„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Modern és luxus házak

Egy beltéri halastó teljesíti ki a teljes nyugalom érzését a trópusi vietnami otthonban

Az urbanizáció drámaian alakítja Vietnam építészetét, emberek millióit sodorva el a nyugodt, lassú tempójú vidéki életből a hektikus városok szűkös városi életterébe. A Ho Si Minh-városban működő 23o5 Studio építésziroda határozott véleményt fogalmazott meg arról, hogy ez mit jelent az országuk és kultúrájuk számára. Az emberek arra való ösztönzése, hogy a természettől elkülönülten éljenek, szerintük nem fejlődés, hanem “rendetlenség és vandalizmus”. A mezőkkel és folyókkal tarkított, tágas, nyílt területekről a túlzsúfolt városokba való tömeges átmenet olyan kollektív szorongást táplál, amely eltávolítja egymástól az embereket, és arra készteti őket, hogy több időt töltsenek egyedül az otthonaikban, annak ellenére, hogy fizikailag közel vannak egymáshoz.

Lehetne ezt enyhíteni olyan városi otthonok tervezésével, amelyek inkább szentélynek tűnnek, és a lakóknak a béke és a nyugalom érzését adják? Az építészek szerint igen.

Ezért az iroda olyan otthonok tervezésére összpontosít, amelyek a természethez kapcsolódnak, és olyan békés életet adnak lakóiknak, mint egy kolostor. A 23o5 Studio azonban nem próbálja a vidéki építészeti hagyományokat a városi környezetbe erőltetni. Tervezéseik modernek és jól illeszkednek a környezetükhöz, gyakran betonból készülnek. Projektjeiket nem csupán otthonként képzelik el, hanem olyan helyként, amely elfeledteti a lakók minden gondját, amint belépnek az ajtón. 2015-ben elkészült a Vinh Long városában található “Longcave”, egy hosszú és keskeny otthon, amely elzárja a közvetlen szomszédok és a városi utcák kilátását, miközben a napfény, a víz és az élő zöld növényzet elemeit hozza be. Most, a “Longcave 2” projekttel az építészek egy lépéssel tovább vitték ezt a nyugalomérzetet egy beltéri halastó bevezetésével, amely körülveszi a fő lakóterületet.

A projekthez az inspirációt a Hang Son Doong barlang adta, amely az UNESCO által jegyzett Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkban található. Keresztmetszetben mérve ez a világ legnagyobb barlangja, amely látványos földalatti esőerdeiről, szokatlan képződményeiről, például barlangi gyöngyökről, a természetes nyílásokon át beáramló napfénysugarakról és a halakkal teli, nyugodt medencékről híres. Az utcai homlokzatról nézve a teljesen fehér otthon nem tűnik soknak, de ez azért van, mert a benne rejlő csodákat csak a lakók és vendégeik láthatják.

Az építészek az otthont üres terek sorozataként fogalmazták meg. Az eredeti Longcave projekthez hasonlóan ez is egy hosszú, vékony, körülbelül 32 x 164 láb méretű városi ingatlansávot foglal el. A beltéri tereket körítő falak és privát kertek tagolják, hogy ösztönözzék a felfedezés érzését. Az elsődleges lakóterek teljesen nyitottak, és nincsenek belső falak, területüket ehelyett a tetőablakok és a dupla magasságú átrium elhelyezése határozza meg. A nappali és a teaszoba körül egy medence húzódik, sötét felszíne alatt koi pontyok csillognak. A tetőablakokon átszűrődő napsugarak, a nagylevelű trópusi növényzet és a változó belmagassággal kombinált nyitottság érzése valóban barlangként hat az otthonra – a jó értelemben vett barlangban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Egy helyet hozunk létre, nem csak egy házat, hanem egy helyet, ahol kiürül a szorongás, a félelem, az egyetlen megmaradó nyugalom” – mondják az építészek. “A Longcave” ihlette hely a Son Doong barlang, és az emberi élet a kezdeti időszakban a barlang. Amikor átlép egy ajtón, a falak nélküli térbe, mely az üres terek kombinációja. Az azonos egyenértékű terület különböző szelvényformája különböző érzéseket kelt az egyes terek számára. A belső és a külső közötti határ elmosódik. A fényt szándékosan olyan zónák vezénylik be, amelyek közvetlenül és közvetve különböző összetevőkre osztják a teret: fény, anyagok, átmenetek, nyugalom.”

Nyilvánvaló, hogy az ehhez hasonló otthonok a legtöbb városi lakos számára elérhetetlenek Vietnamban (és gyakorlatilag a világon bárhol máshol). Egy privát oázis egy sűrű, magasan fejlett város közepén luxusnak számít, különösen, ha olyan gyönyörűen van megtervezve, mint a Longcave 2. Sokunknak talán csak álmodozni lehet egy olyan valóságról, amelyben mindenki elég jelentősnek számít ahhoz, hogy megérdemelje a társadalom urbanizációja során hátrahagyott természeti kényelemhez való hozzáférést. Mindenesetre a megközelítés nagy hatással lehet a jövő lakóépítészetének alakulására.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb