„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

5% ÁFACSOKCSOK 2021KiemeltKiemelt cikkeink

2021-ben szeretne családi házat építeni 5% ÁFÁ-val? Pár jó tanáccsal segítünk!

Korábbi cikkeinkben már megírtuk, hogy az Orbán Kormány újra 5%-os ÁFA kulccsal terheli a 27% helyett az újonnan épülő legfeljebb nettó 150 m2-es lakásokat és a legfeljebb 300 m2-es hasznos alapterületű családi ház építéseket.

Az 5%-os lakás és családi ház építés áfával kapcsolatos törvényjavaslat ide kattintva elérhető.

Nagyon örül mindenki, hiszen aki CSOK-ot is igénybe vesz az még az 5%-os is visszaigényelheti az államtól.

Az üröm az örömben az, hogy a vállalkozók 2020. október-november-december havi forgalmát a kormány döntése gyakorlatilag lenullázta, hiszen mindenki 2021. január elseje után akar szerződni és a 0% vagy a maximum 5%-os áfát akarja megfizetni. Tehát most a kivitelezők nagy része már csak a korábbi szerződéseit teljesíti, de nem kötötte le a jövő évre a kapacitását.

Tapasztalatainkból el tudjuk mondani, hogy a Kedves Építtetők 2021. január hónapban szeretnének elindulni a családi ház építés ügyintézésben. Pont ugyanez volt 5 évvel korábban, amikor 2016. január 1 és 2019. december 31 között 5%-os ÁFA tartalommal lehetett új lakást és családi házat építeni.

Ez azt a kaotikus állapotot fogja előidézni, hogy pillanatok alatt nem lesz elegendő építész tervező, statikus, földmérő, gépésztervező, talajmechanikus és a kivitelezői kapacitások is el fognak nagyon gyorsan fogyni.

Jó esetben egy jövőre indított családi ház tervezési projekt talán nyár végére jut olyan állapotba, hogy elindulhat a kivitelezés.

Először pedig, azok a szakemberek fognak elfogyni, akik a legismertebbek, legjobban keresettek, hiszen a jó referencia ezt okozza, ezután már csak abban reménykedhet az építtető, hogy majd valaki csak elvállalja az ő házát is.
Na ez az a pont, amikor jönnek a kóklerek, az adott évben kényszervállalkozói pályára lépő és mindenféle tapasztalat nélkül dolgozó emberek. És ők azok, akik már az első kis garanciát sem fogják javítani, mert addig új céget alapítanak.

Ez olyan, mint a zöldséges üzlet kínálata, először elviszik a szép paprikát, a szép paradicsomot, valamint a gyümölcsöt, de aki sokkal később érkezik az azt kapja, ami megmaradt. A lecsóba való paprikát, paradicsomot és a fonnyadt gyümölcsöt. A végén az is elfogy majd.

De felhozhatunk az élet minden területéről példákat. Ha koncertre vagy moziba megyünk, akkor a legjobb helyek fogynak el legelőször, még akkor is ha a páholy egy kicsit drágább, majd marad a kevésbé jó pozíciójú hely, ahonnan látjuk a filmet vagy a színdarabot, koncertet, csak éppen lehet, hogy később úgy gondoljuk, hogy jobb lett volna otthon maradni és a pénzünket megtartani.
Persze kapkodni nem kell, de tény, hogy nem örökre szól az új csökkentett ÁFÁ-s építési lehetőség és ha lemaradunk, akkor kimaradunk.

Tehát, ha 2021 tavasz végén, nyár elején szeretne családi házat építtetni és a legjobb kivitelezőkkel dolgozni, akkor már 2020. novemberében érdemes építésztervezői szerződést kötni és még ebben az évben előszerződést kötni a családi ház kivitelezésére is egy kiválasztott kivitelezővel, hogy a vállalkozás kapacitását lefoglaljuk. Ha előszerződést köt, attól még készülhet 5%-os áfa tartalommal az új otthon, hiszen a végleges szerződés 2021. január hónapban aktivizálják a felek közös akarattal.
Amennyiben azt az ideális állapotot feltételezzük, hogy november végéig sikerül építészmérnököt találnia, akkor reálisan ez év végére vagy jövő év január közepéig elkészülhetnek a koncepció tervek, majd reálisan 2021. február hónapban lesz egy kidolgozott kész építész terv, melyet nagyon optimistán már a főépítészi konzultáción is sikerült átverekedni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ezután jönnek a statikus tervek, alapozási terv munkarészek, gépész és villamos tervek, melyekre szintén legalább 3-4 héttel kalkulálva már április elsejét írunk! Tehát, ha jövő nyár elején szeretne egy új házépítésbe kezdeni, akkor szinte azonnal el kell indulni a tervezési folyamat tekintetében.

Nagyon fontos, hogy az egyszerűsített építési engedély nem annyiból áll, hogy feltöltök egy rajzot és másnap lehet kivitelezni az épületet.
Szükség van egy földmérőre aki elkészíti a geodéziát és a szintvonalas térképet, melyből az építész már tud érdemi munkát folytatni. Szükségünk lesz egy talajmechanikusra, aki megállapítja, hogy milyen talaj adottságok vannak, hogyan kell alapozni. Ezután elkészíthetőek a vázlattervek, melyet a helyi építési szabályzatnak megfelelően kell elkészíteni és a legtöbb esetben a főépítésszel le kell egyeztetni, majd ki lehet dolgozni a végleges terveket. A végleges tervek elkészülte után villamos-, víz- és gépészterveket, statikai leírást, alapozási tervet is el kell készíttetnünk szakemberekkel. Ha minden egyben van, akkor tölthető fel az ÉTDR-be, vagy az online építési naplóba. Ezután 15 napon belül kezdhető meg a kivitelezés (a leírtak családi ház építésre vonatkoznak).

Ezt egy komoly generálkivitelező mind leorganizálja, azaz egy kézben kezeli cégen belül és nem kell tucatnyi szakemberrel külön-külön megállapodnunk!

Pár itinert szeretnénk adni az újonnan építkezőknek, mely dolgokat mind részletesen át kell gondolni a nagy családi otthonteremtést megelőzően.

Érdemes innovatív családi ház építési technológiát választani az új otthonunk felépítéséhez.
Gondoljunk csak bele, ha vásárolunk egy új mobiltelefont, mit szoktunk először megnézni? – Milyen felbontású a kamerája, a kijelzője, milyen a formája, mennyi az üzemideje, milyen extra szolgáltatást nyújt a korábbi készülékhez képest. Azaz egy szóval, mennyire innovatív!
Ha egy új autót vásárolunk, a telefonvásárlással megegyezőleg az innovációt keressük. Hány légzsák van benne, mennyire jó a töréstesztje, mennyire kényelmes, mennyit fogyaszt, hogy gyorsul, mennyire környezetbarát…?
Tehát, ha új családi házat építünk, akkor kiemelten fontos, hogy az építési rendszer, a felhasznált anyagok mind innovatívak legyenek, így biztosítható, hogy az új otthon hosszú távon modern maradjon.
Egy családi házat nem 1-2 évre és nem is 5-6 évre építtetünk a telefon vagy az autóvásárlással szemben.
Egy családi ház a legtöbb esetben több generáció otthonaként fog szolgálni!

ÉPÍTÉSI TELEK KIVÁLASZTÁSA

 • A telek meghatározza, hogy hol fogunk élni a következő években. Mérjük fel, hogy milyen távolságra vagyunk az iskolától, óvodától, tömegközlekedéstől, ha vannak gyermekeink. A munkahelyünkre gyorsan el tudunk jutni? Bevásárlási lehetőség, orvos, sportolási lehetőség, étterem, stb… elérhetősége.
 • Mennyire zajos és légszennyezett a környék?
 • Mit lehet az adott telekre felépíteni? Milyen a beépítési mélység, magasság. Hány százalék építhető be? Telekhatárra vagy szabadon állóan lehet beépíteni a telket? Milyen stílusú házat lehet felépíteni: minimál, mediterrán, hagyományörző, stb….
 • Van-e kerítés az utcafronton, valamint a telek többi oldalán? Az utcafronton és a jobb oldalon, valamint a hátsó kert felében a mi költségünk elkészíteni a kerítést? A kerítés akár több millió forintba is kerülhet.
 • A telek vízszintes vagy lejtős? Akár két-háromszoros alapozási költség is lehet a terepadottság függvényében.
 • Milyen a telek talajszerkezete? Érdemes talajmechanikai vizsgálatot készíttetni! Egy rossz teherviselésű vagy korábban sittel feltöltött telekre akár kétszeres költségvetéssel készülhet majd alapozás, mint egy átlagos talaj minőség esetén.
 • Nagyon fontos, hogy a telek tájolása megfeleljen az igényeknek. Ott kelljen fel a nap és ott nyugodjon, ahol szeretnénk.
 • Milyenek a szomszédok? Ez nem elhanyagolható szempont, hiszen akár évtizedeken keresztül megkeserítheti az életünket egy rossz szomszédság.

KIVITELEZŐ ÉS TECHNOLÓGIA KIVÁLASZTÁSA

 • Milyen technológiával épüljön fel a családi ház? Könnyűszerkezetest szeretnénk, mert fontos a gyorsaság, a megbízhatóság és a jó szigetelés. Oké, de azon belül fa- vagy acélszerkezetes legyen?
 • Mennyi lesz a várható rezsiköltsége a háznak, azaz mennyire energiatakarékos a technológia (ez ma már számolható aránylag pontosan)? Ez a költség minden hónapban jelentkezni fog és 25-30 év alatt több pénzt felemészthet, mint a ház építési költsége.
 • Mennyi idő alatt épül fel a ház? Az idő pénz tudjuk, de ha hitelből építünk, akkor már akkor is kell fizetni, ha még be sem tudtunk költözni, tehát előny, ha 3-4 hónap alatt elkészül az új otthonunk.
 • Mennyi a családi ház bekerülési költsége és mennyi lesz a várható karbantartási költsége az évek alatt?
 • Mennyire környezettudatos a kivitelezési technológia (pl. Mennyi hulladék keletkezik az építéskor és egyszer, ha elbontják, újra felhasználható-e vagy sitt lesz az épületből)?
 • Mennyire egészséges a lakókörnyezet? A lakás levegője mennyire allergénmentes? 2016-ban már alapvetés a hővisszanyerős rekuperátor beépítése, ami mindig friss levegőt biztosít, így nem alakulhat ki penészesedés.
 • A beépített anyagok mennyire környezetbarát anyagból készülnek? (Festékek, burkolatok, fűtések, szigetelések, nyílászárók, hiszen ezekkel minden nap fizikai kapcsolatban vagyunk.)
 • Átépíthető, ráépíthető, vagy hozzáépíthető a későbbiekben a szerkezethez, ha megváltozik az igényünk?
 • Tűzvédelem és földrengés tekintetében biztonságos-e az épület?
 • Mennyi a garancia az épület szerkezetére és mennyi a garancia a beépített termékekre, mint például fűtésrendszer, csaptelep, nyílászárók, stb…
 • A választott technológiának vannak-e korlátai vagy szabadon választhatjuk-e meg a belső méreteket, fesztávokat.
 • Mennyire függ az időjárástól a kivitelezés? Szárazépítészet esetén nincsenek kötésidők és így nem kerül víz az épületszerkezetbe, így azonnal beköltözhető lesz. Hagyományos építész munka esetében több ezer liter víz kerül be a szerkezetbe és ezt költözés előtt ki kell szárítani.

A műszaki paramétereken kívül nagyon fontos, hogy milyen vállalkozót választunk, mert hiába a legmodernebb technológia, a legjobb anyagok, ha a kivitelező nem ismeri a szakma szabályait, vagy nem vállal megfelelő garanciát az építményre:

 • A kivitelező cég tud-e mutatni több, korábban felépült családi házat, ahol lehetőség nyílik arra, hogy a tulajdonosokkal konzultáljunk (nem internetről letöltött fotókra kell gondolni, hanem egy valós épületre)?
  Ne bízzon kivitelezést olyan cégre, aki nem tud korábban elkészült házat élőben mutatni!!!
 • A kivitelező cég rendelkezik-e legalább a kivitelezett családi ház értékében megkötött érvényes, teljes körű építés-szerelési felelősségbiztosítással, illetve minősítésekkel?
 • A kivitelező cég rendelkezik-e saját Felelős Műszaki Vezetővel és tagja-e a kamarának. Az online építési napló vezetését vállalja-e?
 • A kivitelezőnek csak alvállalkozói vannak és minden munkát külsősökkel végeztet, vagy van saját szakemberei is a munkák elvégzésére?
 • A kivitelezőnek az Ön háza lesz az egyetlen egy jelenlegi munkája, vagy több folyamatban lévő építkezése is van? Esetleg ezek közül egyet meg lehet tekinteni?
 • Árgaranciát kapunk-e a teljes kivitelezés idejére? Ha nincs árgarancia, akkor biztosan emelkedni fog az ár menet közben.
 • A kivitelező segít-e a telekválasztásban, megtervezi-e a családi házunkat és engedélyezteti-e, választhatunk-e egyedi burkolatokat, csaptelepek, vagy éppen ajtókat, ablakokat…. stb?


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb