„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

5% ÁFAKiemeltKiemelt cikkeink

Újra 5% a családi ház építés lakásépítés áfája

A tegnapi napon Orbán Viktor Miniszterelnök bejelentette, hogy a Novák Katalin javaslatára 2022. december 31-ig újra 5% lesz a lakásépítés és a családi ház építés áfa kulcsa.

Most rengeteg család fellélegezhet, mert az idei 27%-os áfa kulcs 5%-ra módosítása jelentős, hiszen elméletileg 20% feletti árelőnyt sejtet.

A valóság nem ennyire rózsás, hiszen a 2016. január elsejei hasonló 27%-ról 5%-ra történő áfa csökkentése hatása az lett, hogy a szakmunkás és segédmunkás bérek egy lépcsőben legalább 20%-ot emelkedtek, az építőanyag árak pedig másfél év alatt átlagosan legalább 30%-kal nőttek. Tehát az áfacsökkentés hatása nem, hogy csak elolvadt, hanem drágább lett a lakás és házépítés pillanatok alatt. Jól azok jártak akiknek árgaranciás szerződése volt az időszakban, mert nekik az áfa csökkenése egy az egyben megtakarításként jelentkezett, de vállalkozások ezrei mentek tönkre a fix árakba, hiszen a megdrágult emberi erőforrások és anyagárak magasabb költséget jelentettek, mint az eladási ár.

A 2016-os áfacsökkentéskor aki már le volt szerződve árgaranciával és megrendelői oldalon volt az nagyot nyert, aki kivitelezői oldalon az nagyot veszített, mert ebben az esetben a kivitelező bukta el a sok esetben 30%-os bekerülési ár növekedést.

A 2020. október elején Orbán Viktor által bejelentett áfa csökkentés az építőiparban előre borítékolhatóan nem fogja akkora mértékben csökkenteni a bekerülési költségeket, mint amit az áfa kedvezmény jelentene matematikailag. Ennek pedig az az oka, hogy minden kivitelező aki már kivitelező volt 5 évvel ezelőtt is tudja, hogy az áfa csökkentés a kereslet növekedését okozza és ez az építőanyag gyártók áremeléseit hozza magával, mely elégeti az áfa kedvezmény egy részét.

Viszont jó az államnak, hiszen a 27%-os áfa esetében az állambácsi bevételei csökkentek, hiszen kevesebb ház és lakás épült, mellette rengeteg cég sajnos nem fizette meg az áfát, jellemzően azok akik a lakosságnak építettek, mert sok áfa nélküli házépítés volt. Míg az 5%-os korszakban senki nem feketézik, mert az 5%-os szívesen kifizeti mindenki, de a 27%-os áfánál már elindul a trükközés.

Az igazi gond az, hogy a miniszterelnök által bejelentett 5%-os áfa mögött még nincs kidolgozott anyag, így már ma több kivitelezővel egyeztettünk és csörögnek a telefonok, hogy álljanak le a kivitelezéssel, mert hátha rájuk is vonatkozik majd az 5% áfa, akiknél még nem indult el a munka azok azért kérik, hogy ne kezdje el a vállalkozó, mert hátha új szerződést lehet majd csinálni 5% áfára… sorolhatnánk az anomáliákat, melyet 5 évvel ezelőtt is hasonlatosak voltak. Tehát most belekerült egy jó pont a gépezetbe, mely a legnagyobb jó szándék mellett is lassíthatja a piacot mindaddig, ameddig kidolgozott anyag nem kerül az asztalra és mindenki tudhatja majd a biztos megoldást.

Közben felvettük a kapcsolatot Kárpáti Józseffel a MAKÉSZ elnökével, aki elmondta, hogy nagyon örül az újrázásnak az 5% ÁFA tekintetében, de csak annak adná a lehetőséget aki betartja a 2021-ben életbelépő és kötelezően alkalmazandó közel nulla energiás házakra vonatkozó szabályokat. Tehát ha valaki az államtól kap támogatást, akkor tegyen a környezete és a pénztárcája védelmében kötelező jelleggel. Ezzel saját maga és a környezet is jól jár, hiszen csökken a rezsiköltség és károsanyag mentes lesz a ház kibocsátása.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ahhoz, hogy sokkal hatékonyabban, kicsit olcsóbban, még jobb minőségben készülhessenek el a magyarok lakásai, házai komoly háttérfejlesztésekre lenne szükség a kivitelezők és gyártók részéről. Hiszen a magyar lakások még a napjainkban épülők sem teljesítik csak papírformailag az energiahatékonysági mutatókat és így környezetszennyezők és nem pénztárcabarátok. Pedig 2020-ban már minimális plusz ráfordítással lehet nulla energiás családi házakat, otthonokat gyártani, építeni.

Nagy baj, hogy megint érkeznek a kóklerek, a kamu cégek, akiknek a Kedves Megrendelők bedőlnek, kifizetik a vételár nagy részét és vagy nem lesz ház és lakás vagy nem olyan lesz és ezzel majd terhelik a bíróságok munkáját egy olyan behajthatatlan követeléssel ami már előre borítékolható a “dobós” cégeknek köszönhetően.

Egyébként pedig várjuk a részleteket mi is, mert ez még egyelőre egy egymondatos miniszterelnöki megnyilvánulás volt. Aki kíváncsi a részletekre, az írjon a kapcsolat menüben számunkra és tájékoztatást adunk ahogy bármilyen információhoz jutunk a témában.

Érdemes tehát gyorsan építészmérnököt, kivitelezőt választani, mert hamar be fognak telni a következő két esztendő kivitelezésre nyitva álló helyei a vállalkozóknál. De mielőtt kivitelezőt választ, nézzen utána, hogy az adott cég alkalmas-e arra, hogy elkészítse az ön családjának otthonát.

Itt írhat nekünk levelet: https://kp.hu/kapcsolat/Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb