés után így korrodálódott a tűzi horganyzott acélszerkezet:

Mutatjuk, hogy 3 hét alatt mit csinált az MGO lapból kioldódó klorid az acélszerkezettel:

MGO lap által okozott károk fotói:

Az alábbi kép egy könnyűszerkezetes ház gyors tönkremenetelének indulását mutatja be, hiszen az MGO által összeszedett folyadékot átadja a fának, mely elindul a penészesedés irányába, majd tönkremegy a hőszigetelés és elkorrodálnak a csavarok. 1-3 éven belül a laptermék képes lesz a falról leesni, mely balesetvédelmi és statikai, valamint egészségügyi problémákhoz vezet!

Pár hónap után így néz ki a falban a csavar, mely MGO lapba lett belehajtva:

Degradációs Mechanizmusok

Melegen hengerelt acélgerendát is tönkreteszi az MGO lapból kicsapódó klorid és víz maró elegye:

Az MgO falburkolatok egyik legfőbb problémája a nedvességfelszívódás. Magas páratartalom esetén az MgO lapok képesek nagy mennyiségű nedvességet felvenni, ami sókiválást eredményezhet. Ez a folyamat korrózióhoz vezethet a fém rögzítőelemeknél, különösen nem rozsdamentes acél esetén. A kutatások kimutatták, hogy a 90%-os relatív páratartalomnak kitett MgO lapok hét nap után sókiválást mutattak, ami a lapok kohéziójának csökkenéséhez és a kötőanyag bomlásához vezethet​.

Telepítési és Minősítési Kritériumok
Az MgO lapok telepítése hasonló a gipszkartonéhoz, és különböző vastagságú és sűrűségű változataik vannak, amelyek különböző alkalmazási területekre alkalmasak. Az ausztráliai építési szabványok szigorú követelményeket támasztanak az MgO lapokkal szemben, beleértve a mechanikai tulajdonságok, tűzállóság, vízfelvétel és kloridion tartalom tesztelését​.

A kloridionok és kloridsók gyakran nedvszívók – képesek nedvességet felszívni, akár a légköri vízgőzből is. Bizonyos alkalmazásokban, ahol a relatív páratartalom elég magas hosszú ideig, annyi nedvesség gyűlhet össze az MgO anyag pórusaiban, hogy a felesleges nedvesség kicsapódik a táblákból, cseppeket („könnycseppeket”) képezve a felszínen. Súlyos esetekben annyi folyékony víz távozik az MgO termékből, hogy az kifolyik és beszivárog a szomszédos anyagokba. A vízben oldott klorid jelenléte korróziós környezetet hozhat létre bizonyos fémek, köztük egyes alumínium- és acélszerkezetek számára.
Ez a probléma különösen súlyossá válik, amikor az MgO tábla rejtett, így a kicsapódás hatása nem észlelhető, amíg nem válik súlyossá. Ekkor már szerkezeti károsodás is előfordulhat a táblával érintkező és szomszédos fémelemekben. Dániában, Kanadában, Magyarországon és Ausztráliában jelentett esetekben kiterjedt helyreállítási munkálatokra volt szükség az MgO táblák és az érintett szerkezeti elemek cseréjére.

Annak érdekében, hogy hiteles és ne egyoldalú legyen ez a poszt, több nemzetközi példát is bemutatunk és azt is, hogy a magyarországi minősítő(k) számára felhívást tett közzé a nemzetközi építőipari termékeket minősítő szövetség, hogy mielőtt piacra helyeznék a terméket mire kell különösen odafigyelniük, hiszen nemzetközi milliárdos károk bizonyítják az MGO lapok veszélyét.

Így néz ki az MGO lap, a magyar forgalmazó által eladott speciális, kegyetlen drága glettanyagának felhasználása utáni festést követő héten:

Mielőtt valaki azt mondaná, hogy nem hiteles az információ, akkor javasoljuk, hogy az alábbi linken olvassa el angolul a WFTAO, magyarul a Műszaki Értékelő Szervezetek Világszövetsége dokumentumát. Ez a szervezet egy világméretű hálózat, amely az építőipari innováció műszaki értékelését koordinálja és elősegíti, melynek hazai tagja az ÉMI.
A nemzetközi szervezet oldalán megtalálható már 2018. óta ez a dokumentum, mert annyira nagy a fontossága.
A dokumentum címe: Nicholas Jays disszertációja az MgO-táblák degradációjáról.

Csak érdekességként belinkeljük és képként is megmutatjuk azt a posztot, melyet az ÉMI tett ki évekkel ezelőtt, hogy itt volt a világszervezet hazánkban és felhívták a figyelmet az MGO lap veszélyeire. Persze ezután készült az NMÉ dokumentum az MGO lappal kapcsolatban.

https://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/UL3ONJ.html

*MgO lapok – Magnézium-oxid alapú építőlemezek. Gipszkarton lemezekhez hasonlító anyagok, melyek több országban okoztak már problémát. Fémszerkezetekhez csatlakozva páralecsapódás esetén károsodást okoznak a fémprofilokban.

Az Egyesült Királyságban az MGO lapok különösen problémásnak bizonyultak az intenzív esőzések és szélsőséges hőmérséklet-ingadozások miatt, amelyek fokozzák a nedvesség mozgását a szerkezetben, növelve a páratartalmat az MGO lapok körül és elősegítve a korrózió kialakulását​.

A gyártási folyamatok is okozhatnak problémákat, mivel a magnézium-klorid jelenléte “izzadást” és “kloridkiválást” eredményezhet, ami károsítja a fém rögzítőket és szerkezeti elemeket​.

A megfelelő minőségellenőrzés és gondos tervezés elengedhetetlen az MGO lapok használatakor!
A műszaki értékeléseket, CE jelöléseket kiadó minősítők a kárt nem fogják megtéríteni, ezért csak úgy építsük be épületszerkezetbe, ha független labor megvizsgálta, hogy nincs benne magas vízben oldható klorid tartalom. Viszont ez jelentős költséget jelent, de egy kamionos tétel megvásárlásakor a cca. 100 ezer forintos laborköltség eldöntheti, hogy átvesszük-e az árut vagy nem. Nagy bajban vannak azok, akik Kínából rendelik meg, mert ők előre fizetnek, így a reklamáció szinte 100%, hogy nem érvényesíthető. Ha magyar vagy EU-s vállalkozás a forgalmazó, akkor a gyártó az a forgalmazó a jogalkotó szerint, így a felelősség is adott, de mivel nincs termék felelősségbiztosítása a legtöbb forgalmazónak a termékeire vagy másodlagos termékfelelősségre, így nem fog bennünket kárpótolni senki sem. Ezért a legbiztonságosabb, ha nem használunk MGO lapokat, mert a hazai piacon is van alternatívája, melyet EU-s vállalkozás állít elő és garantált az anyagminőség és gipsz alapú a termék, tehát a korrózió kizárt.

Az iparági szakértők és szervezetek folyamatosan dolgoznak a nemzetközi szabványok és megfelelő tesztelési módszerek kidolgozásán, hogy biztosítsák az MGO termékek megbízhatóságát és hosszú távú teljesítményét​, de ez még nem adott napjainkban. Az MGO lapok használata számos előnyt kínál, de fontos, hogy figyelembe vegyük a potenciális kockázatokat és problémákat, és ennek megfelelően tervezzünk és telepítsük ezeket az anyagokat​!


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Számos hatóság már tisztában van ezzel a potenciális problémával, és már kifejlesztettek tesztmódszereket, amelyek azt állítják, hogy értékelik egy adott termék „kicsapódási” kockázatát magas páratartalmú környezetben. Azonban ezek a tesztmódszerek széles körben eltérnek a tesztminták méretét és természetét illetően (néhány egyszerűen különböző méretű MgO tábladarabokat használ, a kis kockáktól a nagy lapokig és csíkokig, míg mások fém rögzítésekkel összekapcsolt tábladarabokat használnak), valamint különbség van a hőmérséklet, páratartalom és tesztidőtartam tekintetében is.

További munkára van szükség egy univerzális tesztmódszer kidolgozásához, de ez a folyamat időbe telhet. Meg kell jegyezni, hogy léteznek más formái az MgO tábláknak, amelyek nem tartalmaznak klórt, például a magnézium-oxiszulfitok, és bár ezekről úgy gondolják, hogy nem szenvednek ugyanattól a problémától, még mindig kevés tapasztalat áll rendelkezésre ezen termékek épületburkolatokban való alkalmazásával kapcsolatban, hogy kategorikusan kijelenthető legyen, hogy minden alkalmazásban tartósak lesznek. Nem szabad elfelejteni, hogy ha itthon 4000 forint alatti áron kínálnak egy négyzetméter MGO lapot, akkor az nagy valószínűséggel kloridos, mert Kínában is hasonló az ára a kloridmentes lapoknak a gyárban, de a nyereség, adók, szállítási költség miatt bőven 5000 forint feletti négyzetméter árat eredményez, ha a lap nagy biztonsággal nem kloridmentes.

A kivitelezőknek óvatosnak kell lenniük bármilyen termék használatával kapcsolatban, amely nincs egyértelműen megjelölve a gyártási kódokkal (gyártó, terméktípus és gyártási dátum). Az ilyen anyagok gyakorlatilag nyomon követhetetlenek. Az egyértelműen megjelölt termékek esetében a kivitelezőknek világos nyilvántartást kell vezetniük a használt gyártási tételekről, és arról, hogy hol használták őket az épületben.

Amit még nem szabad elfelejteni: Egészségügyi Kockázatok
A nedves MgO lemezek által kibocsátott sók potenciálisan egészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel belélegezve irritációt okozhatnak a légutakban. Ez különösen problémás lehet olyan épületekben, ahol a belső levegő minősége kiemelten fontos, mint például iskolákban és kórházakban.

Épületszerkezeti Kockázatok: Az MgO lemezek nedvesség hatására történő duzzadása és mechanikai tulajdonságainak romlása veszélyeztetheti az épület szerkezeti integritását. A duzzadás és a deformáció szerkezeti károsodást okozhat, amely hosszú távon költséges javításokat igényelhet.

Javasoljuk ezt elolvasni és eldönteni, hogy mennyire ajánlják a minősítő intézetek az MGO lapokat és mennyire biztosak magukban: CCMC MgO Board Advisory

Akkor most minden MGO lap rossz és ne is használjuk?

Létezik egy kereskedelmi egyesület az MGO lapok tekintetében, aki itt tag, az biztosan jó terméket forgalmaz. A szervezet neve: MOBBTA. https://www.mobbta.com/
A MOBBTA biztosítókkal, garanciális szolgáltatókkal és külső hitelesítőkkel működik együtt annak érdekében, hogy az átfogó táblakritérium-szabványok széles körben megfeleljenek az iparágban.
Tehát csak olyan MGO lapot vásároljon, aki MOBBTA tag és akkor nagymértékben védve lesz a problémáktól. De el kell árulni, hogy egy magyar cég sem tagja a MOBBTA szervezetnek! Miért is, merül fel a kérdés?!

Pár éve még csak a készház építők falburkoló eleme volt, mára már a világon a SIP panel gyártók többsége MGO lapra cserélte az OSB lapot és az általában nem fenntartható módon előállított és 8-10 ezer km-ről ideszállított magas karbonlábnyommal rendelkező MGO lapot használja, melyek nagy része kloridos és tönkreteszi a faszerkezetet vagy az acélszerkezetet, mely a SIP panel statikai eleme.

Dániai probléma, ahol szinte teljesen le is állították az MGO lap forgalmazását:
A magnézium-oxid táblákat 2010 és 2015 között széles körben használták homlokzatokon Dániában. A magnéziumsók azonban felszívják a környezet nedvességét, és sós vizet kezdenek szivárogtatni, ami erősen maró hatású, és nedvesség- és penészproblémákhoz vezet a szerkezetek fa elemeiben. Az MgO-táblák higrotermikus funkcióját nem tesztelték a külső falszerkezeteken való felhasználás előtt, ami káros következményekkel járt, például körülbelül 2 milliárd DKK (100 milliárd forint) körüli javítási költséggel. Meghatározták a nedvességszállítási és -visszatartási tulajdonságokat, amelyeket néhány sérült szerkezet példájával együtt mutatunk be. Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876610217349378?via%3Dihub

Érdekességként becsatoljuk, hogy volt olyan hely, ahol azt javasolták a kivitelezőknek, hogy ne használják az MGO lapot: Értesítés a MgO Lapokkal Kapcsolatban (2018. március frissítés)A Saskatchewan Építésügyi Hatóságok Szövetsége (SBOA) kiadott egy frissítést a magnézium-oxid (MgO) lapok használatáról. Az értesítés hangsúlyozza a MgO lapokkal kapcsolatos nedvességfelvételi problémákat, amelyek korróziót és szerkezeti károkat okozhatnak. A SBOA azt ajánlja, hogy az építési projektek során kerüljék a MgO lapok használatát, és vizsgálják felül az érintett építkezéseket.

Forrás: https://acboa.ca/wp-content/uploads/2017/09/CCMC-MgO-Board-Advisory-note-to-BO-July-12.pdf

Bemutatunk egy teljesen fake MGO CE minősítést, melyet egy magyar vállalkozás forgalmazott, amiből cégünk vásárolt nagy mennyiséget:

Források:

  • Letölthető anyagok:

Értesítés a CCMC által a MgO Lapokkal Kapcsolatban:

MGO lap tanulmány 94 oldal…

Dániai anyag:Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb