„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Eldobott E-rollerek új életet kapnak, mint újrahasznosított, funky bútordarabok

Bár gyakran a környezetbarát közlekedés módjaként reklámozzák, az elektromos rollereket gyakran ellopják és vandál módon megrongálják a nagyvárosi területeken, sok közülük a helyi tavakban és folyókban végzi. Mivel lítiumakkumulátoraik a vízfolyásokba szivárognak, ezek a robogók szén-dioxid-kímélő eszközök helyett biológiai veszélyforrássá válnak.

Sárral borított e-rollerek halma, miután kihúzták őket a svédországi Malmö csatornáinak fenekéről.

Amikor egy svéd újság egy évvel ezelőtt nyilvánosságra hozta, hogy több mint 200 elektromos robogó hever a malmöi csatornák alján, négy tervező összefogott, hogy megoldja a problémát, és létrehozta az Andra Formen, svédül a “Második forma” nevű céget.

Az Andra Formen műhelyében a kihalászott e-rollereken dolgoznak.
Az Andra Formen újrahasznosított e-roller bútorai mögött álló csapat.

“Hagyjuk, hogy mások rossz döntései inspiráljanak minket, és a hibákból indulunk ki, amikor új projektbe kezdünk. Hogyan lehetne egy anyagot, egy helyet vagy egy jelenséget másképp megcsinálni? Lehetne [azt] jobban megcsinálni?” – írja a csapat a weboldalán.

Azzal kezdték, hogy két bátor búvár segítségét kérték, hogy az elhagyott kétkerekűeket kihalásszák a zavaros vízből. “Némelyiken algák nőttek” – jegyzi meg Christian Svensson társalapító. A tervezők úgy becsülték, hogy sok elektromos szállítójármű még egy évet sem élt túl, mielőtt a tengerbe dobták volna.

Stílusos szék, amelyet a svéd Andra Formen cég a víz fenekéről kimentett e-rollerek újrahasznosított darabjaiból készített.

Miután minden rollert alaposan lesikáltak, a csapat szétszedte őket, és leltárba vette az alkatrészeket, tervezési revelációkat keresve. Az eredmény egy kollekció, amely  “E-metabolism” néven asztali és állólámpákból, egy székből, egy hidroponikus ültetőből és egy grillsütőből áll.

“Küldetésünk, hogy a csatorna fenekéről származó elektromos robogók formájában megjelenő mérgező hulladékot műalkotássá alakítsuk” – teszi hozzá Oskar Olsson, aki maga is sok darabot tervezett. Hozzáteszi: “Az egészet a legkülönlegesebb módon, a legkülönlegesebb módon, a legkülönlegesebb módon, a legkülönlegesebb módon, a legkülönlegesebb módon: “Igyekeztünk hűek maradni a robogók formáihoz. Némelyiken még horpadások és karcolások is vannak, és ezek mesélnek arról, hogy milyen életet éltek korábban”.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Az Andra Formen minden egyes e-rollert teljesen lebontott, mielőtt újrahasznosította őket bútorokká.
Egy ültető, amely az Andra Formen projekt részeként újrahasznosított e-robogók alkatrészeiből készült.

Olsson és Svesson, valamint partnerei, Jingbei Zheng és Peder Nilsson a lehető legtöbb eredeti alkatrészt használták fel: egy lemerült akkumulátort az állólámpa alapjához, kormányt és fedélzetet a széklábakhoz és az üléshez, keréktárcsákat az asztali lámpa alapjául, valamint kormányt a lámpa nyakához és fejéhez. A bútorokat a levetett rollerekről származó csatlakozódarabok alkotják, és itt-ott néhány darab 3D-nyomtatott anyagdarabka köti össze az egészet.

A projekt keretében újrahasznosított e-rollerek alkatrészeiből készült innovatív grill.

A darabok esztétikája színes, modern hangulatú, a ma nagyon népszerű újrahasznosított sikket árasztja, megtartva a megmentett Voi, Bolt és Tier rollerek eredeti színeit és márkajelzését. Bár a játékosan mókás bútorokat nehéz lenne felnagyítani a ‘vízi temetőkből’ származó robogók korlátozott készlete alapján, a munka mögött álló szándék hasznos emlékeztető a természeti erőforrások megőrzésével kapcsolatos felelősségünkre.

Az Andra Formen projekt részeként újrahasznosított elektromos rollerek alkatrészeiből készült színes asztali lámpák.

“Meg akartuk mutatni, hogy a hulladékkal valóban lehet kezdeni valamit” – mondja Svensson. “Nem feltétlenül kell a szeméttelepre kerülniük.” A csoport hozzáteszi, hogy “ezzel a projekttel szeretnénk kihívást jelenteni kortársainknak, hogy tekintsenek el a környezetromlás mellett, és lássák, hogy a mai anyagok hogyan lehetnek holnap erőforrások”.

Az ‘E-metabolism’ termékcsalád összes újrahasznosított terméke megtekinthető az Andra Formen weboldalán, az árak 200 és 800 dollár között mozognak. Az érdeklődőknek egy e-mail űrlapot kell kitölteniük az esetleges vásárláshoz.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb