„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Háztartási ötletek

Az EcoLogicStudio légtisztítója algákkal tisztítja a levegőt 

Az EcoLogicStudio londoni tervezőiroda algák felhasználásával készített egy kollekciót mindennapi tárgyakból, köztük egy asztali légtisztítót, amely bútorok és kiegészítők készítéséhez használt anyagot ad ki, és amelyet a Milánói Design Héten mutatnak be.

A PhotoSynthetica kollekciót az AIReactor, egy asztali “fotobioreaktor” horgonyozza le, amely algákat használ a levegő tisztítására. A folyamat során keletkező biohulladékot ezután biopolimerek előállítására használják fel, amelyeket 3D nyomtatott tárgyakba építenek be, mint például a kollekciót kiegészítő széklet és gyűrű.

A kollekció az EcoLogicStudio 2018-ban indított PhotoSynthetica nevű kutatási projektjére épül, amely egy hatalmas faszobrot tartalmaz, amelyet mikroalgákból nyert biomassza, vagyis hulladékanyag felhasználásával hoztak létre.

Az 1 méter magas AIRreactort a csapat szerint egy nyírfa rétegelt lemezből készült keret felhasználásával hozták létre, amely újrahasznosítható vagy komposztálható. Középen egy üveg “fotobioreaktort” tart, amely 10 liter élénkzöld folyadékot tartalmaz, amely mikroalga-kultúrákat tartalmaz.

Az algák fotoszintézis során kiszűrik a szén-dioxidot és a szennyező anyagokat, és oxigént termelnek.

A levegőt a folyadékba egy alján lévő “reaktor” juttatja, amely folyamatosan keveri a keveréket, hogy a természetes tengeri hullámokat és áramlatokat utánozza. Az algák ezután kiszűrik a levegőből a szén-dioxidot és a szennyező anyagokat, és fotoszintézis útján biomasszává és oxigénné alakítják, amelynek hulladékát összegyűjtötték, hogy létrehozzák a kísérő székletet és gyűrűt.

A bordázott, amorf testtel rendelkező széklet az Innsbrucki Egyetem Synthetic Landscape Laborjával együttműködve készült, és a stúdió szerint akár 30 százalékban az AIRreactorból előállított biopolimerből áll. A fennmaradó anyagösszetételhez PLA/PHB komposztálható polimert használtak. Az anyagösszetétel lehetővé teszi, hogy a tárgyak rugalmasak legyenek, és “megteremti a termék szinte végtelen testreszabhatóságának lehetőségét”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
A folyamatból származó biomasszából 3D nyomtatott székletet és gyűrűt készítettek.

A Bio-digital gyűrű hasonlóan 30 százalékban algabiomasszából áll, alapanyaga pedig polimájsav. A 3D-nyomtatott polimerek rétegeiből áll össze, hogy topográfiai, dudoros masszát hozzon létre. Mindhárom tárgyat azért hozták létre, hogy bemutassák a bioalapú tárgyak és anyagok felhasználásával lehetséges körforgást, valamint hogy a designtechnológia “tömeges testreszabását” bevezessék a mindennapi tárgyakba.

Az EcoLogicStudio az algákat egy zárt játszótéren belüli levegő tisztítására is használta, és a COVID-19 világjárvány idején barkácsolt algatermesztő készletet is készített. A PhotoSynthetica kollekció a Milánói Design Héten debütál, a Samuel Ross tervező által a Kohler számára készített élénk narancssárga, szoborszerű WC-vel együtt.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb