5% ÁFACSOK2016Szocpol

CSOK 2016 új módosítások és félreértelmezések

A CSOK-kal kapcsolatban két hét múlva új szabályok fognak életbe lépni. A jelenleg kiadott CSOK rendszer több helyen egymásnak ellentmondó információkat tartalmaz és a legképzettebb szakemberek sem tudnak korrekt információkkal szolgálni. 

csokVárhatóan eltörlik a 30 millió forintos családi ház és lakás ár maximumot. Megdöbbentő változás, hogy ezentúl külterületeken, illetve zártkerti területen is lehet majd építkezni a CSOK igénybevételével.
Az összkomfort előírása is megváltozik, ezért már akkor is összkomfortos lesz egy ház, ha nincs vízvezeték, de iható víz van, illetve nem lesz kötelező elvárás a szennyvízvezeték sem.
A közhasznú foglalkoztatásból élőknél is lesz valami könnyítés, előreláthatóan a használt lakásokkal kapcsolatosan kapnak majd lehetőséget a vásárlásra.

Egy komoly hiba is van a CSOK jogértelmezésében, mely az energiatakarékossággal kapcsolatos.
Pár nappal ezelőtt az új csokból megvalósuló épületekre vonatkozó szigorúbb energetikai mutatókra a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) hívta fel a figyelmet, kiemelve, mekkora lehetőség, hogy a beinduló lakásépítés során, az állami támogatás igénybevétele miatt, 40 százalékkal hatékonyabb otthonok épülhetnek a jelenleginél. A hatályos, 7/2006-os TNM rendelet szerint ugyanis az állami forrással is finanszírozott építéseknél, a 2018 utáni, a jelenleginél lényegesen szigorúbb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni. A falaknak, a födémnek és a nyílászáróknak 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenni.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Napi.hu kérdésére Nemzetgazdasági Minisztérium írásban is megerősítette, hogy a CSOK-hoz nem kell energiatanúsítvány, így bármilyen energiapazarló épület is kivitelezhető. Persze ez alkalmas lenne arra, hogy később a most építtető családok anyagilag tönkremenjenek a magas rezsiköltségek miatt és ezért bukják be az állami támogatás segítségével épített, vagy vásárolt új lakást, vagy házat. Egészen pontosan az NGM ezt nyilatkozta:
“A költségvetési támogatásból megvalósuló épületek energiahatékonyságát szabályozó 7/2006-os tárca nélküli miniszteri (TNM) rendelet ugyanis nem vonatkozik az otthonteremtési kedvezményből megvalósuló lakásokra.”

Kárpáti József, a Magyar Készházépítők elnöke (MAKÉSZ) megdöbbent a hír hallatán. Úgy gondolja, hogy ezzel az egész otthonteremtési program célja is megkérdőjelezhető, hiszen pont az otthonteremtők pénztárcáját terheli majd meg az energiapazarló épületekben fizetendő rezsi, arról nem is beszélve, hogy ezek a lakások két év múlva elavultnak, értéktelennek fognak számítani. Kárpáti József azt is kiemelte, hogy 10 év energiahatékonyságra nevelésbe, technológiai fejlesztésekbe fektetett munkák vesznek kárba, ha az állam nem tartja be a vállalását és nem kötelezi az embereket energiatakarékos családi házak kivitelezésére.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlott tartalom
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb